Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond 6 soft skills van de ‘echte’ digitale professional
Achtergrond

6 soft skills van de ‘echte’ digitale professional

Elke echte millennial moet er minstens 5 beheersen. We bedoelen niet de snelle omgang met het nieuwste digitale snufje, het gaat dan om zachte vaardigheden of soft skills. Denk aan persoonlijke kwaliteiten en sociale vaardigheden. Want de groep mensen met wie hij en zij werkt, is diverser dan ooit. Net zoals de ontwikkelingen in zijn vakgebied.

Natuurlijk verstaat een echte professional de harde vaardigheden van zijn vak. Dat wil zeggen: zijn opleiding, technieken en actuele kennis zijn op peil. Maar is hij daarnaast ook in staat om goed samen te werken? En kan hij of zij zichzelf motiveren om door te zetten, ook als het plan of de eigen visie erdoor krijgen wat minder vanzelfsprekend is? Dat alles hoort bij de staying power of duurzame inzetbaarheid van alle talenten, zeker ook de jongere.

6 soft skills van de digitale professional

Uit verschillende artikelen komen eigenschappen die goed passen bij de ‘digitale native’ van 2015.

1} Nieuwsgierig zijn. Dat betekent altijd op zoek zijn: naar nieuwe kansen, nieuwe oplossingen en nieuwe ideeën. Experimenteer met nieuwe dingen, maar blijf ook positief-kritische vragen stellen. Net zo vaak bij nieuwe plannen als bij oude gewoonten die zichzelf al vele malen hebben bewezen. Ook kijkt het echte talent steeds een beetje vooruit. Welke ontwikkelingen komen er waarschijnlijk aan? Laten we daar eens mee experimenteren (zie hieronder).

2} Steeds iets nieuws willen leren. Bijblijven is niet meer voldoende, de echte digitale professional is ook steeds op zoek naar ‘iets’ nieuws. Daarvoor gebruikt hij de zaken die hem van nature interesseren, en ook privé-belangstelling en hobby’s. Wat kan ik met mijn kennis van gamen in mijn dagelijkse werk?

3} Experimenteerdrift. Probeer nieuwe ideeën uit in het klein. Op een eigen website, of op social media. Vooral de ontwikkelingen in de nabije toekomst zijn interessant. Zoals een verandering in de manier waarop Google websites zal waarderen. Gaat het meer richting mobiel, meer richting bewegende beelden of meer richting infographics? Test het. Juist wanneer het niet (helemaal) lijkt te kloppen, leer je daar enorm veel van.

4} Teamwork. Millennials moeten goed kunnen samenwerken met collega’s van andere disciplines. Er zijn tegenwoordig meer specialismen dan ooit. Zo heb je niets aan een creatieve marketingcampagne zonder seo- en adwordspecialist die zorgt dat de content wordt gevonden. Omgaan met verschillende generaties collega’s van soms zeer diverse komaf hoort er ook bij. Daarmee moeten ze snel en goed kunnen samenwerken, om nieuwe product-dienstcombinaties in de markt te zetten. Liefst nog voordat de concurrentie het doet.

5} Communicatievaardig. Ook moeten de jonge talenten bovengemiddeld goede communicatieve vaardigheden hebben. Dat is niet alleen nodig voor dat teamwork met vogels van divers pluimage, ook moeten ze goed kunnen spreken in het openbaar, en een gevoelige antenne ontwikkelen voor de steeds grilliger publieke opinie. Stemmingen en emoties bepalen het publieke debat steeds nadrukkelijker. De vluchtelingencrisis in Europa is een goed voorbeeld. De managers van binnenkort moeten daar snel, en adequaat op kunnen reageren, zodanig dat ze hun bedrijf geen imagoschade bezorgen.

6} Positief blijven. Ook al klinkt een idee op het eerste gezicht volledig idioot, probeer er toch een goede kant aan te ontdekken. En erken dat ook. Waarna er natuurlijk wat (opbouwend) kritische kanttekeningen mogen volgen. Is dit het 20e rare idee vandaag? Laat het dan ‘even’ liggen tot morgen…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws

0 reacties op 6 soft skills van de ‘echte’ digitale professional

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid