Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
27
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden 5 Voordelen van adempauzes
Arbeidsomstandigheden

5 Voordelen van adempauzes

De Fransen noemen het ‘reculer pour mieux sauter’. Is die taal wat weggezakt? Vergelijk het dan met polsstokspringen. Zonder aanloop komt u in de sloot. Wie af en toe een stap terug zet, komt een stuk verder. Die boodschap bracht Alistair Cox, CEO van recruiter Hays, heel duidelijk en beeldend in een artikel op LinkedIn Pulse deze zomer.

‘Hoe gaat het met je?’ ‘Goed, goed, maar druk, hè.’ Grote kans dat u deze week minstens twee van dergelijke ontmoetingen hebt gehad. Het druk hebben is een soort eretitel waar we ons graag mee kleden. Zeggen dat we een adempauze nemen of even niets doen om te prioriteren waarmee we verder gaan? Kom zeg, mensen zouden kunnen denken dat we niet genoeg te doen hebben. Niets doen, ook al is het maar even, is onlosmakelijk verbonden met lui zijn. Wie succesvol wil zijn, moet het altijd druk hebben.

Rustig, rustig…

Toch loont het echt om zo nu en dan even uit die tredmolen te stappen, betoogt Alistair Cox. En als ceo van een grote, wereldwijde recruiter kan juist hij daar uit eigen ervaring van meepraten. Hij doet dat dan ook in een levendig geschreven artikel, waarin hij uitgebreid de voordelen van adempauzes uit de doeken doet. Soms wat te uitgebreid, zeker voor de gehaaste lezer. Maar misschien heeft hij het wel met opzet zo geschreven, juist om u uit die waan van alledag te halen en te dwingen om wat te ont-haasten (net zoals wij nu doen…)

5 Voordelen van adempauzesgrenzen verleggen

Juist in een drukke tijd, zoals meestal in het voor- en najaar loont het de moeite om zo nu en dan adempauzes in te lassen. Want het geeft ideeën over hoe u dat werk beter, sneller, efficiënter en leuker kunt doen. Zodat u en de collega’s er uiteindelijk meer werkplezier aan overhouden. Zo bezien slaan adempauzes meerdere vliegen in een klap. En betaalt die investering in tijd zich meermaals terug. Goed, prima idee. Maar nu moet u het nog doen! Niet zo eenvoudig, met een overvolle agenda. Eerst dan maar de voordelen van adempauzes. Cox noemt er vijf.

1} Prioriteren gaat makkelijker.

Hoe voller de takenlijst, des te kleiner is de kans dat u het juiste op het juiste moment doet. En zelfs wanneer u wel bezig bent met de meest geschikte klus, is de kans groot dat u die te gehaast doet. (Er staan immers nog 101 punten op het lijstje…) Ook is het Cox opgevallen dat mensen die het erg druk hebben met vele taken tegelijk, vaak proberen om die ene grote taak (de beruchte olifant) niet te hoeven doen. Vaak is het een klus met veel meer resultaat en opbrengst voor medewerker en organisatie dan al dat kleine spul waar mensen hun tijd mee zoet brengen. (Cox lijkt hier uit ervaring te spreken.) Wie dus in zo’n super-drukke periode zit, kan het beste eventjes alles uit zijn handen laten vallen en het slagveld overzien. Maak een betere planning, waar de olifant ook in past.

2} Vaker betere ideeën.

Alweer lijkt Cox uit ervaring te spreken: de betere ideeën ontstaan niet terwijl u zich onderdompelt in routineuze klussen op de dagelijkse werkplek. Zeker de revolutionaire, echt nieuwe ideeën, de ‘aha’-momenten komen op heel andere plekken, tijden, en in andere situaties. Weer een reden om vaker op te houden met die takenlijst. Steeds minder mensen kunnen op routine dertig jaar of langer doorwerken. Nieuwe concepten en aanpakken zijn steeds vaker en sneller nodig, vooral bij mensen die echt de richtingen moeten aangeven. Ontdek dus wanneer u het beste out-of-the-box kunt denken. Bij sommigen lukt dat het beste tijdens een bezoek aan het kleinste kamertje…

3} U wordt verander-vaardiger.

Een comfort zone heet niet voor niets zo. Wie er altijd in blijft hangen met routineklussen ziet de veranderingen niet aankomen. En schrikt zich rot als hij of zij er plotseling middenin zit. Je tijdig aanpassen op veranderingen die je niet ziet aankomen is dan helemaal onmogelijk, laat staan je erop voorbereiden of ze mede vorm geven. Stap dus wat vaker uit de waan-van-de-dag, bekijk het dagelijkse werk van een wat grotere afstand en zoek de mogelijke of aanstaande veranderingen bewust op. Wat gaan u en uw bedrijfsomgeving doen om daar klaar voor te zijn?

4} Nieuwe vaardigheden aanleren wordt makkelijker.

De hersenen zijn spieren, stelt Cox hier. En als met alle spieren: die ontwikkelen zich niet als u ze nooit uitdaagt. Zoek de grenzen op, en probeer er wat overheen te gaan. Het werk anders zien is een (cognitieve) vaardigheid die niet in een keer ontstaat, zegt Cox erbij. Heel terecht, denken wij. Dus moet je dat regelmatig blijven doen, en dat lukt niet door dagelijks hetzelfde te blijven doen. Er is dan niet alleen geen persoonlijke ontwikkeling. Ook weet u dan niet welke kennis en vaardigheden in de nabije toekomst nodig zijn in het team, en in de hele organisatie.

5} U voelt zich er (werk)gelukkiger door.

Van tijd tot tijd even bewust nadenken over de toekomst geeft een tevreden gevoel, en het motiveert om beter en gerichter verder te gaan met het heden, zegt Cox. Vooral managers en leiders voelen zich dan meer betrokken bij de organisatie, omdat ze die beter kunnen aansturen. Dat positieve gevoel leidt vaak tot creatievere invallen waarmee ze de organisatie op voorsprong kunnen zetten. Maar dezelfde gevoelens kan iedereen krijgen die regelmatig de horizon opnieuw verkent. De motivatie neemt toe als je meer vertrouwen hebt in een toekomst die je beter kent.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Tot zover de theorie, zegt u nu misschien, kijkend naar die stapel werk en die volle mailbox die alleen maar groter is geworden tijdens het lezen van dit artikel. Klopt, Cox zegt dat ook. Hij realiseert zich dat het makkelijker is om deze tips en adviezen te geven, dan om ze op te volgen. Hierover heeft hij een vervolgartikel aangekondigd. En als u wilt, kunt u hem input geven. Zie ‘Why you need to stop being so busy, now’ op LinkedIn. En wat als u zelfs daar geen tijd voor heeft? Kom naar de workshop ‘Druk of stress?’ van van Annemiek Tigchelaar en Monique Donga tijdens Inzet Op Maat. Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid op 26 november 2019 in de Jaarbeurs Utrecht. Klik hier voor het hele programma en schrijf u snel in! (Dat is 1 punt minder op het To-Do-lijstje…)Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid