Stelling
"Werkgevers hebben gelijk. De cao's gaan teveel over het salaris."
11
36
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 5 tips voor beklijvende verandering
Anders werken

5 tips voor beklijvende verandering

Leren vraagt de bereidheid om te veranderen. Maar ook om het lef om te veranderen, en de keuze te maken om uit je comfortzone te stappen. En uit je comfortzone stappen, dat voelt spannend, niet vertrouwd en ‘alsof je niet meer helemaal jezelf bent.’ Dat is ook de reden waarom nieuw gedrag zo vaak en gemakkelijk sneuvelt.

Van alle mensen die beginnen met een persoonlijke verandering, zoals meer bewegen, stoppen met roken, maar ook grenzen stellen, anders reageren op die lastige collega, je medewerkers meer complimenteren, valt meer dan 80% binnen twee jaar weer terug in oude gewoontes.

Wat nodig is in deze veranderingsprocessen is het opbouwen van een nieuw patroon, een soort nieuw ‘automatisme’. En het grappige is nu dat dat nieuwe patroon niet gevormd wordt door het nieuwe gedrag, maar door iedere dag gestructureerd te reflecteren op jezelf.

Gestructureerd reflecteren

Laat ik een voorbeeld geven van dat ‘gestructureerd reflecteren’ waardoor je verandert door een nieuw automatisme op te bouwen.

Stel, je wilt vaker ‘nee’ zeggen op verzoeken die je op je werk krijgt. Daar ben je sterk voor gemotiveerd, omdat je weet dat dat belangrijk voor je is en dat het je veel (rust) gaat opleveren. Na een aantal dagen waarin je dit goed doet, komt vroeger of later de dag dat je toch geen ‘nee’ zegt. Bijvoorbeeld omdat je moe bent en een minder goede dag hebt. Dit is een ‘gevaarlijk’ moment, want nu dreigt een terugval in het oude gedrag: overal ja op op zeggen en weer alles doen wat je gevraagd wordt.

Juist dán is het belangrijk om je (intussen) een patroon van zelfreflectie te hebben eigen gemaakt. Je vraagt je hierbij aan het eind van iedere dag af hoe het is gegaan met het ‘nee zeggen’ en dat leg je vast. Zodat je het ook terug kunt lezen. En dat patroon van iedere dag gestructureerd op jezelf reflecteren gaat de winst opleveren! Want dit zorgt ervoor dat je je veel bewuster bent van hoe het gaat met je verandering, wat je moeilijke momenten zijn en wat je dan helpt. Dit dagelijkse reflecteren maakt je veel bewuster van jezelf en van je eigen gedrag, en dat is nodig voor blijvende verandering!

5 tips voor echt nieuw gedrag

  1. Formuleer haalbare doelen, waarvoor je je sterk gemotiveerd voelt;
  2. Deel je doel op in tussendoelen. Dit zorgt ervoor dat je niet in de modus alles (het lukt fantastisch) of niets (zie je wel, het lukt totaal niet) terecht komt;
  3. Wees je bewust van je moeilijke momenten: je potentiële terugvalmomenten. Bedenk al van te voren wat je dan nodig hebt of formuleer tips voor jezelf die je dan helpen;
  4. Deel je wens tot nieuw gedrag met mensen in je omgeving, zodat ze je kunnen steunen en van feedback kunnen voorzien;
  5. Maak gebruik van e-learning en/ of coaching: dit geeft een flinke steun in de rug.

Succes! En.. durf te veranderen!

HR-Base, Sonja ScholtsPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid