Stelling
"Wie opziet tegen verandering is niet duurzaam inzetbaar."
26
24
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken 6 mythes over duurzame inzetbaarheid ontkracht
Langer werken

6 mythes over duurzame inzetbaarheid ontkracht

Als bij elk onderwerp dat snel populair wordt,zijn ook over duurzame inzetbaarheid veel mythen en legenden ontstaan. Broodjes Aap, waar meestal toch wel een kern van waarheid in zit. Zoals over nut, noodzaak en mogelijke opbrengsten van duurzame inzetbaarheid.

HR-adviesbureau Lee Hecht Harrison deed onderzoek naar de opbrengsten van duurzame inzetbaarheid bij negen werkgevers, waaronder DSM, Adecco, Capgemini, Tate&Lyle en Merck. In totaal werden data over zo’n 12.000 medewerkers verzameld om de inspanningen van duurzame inzetbaarheid te meten. Van wetenschappelijke aard is het onderzoek niet, maar de resultaten lijken wel een hoop fabels bij werkgevers over duurzame inzetbaarheid tegen te spreken.

Fabels over inzetbaarheid

Thirza Koster, Talent Development Director bij Lee Hecht Harrison, heeft de gegevens uit het onderzoek gebruikt om een aantal veelgehoorde mythes over duurzame inzetbaarheid te weerleggen.

Fabel 1} Bevlogen of betrokken medewerkers werken harder en dit heeft een positief effect op de bedrijfsresultaten.

Koster: “Klopt! Maar hiermee zijn medewerkers nog niet per definitie duurzaam inzetbaar. Om duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven is meer nodig. Duurzame inzetbaarheid heeft namelijk ook te maken met de kennis en kunde van een medewerker, zijn veerkracht, motivatie, werkdruk en gezondheid.”

Fabel 2} Bedrijven met veel oudere werknemers en lange dienstverbanden lopen een risico als het gaat om duurzame inzetbaarheid.

Koster: “De twee organisaties met de meeste groei en het meeste rendement hebben een bovengemiddeld aandeel 45-plussers: 57 en 63 procent – het landelijk gemiddelde staat op 44,6 procent. Bovendien hebben zij ook de meeste lange dienstverbanden. Maar deze organisaties scoren ook het hoogst op vakbekwaamheid en veerkracht. Ook scoren zij hoog op verbondenheid met de visie, strategie en product van de organisatie. Hoe doen zij dat? Deze bedrijven slagen er via hun leiders en managers in om draagvlak te creëren voor veranderingen, en ze zijn in staat om deze ontwikkelingen te vertalen naar de impact voor ieder individu: wat is er nodig om nu en in de toekomst waarde te blijven toevoegen? Als medewerkers weten waarom een organisatie verandert en welke impact dit heeft op hun rol, zijn ze veerkrachtiger en sneller bereid om bij te leren en hun vaardigheden te vergroten.”

Fabel 3} Om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden moet je investeren in opleiding en (bij)scholing.

Koster: “De drie organisaties met de meeste omzetgroei hebben de hoogste klanttevredenheid en de hoogste vakbekwaamheid, maar het laagste opleidingsbudget. Deze organisatie bieden hun medewerkers andere vormen van leren aan zoals mentoring, shadowing of job rotation.”

Fabel 4} Een hoge werkdruk leidt tot een hoog ziekteverzuim.

Koster: “Alle negen deelnemende bedrijven gaven aan dat hun medewerkers vaak een hoge werkdruk ervaren. Ongeveer zoals de rest van Nederland. Het lijkt een resultaat van de wereld waarin we leven; de snelle veranderingen en de continue informatiestroom. Maar een hoge werkdruk leidt niet direct tot meer ziekteverzuim. Zeven van de onderzochte bedrijven hebben een lager ziekteverzuim dan het landelijk gemiddelde in Nederland. Dat is 3,8 procent in het tweede kwartaal van 2016, volgens CBS-cijfers. Het ziekteverzuim schiet pas omhoog als ook de veerkracht van de medewerkers laag is en er weinig verbinding en trots is met de visie en strategie van de organisatie.”

Fabel 5} Onbekendheid met de (vele) middelen zorgt dat te weinig mensen ze gebruiken.

Koster: “Uit ons onderzoek blijkt dat bij acht van de negen organisaties de medewerker weinig tot geen idee heeft welke tools of middelen er beschikbaar zijn op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Ondanks alle e-mails, aankondigingen en andersoortige communicatie vanuit de werkgever. In de meeste gevallen is dat HR. Wat heeft die ene organisatie dan anders gedaan waardoor medewerkers wél weten wat er voor hen beschikbaar is en deze middelen gebruiken om hun duurzame inzetbaarheid te bevorderen?

Die ene organisatie…

Deze organisatie heeft vooral ingezet op communicatie en support voor managers, zodat zij de beschikbare hulpmiddelen in ontwikkel- of performancegesprekken onder de aandacht kunnen brengen. Ook heeft deze organisatie haar managers getraind in het voeren van waardevolle loopbaan- en ontwikkelgesprekken. Tijdens deze gesprekken wordt niet alleen iemands persoonlijke en professionele ontwikkeling besproken, maar ook zijn werk-privébalans, veerkracht, vitaliteit en de impact die organisatieveranderingen op hem of haar heeft.” Een voorbeeld hiervan is energieleverancier Eneco – overigens geen deelnemer aan het onderzoek. Zo heeft deze werkgever employablility als onderwerp opgenomen in het performancegesprek tussen leidinggevende en medewerker.

Fabel 6} Elke medewerker is verantwoordelijk voor zijn eigen duurzame inzetbaarheid.

Koster: “Uiteindelijk wel, maar hij kan het niet alleen! Duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarbij de organisatie faciliteert, de manager stimuleert, zodat de medewerker uiteindelijk kan regisseren.

Inzetbaarheid vergroten: focus op deze punten

Wil je als HR business partner of organisatie dat je initiatieven op DI-gebied iets opleveren? Focus je dan vooral op het verhogen van de vakbekwaamheid, veerkracht en verbinding en trots op visie, strategie en product. Ook het betrekken van managers bij DI-initiatieven is van enorme toegevoegde waarde. Hoe u dat het beste doet? Voer waardevolle loopbaan- en ontwikkelgesprekken over de inzetbaarheid van medewerkers, hun veerkracht, verbinding met de visie én aan het gebruik van de beschikbare tools.

(Lees het hele artikel op PW De Gids)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid