Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken 5 tips die uw mensen echt werkgelukkig maken!
Gezonder werken

5 tips die uw mensen echt werkgelukkig maken!

oudere gelukkige werknemer

Gelukkige medewerkers zijn essentieel voor tevreden klanten en positieve resultaten. Bedrijven verzinnen in hun enthousiasme daarom allerlei manieren om medewerkers gelukkiger en productiever te maken – van gratis fruit tot een kantoorhond en van vergaderen in een ballenbak tot een jaarlijkse wintersport. Het is goed dat hier aandacht aan wordt besteed, vindt Gea Peper op HR-Base. Maar: het zijn extraatjes. Waar gaat het echt om bij werkgeluk?

Werkgeluk gaat voor een groot deel over verwachtingen. Wat schiet je op met een wintersport als de bedrijfscultuur onprettig is of als je je talenten niet kunt benutten? Om echt bij te dragen aan het geluk van medewerkers moet je ze leren kennen en inspelen op hun behoeften, wensen en ambities. Daarvoor moet je investeren in een diepgaande relatie, zonder de organisatiedoelstellingen uit het oog te verliezen.

Werkbeleving als weg naar werkgeluk

Die relatie is waar het eigenlijk om draait bij werkgeluk. Focus niet op de uitkomst, maar op de weg daar naartoe: de employee experience. Employee experience is de beleving van een (potentiële) medewerker in alle contacten met de organisatie en hoe dit overeenkomt met zijn of haar verwachtingen. Die werkbeleving begint al op het moment dat een werkzoekende bij een bedrijf besluit te solliciteren en gaat door tot zelfs na de dag waarop hij de organisatie verlaat. Centraal staat de vraag: ‘Wat heb jij nodig om in deze organisatie het beste van jezelf te kunnen geven?’

5 tips voor gelukkige medewerkers

Het management en HR krijgen meestal de mooie taak om de beste employee experience te bedenken, deze vorm te geven en te onderhouden. Hoe doe je dat? Daarvoor zijn de volgende elementen van belang: cultuur, de werkplek, leiderschap, HR-processen en technologie. Ze vormen de basis van het HEART-model voor gelukkige medewerkers van het HappinessBureau. En ze worden nog concreter met de volgende 5 tips voor gelukkiger medewerkers.HEART-model werkgeluk

1} Zorg voor een positieve en aansprekende cultuur met vertrouwen en purpose als basis

Vernieuwende organisaties zetten in op een ‘happy cultuur’. Dat begint met een heldere en inspirerende why en openheid in relaties en over resultaten. Medewerkers kunnen werken aan hun ontwikkeling en mogen zichzelf zijn. Er wordt flexibiliteit geboden in privébehoeften. Samenwerken gebeurt op basis van vertrouwen, maar is niet vrijblijvend. En er is ruimte voor plezier: van onboardingsborrels tot feestelijke kwartaalafsluitingen.

2} Creëer werkplekken waar medewerkers energie van krijgen

Waar werk je liever: in een mistroostig kantoor waar je hoofdpijn krijgt of in een energiegevend pand dat flexibel inspeelt op jouw behoeften? De inrichting van de werkplek ligt nu vaak bij Facility Management, maar is óók de verantwoordelijkheid van HR. Een inspirerend kantoor heeft grote invloed op de werkbeleving, sociale interactie, gezondheid en productiviteit. Of je nu voor een ballenbak kiest of niet: een kantoor moet passen bij de organisatiewaarden en de behoeften van het personeel.

3} Definieer werkgeluk van medewerkers als KPI voor nieuw leiderschap

Voor de beste employee experience is behendig leiderschap van groot belang. Leiders die een inspirerende visie delen en een voorbeeldrol vervullen, dragen bij aan de motivatie en betrokkenheid van medewerkers. Goede leiders bieden een empathische en structurele dialoog waarin de medewerker zich gehoord voelt. Ze bieden kansen om talenten te ontwikkelen, ruimte om fouten te maken en nieuwe uitdagingen om de tanden in te zetten.

4} Herontwerp elke stap in de medewerkersreis voor meer waardering en werkgeluk

Van employer branding tot pensioen: HR moet zijn instrumenten, processen en regelgeving stroomlijnen naar de beste employee experience. Vragen die HR zich moet stellen, zijn onder andere:

  • Passen we onze waarden en kerncompetenties (altijd) toe?
  • Benutten we werkelijk de talenten die we in huis hebben?
  • Helpen we elkaar om ons werk efficiënter, makkelijker en simpeler te doen?
  • Bieden we de beste service?
  • Bieden we maatwerk?
  • Kunnen we met minder regels werken?

Tip 5: Zorg voor technologie die voor je organisatie en medewerkers werkt

De technologie die nodig is om het werk goed te kunnen doen, is van groot belang voor de employee experience. Dat begint bij basale zaken: goede apparatuur, snel internet en eigen keuzes voor hardware en software. Veel organisaties laten nog altijd kansen liggen op het gebied van technologie. Luister hierbij vooral goed naar de behoeften van medewerkers.

Happy People, Better Business

Wil je meer weten hoe je door de beste employee experience te creëren een topwerkgever kunt worden met gelukkige medewerkers en loyale klanten? Bestel dan het Nederlandstalige boek Employee Experience – Happy People Better Business van Gea Peper en Heleen Mes.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid