Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond 5 tips voor uitgeslapen personeel
Achtergrond

5 tips voor uitgeslapen personeel

Een kwart van alle Nederlanders heeft slaapproblemen. Die kunnen grote gevolgen hebben, van de werkvloer tot en met de board room. De gevolgen gaan van kleine foutjes, via jammerlijk gemiste kansen tot levensgevaarlijke ongelukken en dalende aandeelkoersen. Hoe zorgt u voor uitgerust personeel? 5 tips tegen slaapproblemen.

Niet alleen slaapt een kwart van iedereen slecht of te kort. Van deze mensen weet vier op de tien (41%) dat het hun dagelijks functioneren beïnvloedt. Slaapproblemen kunnen inderdaad grote gevolgen hebben op de werkvloer. Van wegdommelen tijdens een belangrijke presentatie tot verkeersongevallen en foute miljoenenorders. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers fit blijven? 

1. Sta personeel een power nap toe

In Japan is het heel normaal: werknemers die op het werk een power nap doen, een kort dutje na de lunch. Vaak doen ze dat gewoon op hun werkplek. Dan leggen ze hun hoofd even op hun bureau, en weg zijn ze. Soms bestaan er zelfs speciale slaapruimtes voor. Google heeft speciale coconachtige stoelen waar medewerkers rustgevende muziek kunnen beluisteren en even kunnen power nappen. Wilt u ook power nappen op het werk? Doe het dan tussen een en drie uur ’s middags, anders raakt je bioritme in de war. “Ook belangrijk: zo’n dutje mag beslist niet langer dan twintig minuten duren”. Dat stelt Kees Kwakman, voormalig commercieel manager van beddenspeciaalzaken en oprichter van Slaapcoach. “Daarna beland je in een diepere slaap, en het is natuurlijk niet zo handig om slaapdronken aan het werk te gaan.”

2. Stimuleer medewerkers regelmatig pauze te nemen

De hersenen kunnen niet continu als een harde schijf door blijven draaien. Elke 50 minuten heeft het brein een kwartiertje nodig om te ontspannen, zodat er weer ruimte is voor meer (en beter) werk. Daarom kan iemand die overdags uren onafgebroken achter elkaar werkt en niet genoeg rust neemt, ’s nachts slaapproblemen krijgen. Stimuleer medewerkers dus om overdag elk klein uur een korte pauze te nemen. En laat ze niet op hun werkplek zitten: loop even een rondje, drink wat, praat wat met collega’s, ontspan.

3. Geef ploegendienstpersoneel een zonnebril

Wie in de felle opkomende zon kijkt zodra zijn nachtdienst is afgelopen geeft zijn lichaam het teken dat de dag weer is begonnen. Onderweg naar huis kan ploegendienstpersoneel daarom beter een zonnebril dragen, zelfs op een bewolkte dag. Overdag schijnen mensen al twee uur minder te slapen dan ’s nachts, dus hoe minder blootstelling aan daglicht, hoe beter. Voor personeel dat gewoon overdag werkt, is natuurlijk daglicht juist slaapbevorderend. Uit recent onderzoek blijkt dat kantoormedewerkers met een bureau op minder dan zeven meter van een raam gemiddeld 46 minuten langer slapen dan mensen zonder buitenlicht tijdens hun werk.

4. Demotiveer avond- en overwerk

Wie na negen uur ‘s avonds zijn smartphone gebruikt om werkgerelateerde berichten te checken, is de volgende dag minder productief dan collega’s die ’s avonds eerder stoppen met werken. Kwakman legt uit hoe dat komt: “De hersenen hebben ongeveer een uur nodig om tot rust te komen. Maar tegenwoordig vinden veel mensen het heel normaal om voor het slapengaan nog te computeren, televisie te kijken of berichtjes via de smartphone te versturen. De hersenen krijgen zo geen kans om te ontspannen en worden juist extra actief. Het blauwe licht van de televisie of de telefoon verstoort het bioritme: allemaal niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.”

5. Vier, vijf uur slaap is niet genoeg

Kwakman: “Je hoort managers wel eens zeggen dat ze aan vier, vijf uur slaap genoeg hebben. Vaak verklapt hun slechte humeur dat ze slaap tekort komen”. Als je een beetje vrolijk op je werk wilt verschijnen, moet je zorgen voor voldoende nachtrust. “Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de meeste mensen hebben zo’n zeven tot acht uur slaap nodig.” Het verhoogt de kwaliteit van het werk, en het vermindert de kans op hart- en vaatziekten en ouderdomsziekten.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Achtergrond, Gezond ondernemen, Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid