Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 5 tips tegen de bestaansblues
Anders werken

5 tips tegen de bestaansblues

verveelde werkneemster

Bestaansblues (ook wel vakantiedip) is vaak het gevolg van een geslaagde vakantie. U gaat twijfelen aan de baan en aan de rest van het bestaan. Benut ik al mijn capaciteiten wel optimaal in deze functie? Is dit bedrijf echt de ideale werkgever voor mij? Moet ik het roer niet eens helemaal omgooien? Hoe blijf je als werknemer inzetbaar in deze existentiële twijfelarij?

Vooral de mensen die midden in hun drukbezette baan en carrière zitten, de veelbesproken dolende dertigers (en veertigers) hebben er last van: twijfels over de juistheid van baan en bestaan. Experts vinden het niet zo vreemd dat mensen juist dan, op het drukste moment van hun carrière, de meeste last hebben van ‘mid-career malaise’. Want er komt voor iedereen een moment waarop ze realiseren dat het niet alleen maar sneller en beter kan in je leven. De kansen die je krijgt zijn eindig, net zoals het leven zelf. Zelfs de mensen die (erg) succesvol zijn geweest in hun bestaan tot nu toe krijgen dergelijke twijfels als ze de dertig zijn gepasseerd. Want ook goed kan altijd nog beter.

Wat is beter?

Zeker als je terug komt van een vakantie, waarin je even alles bent vergeten is de kans groot dat mensen weer worden geconfronteerd met dergelijke bestaansvragen. Maar moet het altijd beter, hoger en sneller zijn? Ook de mensen met successen achter hun naam vragen zich vaak af: wil ik dit echt wel? Zijn er niet ook andere dingen waar ik me mee bezig wil (of moet) houden? De fase van de immer uitdijende mogelijkheden, waar vooral twintigers in leven raakt op latere leeftijd begrenst. De (financiële) verplichtingen van gezin en bedrijf gaan zwaarder wegen. Misschien voelen deze mensen zich nog wel thuis bij dit bedrijf, maar de gouden ketens van de baan gaan steeds meer knellen.

Bestaansblues knaagt aan motivatie: 5 tips

Betrokkenheid bij de werkgever en bevlogenheid voor het werk staan op de tocht bij de bestaansblues, die vaak optreedt na een vakantie. De klassieke reactie is: niet zeuren, schouders eronder en doorgaan. Dat opbouwgevoel uit de na-oorlogse jaren werkt bij jongere generaties niet echt meer. Optimale motivatie is bij hen superbelangrijk, voor de topprestatie die ze elke werkdag opnieuw moeten leveren. Daarom deze 5 tips om de bestaansblues te ‘beaten’.

1} Maak een plan.

In plaats van de stortvloed aan werk op u af te laten komen, kunt u beter even niets doen en dan een kladblaadje pakken. Probeer u niet te herinneren wat u voor de vakantie belangrijk vond. Gebruik de (relatieve) rust van uw vakantie om uw dagelijks werk vanuit een ander, breder perspectief te bekijken. Welke activiteiten zijn echt belangrijk, wat wilt u over drie tot vijf jaar met uw carrière hebben bereikt?

Mensen die plannen of doelen voor de lange termijn nastreven zijn vaak gelukkiger. Die doelen hebben vaak te maken met waarden, die aangeven wat mensen willen bereiken in hun leven. Een goede vraag om daar achter te komen is de klassieker ‘Wat zou je doen als je morgen tien miljoen wint’?

2} Doe iets anders.

Wie van een leuke vakantie direct weer in het routineuze werk duikt, heeft grote kans op een uitgeblust gevoel door verveling. Komt van te lang hetzelfde werk doen, en op dezelfde manier. Welke bezigheden (zakelijk, maar zeker ook privé) geven iemand een echt geluksgevoel? Zoek naar andere mogelijkheden in de eigen organisatie om talenten en competenties daarop meer in te zetten. Zeker als mensen dan eerst iets nieuws of iets anders moeten leren is dat waardevol, want het maakt ze breder inzetbaar. Voor zichzelf, en voor de organisatie. Denk ook aan taakverbreding, taakroulatie, snuffelstages in andere onderdelen, of andere vormen van job crafting gericht op duurzame inzetbaarheid.

Koudwatervrees? Mensen hebben achteraf vaak meer spijt van wat ze niet hebben gedaan dan van activiteiten die niet (helemaal) goed gingen. Iets zoeken waar ze een ‘leerkick’ van krijgen is het beste. Die dopaminekick, gekoppeld aan de verse energie die terugkomers vaak hebben, is de beste garantie voor een doorbraak dit nieuwe werkjaar.

3} Hou de rust even vast.

Komt dat opgejaagde gevoel weer opzetten na enige tijd aan het werk zijn? Denk weer even terug aan de vakantie, en aan de leukste of meest geslaagde momenten daarin. Ging u niet juist op vakantie om die momenten te beleven? Zulke leuke ervaringen bewijzen het nut van vakanties. Dat geeft de kracht en geestelijke weerstand om het dagelijkse werk weer aan te kunnen. Denk er even aan terug, en de batterijen zijn weer opgeladen!

4} Zorg voor werkplezier.

Zonder werkplezier is er geen werkgeluk en zonder werkgeluk kan iemand zijn talenten niet goed kwijt in zijn werk. Maar wat is dan precies werkplezier? Werkgevers denken dan vooral aan materiële zaken als de nieuwste smartphone, een grotere leaseauto, meer salaris en (nog) meer spektakel tijdens het bedrijfsuitje met de Kerst.

Voor de meeste medewerkers hoeft dat allemaal niet. Ze willen kunnen lachen en balen met hun collega’s, samen lunchen, successen vieren en nederlagen incasseren. Ze hopen dat de leiding hun inspanningen waardeert, en dat ook laat zien. Oprechte belangstelling voor wie ze zijn en wat ze doen is fijn daarbij, stelt een meerderheid in het Grote Werkplezier Onderzoek van Tempo-Team dit jaar.

5} Blijf werken aan werkgeluk.

Bij werkgeluk gaat het niet zozeer om betrokkenheid: het plezierige gevoel dat je kunt krijgen als je met fijne collega’s en een begripvolle werkgever in een organisatie aan het werk bent. Werkgeluk betekent: werk doen dat het beste bij je past. We werken omdat we iets willen betekenen voor anderen, om waarde toe te voegen aan hun bestaan, en om zo ons eigen bestaan meer betekenis geven. Het liefst zodanig dat we onze eigen grenzen kunnen verleggen, met prestaties die steeds wat meer waarde toevoegen aan ons leven, het leven van onze klanten (en misschien ook aan de maatschappij als geheel).

En als dit niet helpt?

Ondanks deze goede voornemens kan de bestaansblues, als knagend gevoel van onvrede blijven hangen. Vaak uit zich dat in stressgedrag: vaker kort verzuimen of vrij nemen, vermoeid overkomen, gespannen en snel geïrriteerd zijn. Mensen die echt iets anders willen met hun carrière, kunnen het beste concrete plannen maken. Daarmee voorkomen ze dat het (weer) bij dagdromen blijft. Bespreek de plannen met HR, omdat er mogelijk meer aan de hand is dan een gewone ‘vakantieblues’.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid