Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond 5 tips voor uitgeslapen personeel
Achtergrond

5 tips voor uitgeslapen personeel

Gemiddeld heeft een kwart van de medewerkers slaapproblemen. Die kunnen grote gevolgen hebben, van de werkvloer tot en met de board room. De gevolgen gaan van kleine foutjes, via jammerlijk gemiste kansen tot levensgevaarlijke ongelukken en dalende aandeelkoersen. Hoe zorgt u voor uitgerust personeel? 5 slaaptips.

Ruim een kwart (28%) van de werkenden ligt namelijk regelmatig wakker van het werk, maar slechts 3,5 procent geeft toe dat er door slaperigheid fouten worden gemaakt of ongevallen worden veroorzaakt. Zo blijkt uit cijfers van De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO). Slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben op de werkvloer. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers fit blijven? Kees Kwakman, voormalig commercieel manager van beddenspeciaalzaken en oprichter van Slaapcoach, geeft tips voor een goede nachtrust. 

1. Sta personeel een power nap toe
In Japan is het heel normaal: werknemers die op het werk een power nap doen, een kort dutje na de lunch. Vaak doen ze dat gewoon op hun werkplek. Dan leggen ze hun hoofd even op hun bureau, en weg zijn ze. Ook in Amerika zijn er bedrijven die dit voorbeeld volgen. Google heeft zelfs speciale coconachtige stoelen waar medewerkers rustgevende muziek kunnen beluisteren en even kunnen power nappen: een goede manier om je in een korte tijd op te laden. Het is jammer dat dit in Nederland nog niet geaccepteerd is. Als je personeel wel een power nap toestaat, zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet het tussen een en drie uur ’s middags gebeuren, anders raakt je bioritme in de war. ‘Ook belangrijk: zo’n dutje mag beslist niet langer dan twintig minuten duren’, zegt Kwakman. ‘Daarna beland je namelijk in een diepere slaap, en het is natuurlijk niet zo handig om enigszins slaapdronken aan het werk te gaan.’

2. Stimuleer medewerkers regelmatig pauze te nemen
De hersenen kunnen niet continu als een harde schijf door blijven draaien. Er zijn momenten nodig om dingen af te sluiten en een plekje te geven. Iemand die onafgebroken achter elkaar werkt en niet genoeg rust neemt, kan ’s nachts problemen krijgen met de slaap. Stimuleer het personeel overdag dus om om de paar uur een pauze te nemen. En laat ze niet op hun werkplek zitten: loop even een rondje, drink wat, praat wat met collega’s, ontspan.

3. Geef ploegendienstpersoneel een zonnebril
Wie in de felle opkomende zon kijkt zodra zijn nachtdienst is afgelopen geeft zijn lichaam het teken dat de dag weer is begonnen. Onderweg naar huis kan ploegendienstpersoneel daarom beter een zonnebril dragen, zelfs op een bewolkte dag. Overdag schijnen mensen al twee uur minder te slapen dan ’s nachts, dus hoe minder blootstelling aan daglicht, hoe beter. Voor personeel dat gewoon overdag werkt, is natuurlijk daglicht juist slaapbevorderend. Uit recent onderzoek blijkt dat kantoormedewerkers met een bureau op minder dan zeven meter afstand van een raam, gemiddeld 46 minuten langer slapen dan mensen die tijdens hun werk niet aan natuurlijk licht worden blootgesteld.

4. Demotiveer avond- en overwerk
Wie na negen uur ‘s avonds zijn smartphone gebruikt om werkgerelateerde berichten te checken, is de volgende dag minder productief dan collega’s die het werk ’s avonds wel los kunnen laten, zo blijkt uit recent onderzoek. Kwakman: “De hersenen hebben ongeveer een uur nodig om tot rust te komen. Maar tegenwoordig vinden veel mensen het heel normaal om voor het slapengaan nog te computeren, televisie te kijken of berichtjes via de smartphone te versturen. De hersenen krijgen zo geen kans om te ontspannen en worden juist extra actief. Het blauwe licht van de televisie of de telefoon verstoort het bioritme: allemaal niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.”

5. Vier, vijf uur slaap is niet genoeg
“Je hoort managers wel eens zeggen dat ze aan vier, vijf uur slaap genoeg hebben. Vaak verklapt hun slechte humeur dat ze slaap tekort komen”, zegt Kwakman. Als je een beetje vrolijk op je werk wilt verschijnen, moet je zorgen voor voldoende nachtrust. “Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de meeste mensen hebben zo’n zeven tot acht uur slaap nodig.”

(Bron Zilveren Kruis Achmea)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Achtergrond, Gezond ondernemen, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid