Stelling
"Wie opziet tegen verandering is niet duurzaam inzetbaar."
26
24
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden 5 Uitgangspunten van vitaliteitsbeleid
Arbeidsomstandigheden

5 Uitgangspunten van vitaliteitsbeleid

Mobiliteit

Vele onderzoeken tonen het aan, maar u voelt het misschien zelf ook wel: werkend Nederland is niet erg vitaal. Minder dan 1 op elke 8 medewerkers mag zich vitaal noemen; bijna 1 op elke 3 collega’s is dat helemaal niet. Te veel werkdruk, te lang doorwerken en het gevoel ‘geleefd te worden’ op je werk zijn de meest gehoorde oorzaken. Daar werk je niet duurzaam door. Hoe kan de vitaliteit van de medewerkers beter?

Dat is een vraagstuk waar steeds meer bedrijven wat aan proberen te doen. Meer dan 150 cao’s bevatten nu afspraken over acties en budgetten voor duurzame inzetbaarheid. Werknemers die eronder vallen, hebben een budget van 700 tot 1100 euro per jaar tot hun beschikking. Medewerkers willen dat bedrag zelf vooral uitgeven aan gezondheid en vitaliteit. Beter omgaan met stress en werkdruk, beter slapen, meer bewegen en gezondere voeding. Hulp van een coach op een of meerdere onderdelen van dat wensenpakket is welkom. Uit een veelheid aan publicaties over vitaliteit bij medewerkers destilleerden we vijf tips om medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid te geven, en ze meer gefocust, fitter en creatiever te krijgen. Absolute show stopper: mediteren tijdens het verplichte overwerk.

1} Een zittend bestaan, doe er wat aan

Zo’n 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn bureau door. Bijna de helft van u blijft ook de hele dag binnen zitten. Zittend werk is slecht, het heet ook wel “het nieuwe roken.” Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit. Om te zwijgen over verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wat te doen? Probeer dynamisch te werken. Dat betekent onder (veel) meer vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, mini-pauzes en lunchwandelen.

2} Eet gezond, eet matig

Sporten via of op het werk kan maar bij 2 op elke 10 bedrijven. Fruit staat bij net iets meer dan een kwart van de kantines op het menu. Gezond werken, inclusief een gezonde maaltijd is belangrijk. Want ruim 20 procent van u zegt zich minder goed te kunnen concentreren na een slechte lunch. De sociale omgeving heeft ook invloed op de behoefte aan gezond eten. Zo eet 1 op de 10 werknemers gezonder in bijzijn van collega’s. Eet dus liever niet alleen, of al desko. Ook eet u samen langzamer, met als gevolg dat mensen sneller een verzadigd gevoel hebben. Denk ook eens aan superfoods, zoals quinoa, havermout, gojibessen en chiazaad. En wie het druk heeft, kan misschien beter vaker kleinere porties eten. Dit “grazen” moet u wel beperken tot 7 eetmomenten per dag.

3} Maak een vitaliteitsprogramma

Het gaat er niet om dat u een kant-en-klaar programma bij de medewerkers op het bureau legt. Maak liever een vitaliteitsprogramma dat goed past bij uw organisatie en de medewerkers. Medewerkers moeten zelf met de bouwstenen komen waar ze zelf graag mee verder willen. Behalve een lunchwandelgroep kunt u denken aan een jog- of hardloopclub (met of zonder wandelcoach), hometrainers op de afdelingen (fietswerkplekken of zit-stabureaus) en een fitnessruimte met een fysiotherapeut. Een goed startpunt voor tips over een actievere leefstijl is interventiedatabase.nl. HR of het management moet al die zaken niet voorschrijven, maar ze alleen voorstellen. Als suggesties, en het verder echt helemaal aan de medewerkers zelf over te laten. Het is belangrijk dat mensen kiezen wat bij ze past en dan in het gebruik of de uitvoering bereikbare doelen stellen. Probeer dus niet een marathon te lopen zonder loopervaring. Begin met een halve.

4} Bedrijfscultuur past zich aan

Steeds meer bedrijven zien ook wel het belang in van een gezondere leefstijl voor de duurzamere inzet van hun mensen. En ze willen daar ook graag bij helpen. Maar (te) vaak blijft het nog bij symboolpolitiek. Het bedrijfsbeleid is niet altijd consequent, soms zelfs nog tegenstrijdig. Zo heeft het geen zin om meditatiesessies tegen stress aan te bieden als medewerkers nog steeds moeten overwerken, de werkdruk op te voeren als thuiswerken of flexibele werktijden bij ons niet mogelijk zijn, en om creatieve ideeën te vragen als elk verzoek 5 parafen behoeft. De kern van elk vitaliteitsbeleid is een bijpassende bedrijfscultuur. Eentje die de medewerkers zelf meer zeggenschap en verantwoordelijkheden geeft – ook voor hun eigen gezondheid, en niet alleen in je eigen tijd. Medewerkers moeten daar meestal wel toe worden aangemoedigd. Een mooie taak voor HR, en het management, dat ook duidelijk zichtbaar werkt aan hun eigen, persoonlijke gezonde leefstijl.

5} Krijg meer grip op je eigen tijd

Uitrusten doe je maar in je eigen tijd, net zoals ziek zijn. Zelfs in onze heilige vakanties is doorwerken op de tablet en smartphone heel normaal geworden. We zijn zó verslaafd geworden aan werken, dat we moeten leren om bewust niets te doen. Tijdens dat ‘niets doen’ doe je namelijk heel veel. Je hersens draaien nog enige tijd door, op topsterkte. Ze ordenen, prioriteren en interpreteren alles dat je hebt gedaan en hebt meegemaakt. Zoals een bekende wielrenner ooit zei: de wedstrijd win je in bed. Hard doorwerken is niet hetzelfde als efficiënt werken. Slimmer werken wel. Slimmer werken doe je niet door meer te doen in minder tijd. Wel door je tijd beter in te delen, juist ook de tijd die je aan werken besteedt. Zoals een bekende hersenwetenschapster zegt: begin op tijd aan de olifant. Slacht ‘m als het jou het beste uitkomt.

Stappenplan vitaliteit medewerkers

Geef deze praktische grondleggers van vitaliteit een stevige onderbouwing met het stappenplan voor vitale(re) medewerkers. Aan vitaliteit van de medewerkers moet je blijven werken, toch?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Basics van DI, Expertserie, Gezonder werken, Vitaliteit
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid