Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
29
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken 5 tips voor gezonder en slimmer werken
Gezonder werken

5 tips voor gezonder en slimmer werken

Gelukkige gezonde medewerker

Ze horen niet alleen bij elkaar, ze versterken elkaar ook: wie gezonder werkt, of dat probeert, is meestal ook slimmer bezig. Tenminste, zo voelt dat. En door dat gevoel ‘slimmer’ bezig te zijn, ga je je ook prettiger en gezonder voelen. Daarom deze vijf tips voor gezonder en slimmer werken. Ze versterken elkaar, en u werkt er langer en beter mee door.

1} Gezond eten!

Door een te gejaagd bestaan heb je snel de neiging voorbij te gaan aan de belangrijke dingen die je totale functioneren beïnvloeden. Een van die zaken is je voedingspatroon. Door te weten wat je eet leer je welke voeding beter bij je leefstijl past, en kan je ongewenste effecten voorkomen. Zeker als productiviteit en concentratie belangrijk zijn is het zinvol om voldoende visolie te nuttigen. Verstop het in je dagelijkse maaltijd en de productie gaat met stappen vooruit.

2} Iets leuks doen met de collega’s

Ja, hoor eens het zijn niet per se mijn vrienden, zeggen sommigen nu. Klopt, maar als je elke werkdag met ze samenwerkt is minstens een goede verstandhouding hebben toch wel prettig. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat collega’s die een sterke band met elkaar hebben meer verantwoordelijkheid nemen voor hun werk.  Ga dus vooral eens iets drinken of samen sporten met collega’s. Goed voor de onderlinge band, goed voor de zaak.

3} Durf te vertrouwen

Niemand werkt zo goed, betrouwbaar, consentieus en zorgvuldig als u. En er zijn altijd taken die je toch echt beter zelf kunt doen. Veel mensen denken zo over hun werk. Ze maken zich onmisbaar als ego-massage en baangarantie, maar ze draaien zichzelf er vaak ongemerkt mee de stress in. Niemand is onmisbaar of onvervangbaar. Dus: vertrouw eens iets toe aan een collega. Laat weten dat u er alle vertrouwen in hebt, en uw collega zal zijn of haar uiterste best doen. Belangrijk als u vertrouwen stelt in een ander: spreek die positieve verwachting uit. Geef complimentjes en bevestiging. Leuk om te doen. Leuk om te krijgen. En het werk lijdt er zeker niet onder.

4} Altijd bereikbaar? Dacht het niet

Hoe verleidelijk het ook is om even je Twitter of Instagram te checken tijdens de werkdag, het werkt niet motiverend. Want juist omdat het een ‘kick’ geeft om te zien wie er hoe heeft gereageerd op jouw posts, smaakt juist dat altijd naar meer. Social media zijn dus te vergelijken met een snoeptrommel. Of met roken, toen we dat nog deden. Stel er (van tevoren) grenzen aan. Doe dat ook met andere communicatie voor het werk. In steeds meer bedrijven doen ze het: bij een consultancy gaan de bureaus om 18 uur stipt de plafonds in, en zelfs Google Ierland vroeg zijn werknemers om smartphone en laptop bij het verlaten van het kantoor in te leveren. Omdat ze thuis niet verder konden werken hadden ze meer tijd om van hun vrije tijd te genieten. ‘Dublin goes dark’ was een groot succes volgens de getroffen medewerkers.

5} Nee durven zeggen

Als je een overvolle agenda hebt, is het verleidelijk om de chaostheorie er op los te laten. Het eerste doen dat in je hoofd opkomt is misschien even leuk, omdat je dan snel kunt schakelen tussen taken. Maar die lol is snel over als je daardoor ontregelt raakt in je dagelijkse werk. Durf dus ook nee te zeggen en hou zicht op de zaken die echt niet kunnen blijven liggen. Plan zo veel mogelijk bekende afspraken alvast een maand vooruit, en bekijk een week van tevoren of ze allemaal nog haalbaar zijn. Is het te druk, aarzel niet: uitstellen! Je moet en mag soms ook even de tijd voor jezelf nemen. Gewoon even niks doen werkt vaak heel goed. Bevat je werk veel ad hoc taken, probeer daar dan standaard tijd voor te reserveren, zo voorkom je dat je klem komt te zitten met de andere afspraken.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid