Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken 5 Tips om ouderen beter te laten leren
Langer werken

5 Tips om ouderen beter te laten leren

Ben je 56 jaar of ouder en werk je? Dan moet je zeker nog tien jaar doorwerken. Maar de werkgever investeert amper meer in je. Zeker niet in opleidingen of trainingen. Trouwens, daar heb je als oudere werknemer zelf ook niet veel zin in. Waar of niet, deze cliché’s, ouderen leren anders. Maar hoe?

Aansluiten bij kennis en ervaring die je al hebt opgedaan. Dat is een veel effectievere leerstrategie voor ouderen dan het klassikale kennis pompen in een hotelzaaltje door een hypo-trainer. Ouderen hebben al veel kennis en ervaring. Wat zij moeten doen, is nieuwe inzichten aan bestaande kennis vastknopen, en nieuwe of andere toepassingsmogelijkheden ontdekken. Moet je als oudere, ervaren rot eerst door een hoop kennis heen die je al hebt, dan verveel je je al snel in het klaslokaal. En dan baal je, als je de volgende keer weer ‘op cursus moet’. Daarom hebben veel ouderen zelf niet zo’n zin in opleiden.

Te weinig rekening met ervaring

Raymond Montizaan, arbeidseconoom aan de Universiteit van Maastricht en onderzoeker bij Netspar zegt het zo in De Telegraaf: “Trainingen zijn erg gericht op jongeren. Die moeten allerlei basisvaardigheden nog leren die ouderen al hebben. Werkgevers houden veel te weinig rekening met de ervaring die mensen al hebben. Een oudere werknemer is veel meer gebaat bij een korte training op de werkvloer, aansluitend bij de werkervaring die hij of zij al heeft.”

Ouderen leren anders

Ouderen leren dus anders. Dat is lastig voor werkgevers, want aparte cursussen en trainingen voor ouderen organiseren is altijd duurder dan iedereen tegelijk naar dezelfde training sturen. Bovendien: ouderen zitten meestal in een hogere loonschaal. Dus leren in de tijd van de baas is duurder. En natuurlijk wordt de motivatie nog beter als de oudere – net als elke werknemer – zelf meer invloed heeft op het lesprogramma. Maar de ontwikkelingsmogelijkheden worden vaak bepaald door de werkgever. Bij een kwart van de organisaties worden trainingen incompany georganiseerd. De werknemer volgt dus nog vaak op wat de werkgever voor hem of haar bepaalt. En de oudere werknemer wil het ook graag in de tijd van de baas doen, want hij heeft meer hersteltijd nodig na een werkdag. Maar volgens Montizaan kan het zeker nog ‘uit’, ouderen opleiden. Want ook iemand van 56 jaar moet minstens nog tien jaar doorwerken.

Vooral bijscholing is nodig

Welke oudere werknemers moeten zich dan laten omscholen? Vooral de mensen met lager betaald werk, vaak fysiek zware arbeid. Moeten ze daarmee doorgaan omdat ze anders te weinig pensioen hebben, dan is de kans groot dat ze niet lang van hun oude dag kunnen genieten. Gezondheidseconoom Ravesteijn onderzocht dit in 2016. Maar ouderen hebben niet alleen omscholing nodig. Ze hebben – net als elke werknemer – vooral bijscholing nodig, om bij te blijven met de ontwikkelingen in hun vak, beroep of functie. En die ontwikkelingen gaan overal steeds sneller.

5 Tips om ouderen beter te laten leren

Je moet ouderen dus blijven stimuleren om zich hun hele leven lang te blijven ontwikkelen. In hun huidige functie(s), en zeker ook in aanpalende en nieuwe functies waardoor ze langer kunnen blijven werken. Hoe doe je dat?

1} Ouderen leren het meeste en het beste door training on the job.

Dat is erg belangrijk om je te kunnen aanpassen op de (technologische) veranderingen in je taken en in je werkomgeving. Speciaal voor oudere werkenden zijn korte trainingen op het werk waardevol. Ze kunnen dan de nieuwe inzichten, technieken en middelen direct verbinden met de kennis en ervaring die ze al hebben. ‘O als dat zo werkt, dan kan ik dat handig daarbij gebruiken.’ Dergelijke Eureka-momenten zoek je.

2} Breng het snel in de praktijk.

Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij of zij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Het geleerde moet dus zinnig en nuttig zijn in het werk, en liefst ook leiden tot langer, en beter doorwerken. Zonder dat uitzicht ontstaat ‘career plateauing’: de opvatting dat het geen zin heeft om iets erbij te leren want het helpt mijn loopbaan toch niet verder.

3} Hamer op het belang ervan.

Voor ouderen is automatisering vaak een bedreiging, omdat zij vaker het werk doen dat als eerste door robots kan worden overgenomen. Denk aan uitvoerende taken in de zorg, secretariaat, logistiek en planning. Die dreiging geldt voor 19 procent van de oudere mannen en 26 procent van de oudere vrouwen. De beste remedie tegen gedwongen vroegpensioen omdat de robot je werk doet? Een leven lang blijven leren.

4} Ook bij ouderen kan het uit.

Investeer in opleidingen hoe om te gaan met nieuwe technologie, juist bij oudere werknemers. En blijf ze achter de broek zitten om die scholing te blijven volgen. Zij het dan kort, en krachtig op of direct naast het werk. Zodat ze het snel kunnen toepassen, en de werkgever snel rendement ervaart. Een voor de hand liggende tip hierbij: Ouderen omscholen naar banen en functies waar het risico op snelle robotisering minder groot is.

5} Oudere werkenden inhuren kan financieel lonen

Een financiële stimulans om ouderen aan het werk te houden en ze zelfs (weer) in dienst te nemen en in dienst te houden, is het loonkostenvoordeel (LKV) voor ouderen. Het LKV is de vervanger van de mobiliteitsbonus.

Enorm goed voor de motivatie

Er blijkt nog een factor van grote invloed op de motivatie van ouderen om langer door te werken: de waardering die ze krijgen van hun werkgever en de zekerheid die de samenleving wil bieden. Hierop wees promotieonderzoek van Bert Breij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het zijn juist de gezonde oudere werknemers die eerder stoppen met werken. Dat komt vooral door een gebrek aan waardering. Van hun werkgever, die steeds weer wat anders wil, en vanuit de samenleving die hun vakkennis steeds minder lijkt te waarderen en tijdens de wedstrijd de doelpalen van de AOW zonder probleem verzet. De werkgever kan zijn waardering laten blijken door te (blijven) investeren in opleidingen voor zijn oudere mensen. “Als een werkgever aantoont dat hij bereid is om te investeren in jou helpt dat enorm voor je motivatie”, aldus Montizaan. Niet alleen voor de ouderen, trouwens. Maar voor uw reputatie als verantwoord werkgever bij al uw werknemers.

Het grootste obstakel

Blijven hameren op het belang van een leven lang leren is essentieel, juist bij oudere werkenden. Vooral door te laten zien wat ze nog meer en ook kunnen doen. En de mogelijkheden voor flexibeler werken zijn ook voor oudere werkenden van groot belang. Al met al moet dat leiden tot afbraak van het grootste obstakel tegen langer doorwerken: die vooroordelen jegens oudere werkenden. Bij werkgevers, maar ook bij ouderen zelf.

(Deze tips komen niet alleen uit het Netspar-onderzoek. Lees meer over het onderzoek zelf op PW.)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid