Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden 5 Uitgangspunten van vitaliteitsbeleid
Arbeidsomstandigheden

5 Uitgangspunten van vitaliteitsbeleid

Vitaliteitsbeleid

Vele onderzoeken tonen het aan, maar je voelt het misschien zelf ook wel: werkend Nederland is niet erg vitaal. Minder dan 1 op elke 8 medewerkers mag zich vitaal noemen; bijna 1 op elke 3 collega’s is dat helemaal niet. Te veel werkdruk, te lang doorwerken en het gevoel ‘geleefd te worden’ op je werk zijn de meest gehoorde oorzaken. Daar werk je niet duurzaam door. Hoe kan het vitaliteitsbeleid van je organisatie beter?

Dat vragen steeds meer bedrijven zich af, en ze doen er ook steeds vaker wat aan. Meer dan 150 cao’s bevatten nu afspraken en budgetten voor duurzame inzetbaarheid. Tendens: stijgend. Elke werknemer heeft 700 tot 1100 euro per jaar aan budget tot zijn en haar beschikking. Zelf willen medewerkers dat bedrag vooral uitgeven aan gezondheid en vitaliteit. Beter omgaan met stress en werkdruk, beter slapen, meer bewegen en gezondere voeding. Hulp van een coach op een of meerdere onderdelen van dat wensenpakket is welkom.

5 Tips voor beter vitaliteitsbeleid

Uit een veelheid aan publicaties over vitaliteit bij medewerkers destilleerden we vijf tips om het vitaliteitsbeleid in je organisatie handen en voeten te geven. Rode lijn: geef medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid, zodat ze meer gefocust, fitter en creatiever worden. Absolute show stopper: mediteren tijdens het verplichte overwerk.

1} Een zittend bestaan, doe er wat aan

Zo’n 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn bureau door. Bijna de helft van ons blijft ook de hele dag binnen zitten. Zittend werk is slecht, het heet ook wel “het nieuwe roken.” Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit. Om te zwijgen over verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wat te doen? Probeer dynamisch te werken.

2} Eet gezond, eet matig

Sporten via of op het werk kan maar bij 2 op elke 10 bedrijven. Fruit staat bij net iets meer dan een kwart van de kantines op het menu. Gezond werken, inclusief een gezonde maaltijd is belangrijk. Want ruim 20 procent zegt zich minder goed te kunnen concentreren na een slechte lunch. De sociale omgeving heeft ook invloed op de behoefte aan gezond eten. Zo eet 1 op de 10 werknemers gezonder in bijzijn van collega’s. Eet dus liever niet alleen, of al desko. Ook eet je samen langzamer, met als gevolg dat mensen sneller een verzadigd gevoel hebben. Wie het druk heeft, kan misschien beter vaker kleinere porties eten. Dit “grazen” moet je wel beperken tot 7 eetmomenten per dag.

3} Maak een vitaliteitsprogramma

Het gaat er niet om dat HR een kant-en-klaar programma bij de medewerkers op het bureau legt. Medewerkers moeten zelf met de bouwstenen komen waar ze zelf graag mee verder willen. Behalve een lunchwandelgroep kunnen ze denken aan een jog- of hardloopclub (met of zonder wandelcoach), hometrainers op de afdelingen (fietswerkplekken of zit-stabureaus) en een fitnessruimte met een fysiotherapeut. HR of het management moet al die zaken niet voorschrijven, maar ze alleen voorstellen. Als suggesties, en het verder echt helemaal aan de medewerkers zelf over te laten. Het is belangrijk dat mensen kiezen wat bij ze past en zichzelf dan bereikbare doelen stellen.

4} Bedrijfscultuur past zich aan

Steeds meer bedrijven zien het belang wel in van een gezondere leefstijl voor de duurzamere inzet van hun mensen. En ze willen daar ook graag bij helpen. Maar het bedrijfsbeleid is niet altijd consequent, soms zelfs nog tegenstrijdig. Zo heeft het geen zin om meditatiesessies tegen stress aan te bieden als medewerkers nog steeds moeten overwerken, of de werkdruk op te voeren als thuiswerken of flexibele werktijden bij ons niet mogelijk zijn, en om creatieve ideeën te vragen als elk verzoek 5 parafen behoeft. De kern van elk vitaliteitsbeleid is een bijpassende bedrijfscultuur. Eentje die de medewerkers zelf meer zeggenschap en verantwoordelijkheden geeft – ook voor hun eigen gezondheid.

5} Krijg meer grip op je eigen tijd

Zelfs in onze heilige vakanties is doorwerken op de tablet en smartphone heel normaal geworden. We zijn zó verslaafd geworden aan werken, dat we moeten leren om bewust niets te doen. Tijdens dat ‘niets doen’ doe je namelijk heel veel. Je hersens draaien nog enige tijd door, op topsterkte. Ze ordenen, prioriteren en interpreteren alles dat je hebt gedaan en hebt meegemaakt. Hard doorwerken is niet hetzelfde als efficiënt werken. Slimmer werken wel. Slimmer werken doe je niet door meer te doen in minder tijd. Wel door je tijd beter in te delen, juist ook de tijd die je aan werken besteedt.

Stappenplan vitaliteitsbeleid

Geef deze praktische grondleggers van vitaliteit een stevige onderbouwing met het stappenplan voor vitale(re) medewerkers. Aan vitaliteit van de medewerkers moet je blijven werken, toch?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Basics van DI, Expertserie, Gezonder werken, Vitaliteit
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid