Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken 5 tips voor fitte medewerkers
Gezonder werken

5 tips voor fitte medewerkers

250 Euro per dag, dat kost een zieke medewerker ongeveer. En als ze er wel zijn is het beter als ze gezond en productief zijn. Onderstaand 5 tips van Centraal Beheer waarmee u uw medewerkers fit en tevreden houdt.

1. Stimuleer een gezonde levensstijl

Bewegen is gezond, ook op kantoor. Uit Harvard-onderzoek blijkt dat te lang zitten botontkalking, diabetes en hartproblemen kan veroorzaken. Dus hoe krijg je medewerkers in beweging? Er zijn steeds meer bedrijven die sport onderdeel maken van de werkdag met een eigen fitnessruimte of dagelijkse work-out tussen de bureaus. Meer bewegen kan ook zonder dat medewerkers zich in het zweet werken. Maak de lift minder zichtbaar zodat medewerkers de trap nemen en stimuleer staand werken door hoge tafels aan te schaffen.

2. Bied preventieve gesprekken aan met de bedrijfsarts

Het is slim preventieve gesprekken met de bedrijfsarts aan te bieden want psychische klachten zijn veruit de grootste oorzaak van langdurig verzuim. Hoe gaat het met een medewerker? Is er een goede balans tussen werk en privé? Zo kunt u problemen vooraf signaleren en samen kijken hoe werkzaamheden eventueel kunnen worden aangepast.

3. Voorkom verveling

Vervelen: kent u het nog? Na de ‘burn-out’ is nu ook de ‘bore-out’ een veelvoorkomend verschijnsel. Verveling klinkt misschien als een luxeprobleem, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. De Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin stellen in hun boek Bore-out dat ongeveer 15 procent van de kantoorwerkers zich zó vervelen dat ze er ziek van worden. Net als met een burn-out voelen mensen zich prikkelbaar, apathisch, lamgeslagen en soms depressief. Wilt u dit voor zijn? Praat dan met medewerkers over ambities, zorg ervoor dat zij zich kunnen ontwikkelen en biedt daarvoor de nodige scholing aan.

4.Wees flexibel

Probeer aan te sluiten bij het leefritme van medewerkers. In de tankopslagbranche loopt nu bijvoorbeeld een experiment met een flexrooster waarbij medewerkers een voorkeur kunnen opgeven voor een dagdeel. Sandra de Bont, directeur van de belangenorganisatie van tankopslagbedrijven: “Als jongere werknemers graag om een uur of vier thuis willen zijn vanwege de kinderen, kunnen we dat aanvullen met oudere werknemers die het geen probleem vinden later thuis te komen.”

5. Maak demotie bespreekbaar

Dankzij de vergrijzing en de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd zijn er steeds meer oudere werknemers. Demotie is een logische manier om het werk op oudere leeftijd vol te houden, maar is vaak nog taboe. Rob Lindenberg loopt hier ook tegenaan als hoofd P&O bij Agua+: “Het probleem is dat je bij demotie altijd aan de portemonnee komt. Je moet oudere werknemers ervan overtuigen dat het beter is nu een stapje terug te doen dan om over 5 jaar afgekeurd te worden. Ook de CAO legt vaak beperkingen op. Je kunt iemand niet zomaar een schaal terugzetten, terwijl het logisch is dat iemand wordt betaald naar rato van zijn werk.” Hij pleit voor een positievere sfeer rond demotie, ook bij overheid en vakbonden.

Meer informatie

Wilt u zich indekken tegen de financiële risico’s van een zieke medewerker? Héél verstandig. U heeft dan een inkomensverzekering nodig. Centraal Beheer kan u daarin adviseren. Neem contact op of bezoek de website voor meer informatie.

(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Centraal Beheer)Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid