Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
9
7
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond 6 tips voor meer bevlogen en betrokken medewerkers
Achtergrond

6 tips voor meer bevlogen en betrokken medewerkers

Maar weinig organisaties hebben echt bevlogen en betrokken medewerkers. Nog geen 40 procent doet zijn werk met bevlogenheid. En 60 procent voelt zich niet betrokken bij de organisatie waar hij werkt. Zo bleek uit onderzoek door Effectory. Hoe zorgt HR voor meer bevlogen en betrokken mensen?

Werken voor je geld is geen goede drijfveer voor langdurige inzet. Bevlogen voor je werk en betrokken bij de organisatie(s) waar je werkt betekent duurzamer werken. Maar: een bevlogen medewerker, wie is dat? Dat is een medewerker die over veel energie beschikt, dat in zijn werk wil stoppen, plezier heeft in zijn werk en (mede) hierdoor lang en onvermoeibaar kan doorwerken. Een betrokken medewerker staat helemaal achter de doelen van de organisatie, voelt zich er thuis en houdt het werk lang vol bij problemen, ook al vindt hij niet altijd alles even leuk.

Toegewijd

Beiden zijn toegewijde mensen, en dat komt ook omdat ze op een plezierige manier opgaan in hun werk. Een bevlogen medewerker stopt veel in het werk, en haalt er ook veel uit. Voor zichzelf en voor anderen. Het is dus geen eenrichtingsverkeer. Dat verhoogt ook de kans op stress en burn-out. Maar wie de juiste balans blijft vinden, geniet optimaal van zijn werk, en is het meest waardevol voor de organisatie.

Pro-actief en positief

Het zijn vaak de enthousiaste en proactieve collega’s waarvan de positieve instelling opvalt. Zij zetten zich zichtbaar in en behalen vaak mooie resultaten in het werk. Kort gezegd werken bevlogen medewerkers met passie en energie waarbij zij hun talenten voor zowel zichzelf, de organisatie als de klant volledig tot hun recht laten komen.

Zes tips voor meer bevlogen medewerkers

Effectory heeft zes (basis)factoren benoemd die zorgen voor meer bevlogen medewerkers. De ‘beeldende’ uitleg erbij komt van ons:

 1. De medewerker past bij de organisatie.
  De doelen van de organisatie, als: meerwaarde waar ze haar bestaansrecht aan ontleent, en de persoonlijke doelen van de medewerker, als: wat zijn mijn echt sterke kanten, dit zijn mijn kerntalenten (elk mens heeft er maar een paar!) en wat wil / kan ik daarvan laten zien in mijn werk moeten echt goed op elkaar aansluiten.
 2. Het werk geeft de medewerker energie.
  Je moet door je werk en tijdens je werk regelmatig in de beruchte ‘flow’ komen, waarbij je minder leuke dingen even vergeet: dat je wel trek hebt in een kopje koffie, dat je over 2 dagen die afspraak hebt met de kaakchirurg, of dat je eigenlijk naar het toilet moet. Let wel: je vergeet ze even. Een echt bevlogen medewerker vergeet niet om op tijd af te dalen van de piek in zijn prestaties. Soms heeft hij daar wat hulp en aanmoediging van zijn collega’s bij nodig.
 3. De leidinggevende communiceert een duidelijk organisatiedoel.
  Waar gaan we voor, de komende tijd? Dat helpt om de afstand te overbruggen die bij 1) nog is overgebleven. Dus moet het niet te hoogdravend of abstract zijn, het moet energie geven en “richten” op de taken en stappen naar dat doel.
 4. De leidinggevende spreekt voldoende waardering uit naar de medewerker.
  Iedereen wil van tijd tot tijd een schouderklopje. Zeker wanneer hij of zij een prestatie heeft geleverd die ‘gewoon goed’ is. Ook al hoort het bij het ‘normale werk’, en is hij of zij niet degene die uiteindelijk voor het resultaat heeft gezorgd. Elke goede prestatie mag niet onopgemerkt blijven. Maar: genoeg is genoeg. Morgen is er weer een dag, weer een gelegenheid om te pieken. Zo blijf je duurzaam bevlogen.
 5. Maak het mogelijk.
  Zorg dat medewerkers optimaal kunnen presteren. De vorige twee tips leggen daar de basis voor, maar er zijn (te) vaak nog belemmeringen. Denk aan bureaucratische procedures en tegengestelde belangen. Te weinig zelf mogen beslissen. Optimale prestaties ontstaan pas wanneer de medewerkers de (eind)klant centraal mogen, en ook kunnen zetten. Dan zien ze het beste welk nut hun inspanningen hebben, wat zij bijdragen aan het welzijn, geluk en plezier van de klanten. In de zorg is dat optimale resultaat soms heel goed te zien. Zolang de werknemers de eindklant steeds centraal kunnen zetten, in alles wat ze doen.
 6. Pas op voor te veel en te lang.
  Het klinkt wat vreemd: hebben je mensen eindelijk ‘de geest gekregen’, moet je ze als leidinggevende gaan afremmen. Toch moet je als manager, leidinggevende of als collega in een (zelfsturend) team de grens tussen bevlogen en burn-out goed in de gaten houden. “Juist de medewerkers die met passie werken, gaan soms te lang en te hard door. Het is dus erg belangrijk dat je dat als werkgever in de gaten houdt”, aldus Guido Heezen van Effectory.

Blijven werken aan bevlogen en betrokken medewerkers

Behalve deze zes min of meer basisvoorwaarden om meer bezieling in de organisatie en de mensen te krijgen, zijn er nog andere factoren waar je op kunt letten voor meer bevlogen mensen. Zoals letten op de ‘achterblijvers’ of ‘zittenblijvers’, de mensen die al langere tijd hetzelfde werk doen. Kennen zij de nieuwe ontwikkelingen die er regelmatig in elke functie of vakgebied zijn? Blijf ze motiveren, stimuleren en faciliteren om daarin ‘mee’ te gaan. En let vooral op de motivatie bij de jonge talenten, die niets liever willen doen dan erin vliegen, op een klus of project dat eigenlijk (nog) een maatje te groot voor ze is. Een geleidelijke opstap naar meer autonomie, eigen verantwoordelijkheid en meer impact werkt heel motiverend. Mensen zien dat ze zelf ook vooruit gaan.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Basics van DI, Expertserie, Langer werken
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid