Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 5 Voorwaarden om prettiger thuis te werken
Anders werken

5 Voorwaarden om prettiger thuis te werken

Drukke mulittaskster-werkdruk

Van thuiswerken kan je stress en ook een burn-out krijgen. Die conclusie trekken steeds meer Amerikaanse onderzoekers, nu het gedwongen grootschalige thuiswerk-experiment maar voortduurt. Onvoorstelbaar toch, als je rustig en alleen in een kamertje voor een beeldscherm zit? Juist van de schijnbare rust kan je gek worden. Maar de oorzaak – en ook de oplossing heb je grotendeels in je eigen handen.

Hoe bevalt het thuiswerken na 6 tot 8 weken? Welke effecten heeft het op onze psyche? Het regent onderzoeken over deze vragen in de internationale onderzoeksliteratuur. Aan sterke uitspraken en sappige conclusies geen gebrek. “De werk-privébalans bestaat niet bij thuiswerken!” En: “De moderne werkplek is een nachtmerrie voor mensen die zich willen concentreren!” concluderen onderzoekers van Forrester. Ze zeggen erbij dat thuiswerken dat gevoel bij veel mensen alleen maar sterker heeft gemaakt.

Thuiswerken verergert bestaande knelpunten

Het gevoel dat thuiswerken de bestaande problemen bij met name kantoorwerk alleen maar erger heeft gemaakt, komt uit de meeste onderzoeken naar voren. Meer stress, en langere werkdagen zijn de meest genoemde negatieve effecten van thuiswerk. En een op elke drie ondervraagden in een onderzoek van Gallup vreest voor zijn mentale welbevinden als dit nog veel langer duurt.

Geen grens tussen werk en privé

Goed, u wordt dus (grosso modo) gek van dat thuiswerken. Maar wat zijn de belangrijkste oorzaken en mogelijke oplossingen? Ook hier vrij veel dezelfde antwoorden. Je kunt bijna niet meer ophouden met werken, of met denken aan dat werk. Dat is het meest genoemde knelpunt. Vooral jongere generaties zouden er last van hebben. (Maar ook een ervaren oude rot als Hans de Boer heeft er – kennelijk – last van.)

Onduidelijk maakt onzeker

Hoe dat komt? Ontbrekende grenzen. Of, nog erger: onduidelijke grenzen. Soms mag je ze zelf wel stellen of trekken, maar hoe doe je dat? En hoe weet je of je dat goed doet? Natuurlijk, je kunt het vragen maar word je dan niet al snel gezien als een klaploper die de kantjes van een werkdag afloopt? Niet voor niets komen er steeds meer berichten in de media over bazen die surveilleren (of spioneren) met de webcam tijdens wat je werkdag zou moeten zijn.

Vorm van (werk)terreur

Dus blijf je maar de hele dag vriendelijk in die webcam kijken. Dan weet de chef tenminste dat je er nog bent. Of je blijft maar tikken op dat toetsenbord, of vegen met die muis als de werkgever dat registreert. Zo heeft thuiswerken iets weg van een nieuwe vorm van terreur. Met Het Nieuwe Werken heeft het in geen geval iets te maken. En gestresst raak je er vrijwel zeker van.

Prettiger Thuiswerken: 5 voorwaarden

Nodig is een fundamenteel andere manier van denken over het werk, zoals Henny van Egmond schetste in zijn blog ‘Gaan we na deze crisis echt anders werken?’ Dat Echte Nieuwe Werken is makkelijker op papier gezet dan in praktijk gebracht, zo blijkt nu opnieuw. En het is vast ook niet geschikt voor iedereen. Maar er zijn wel wat voorwaarden die het Echte of Betere Thuiswerken prettiger maken in de uitvoering. Kathryn Vasel heeft er op CNN Business 5 helder uiteen gezet.

1} Heldere, scherpe grenzen tussen werk en privé.

Forenzen tussen werk en thuis is vervelend, want tijdrovend en benauwend door al die mensen dicht op elkaar. Maar je maakt er voor jezelf wel erg duidelijk mee wanneer het werk is opgehouden, en dat het ’s ochtends nog niet is begonnen. Het grootste gevaar bij thuiswerken is dat je er niet mee ophoudt, omdat je geen scherpe grenzen trekt tussen werk en privé. Terug dus met die werktijden en private tijden! Hanteer zo veel mogelijk dezelfde tijden, elke werkdag weer. Leef ze tot op (bijna) de minuut na. Want pas dan voelt de tijd die erna komt, de privétijd als echt anders dan werk-tijd. Net als vroeger, toen je nog van en naar je werk ging. Hanteer ook tijden waarop je absoluut niet werkt, zoals ’s avonds of in het weekend.

2} Beheers je eigen tijdsindeling.

Het gevoel van controle over je eigen leven dat daardoor ontstaat, is erg belangrijk tegen burn-outs. Die ontstaan veel sneller en makkelijker bij mensen die het gevoel hebben dat ze worden ‘geleefd’ door hun werk, omdat ze er niet aan kunnen ontsnappen. Vooral bij thuiswerken kan je veel te makkelijk switchen tussen werk- en privétaken. Doe dus geen was tijdens werktijd, geef de kids aan een ander. En, misschien ook wel belangrijk: deel je werktijden met je collega’s en je leidinggevenden. Dat geeft duidelijkheid bij hen, en rust bij jou. De rust van ‘in control’ zijn.

3} Verwachtingen duidelijk maken.

Wat verwacht mijn leidinggevende van mij, wat verwacht ik (aan steun en hulp) van het bedrijf en de collega’s, welke resultaten streven we na en op welke termijn? Het zijn essentiële vragen over de verwachtingen over-en-weer die dat gevoel van beheersing versterken. Aan beide kanten van de internetverbinding. Zonder dat zijn veel mensen geneigd om overdreven hun best te blijven doen. Om maar niet die indruk van de kantjes-eraf-lopen te wekken. Zeker in de VS, waar 1 op de 6 mensen al zonder werk zit is dat een factor van belang.

4} Let op de sociale banden.

Wie zich onverschilliger voelt worden tegenover zijn werk en de werkgever is al op weg naar een burn-out. De fysieke en geestelijke afstand van langdurig thuiswerken kan die gevoelens versterken. Hou de contacten dus goed, zoek ze bewust op in regelmatige (video) vergaderingen en aarzel niet om ‘even’ iets aan een collega te vragen (mailen of liever bellen) zoals je dat ook had gedaan als je naast of bij elkaar zou zitten.

5} Let op jezelf.

Behalve het gevaar van te lang doorgaan, is er bij thuiswerken het gevaar dat je teveel tegelijk doet. Multitasken is juist bij thuiswerken extra gevaarlijk, omdat het zo goed lijkt te kunnen! “Er zijn bijna geen afleiders in de buurt, dus ik kan mijn hersens er wel bij houden,” denk je dan. Maar vooral werk- en privétaken mixen loopt dan vaker uit op een ramp. Zoals een maaltijd koken terwijl je een aquisitiegesprek voert met een klant. Zelfs als het toch lijkt te lukken, zal je aan geen van beide veel plezier beleven. Betoogt Vasel overtuigend. Hou werk en privé strikt gescheiden, dan gaan beide levens beter.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid