Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog ‘67 en drie maanden wordt een volksopstand!’
Blog

‘67 en drie maanden wordt een volksopstand!’

Mooi hoor, het nieuws dat deelnemers massaal aangeven prima tot hun 67ste door te kunnen werken. Maar laat wel duidelijk zijn dat het dan gaat om UTA-personeel. Voor metselaars, straatmakers en al die andere mannen met een zwaar beroep gaat die vlieger mooi niet op. Dat is vrij vertaald de reactie van Hans Crombeen, sectorbestuurder bij FNV Bouwen & Wonen op het Salarisonderzoek van Cobouw en Berenschot.

“De cijfers uit het Cobouw-onderzoek zullen best kloppen, maar ze botsen zo verschrikkelijk met onze ervaringen. Ik merk dagelijks dat het onderwerp langer doorwerken allang niet meer alleen leeft onder 50-plussers: het houdt alle mannen in de keet bezig. Van jong tot oud. Veel bouwplaatsmedewerkers hebben zich ondertussen neergelegd bij het feit dat ze tot hun 67ste moeten werken. Maar het bericht dat het ook wel opgerekt kan worden naar 67 jaar en drie maanden leidde tot een volksopstand.”

Langer doorgaan dan verstandig

Crombeen beseft terdege dat het voor een groep bouwvakkers onverstandig is om hun huidige functie ook na hun 40ste of 45ste nog te blijven uitoefenen. “Zeker, we weten dat er mensen zijn die langer doorgaan dan verstandig is. Maar feit is ook dat die mannen helemaal niet gemist kúnnen worden. Als alle metselaars of straatmakers die ouder zijn dan 50 nu zouden stoppen heeft de bouw een heel groot probleem. Dus omscholen? Ja, dat is in veel gevallen beter. Maar we kunnen het ons als sector helemaal niet permitteren.”

Kent u de DIA?

In het Salarisonderzoek vroegen personeel van bouwbedrijven ook of ze bekend zijn met de DIA. Dat staat voor Duurzame inzetbaarheidsanalyse; een adviesgesprek dat tegelijk plaatsvindt met het preventief medisch onderzoek (PAGO), en waarin een  DIA-adviseur van Volandis ingaat op wat een bouwvakker wil en kan doen om duurzaam inzetbaar te blijven.

Slechts 20 procent van de ondervraagden wist wat de DIA is. Dat is niet best toch?

Crombeen: “Nee, dat percentage moet heel snel omhoog. Maar het verbaast me geenszins. De DIA bestaat pas sinds september 2016 en er zijn in de opstartfase veel dingen niet goed gegaan. Zo ging APG in die periode over op een nieuw computersysteem, waardoor ze geen namen en adressen konden aanleveren aan de arbodiensten. En de arbodiensten mochten vanwege strenge privacywetgeving geen gegevens met werkgevers delen.”

Over een paar jaar…

Door die problemen zijn er volgens Crombeen tot op vandaag amper duizend DIA-gesprekken gevoerd. “We lopen enorm achter. Maar er zit nu wel een versnelling in. Het is heel belangrijk dat we blijven voorlichten over hoe mensen met zware beroepen toch hun pensioen kunnen halen. Gelukkig gaat Volandis de komende tijd ook alle bedrijven in de sector langs. Over een paar jaar kent iedereen de DIA.”

(Cobouw, Armand Landman)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid