Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond 7 do’s voor leidinggeven aan professionals
Achtergrond

7 do’s voor leidinggeven aan professionals

Leidinggeven aan professionals zoals in de tijd van de industriële revolutie: met command & control? Die stijl van leidinggeven kan zomaar meer problemen opleveren dan hij oplost.

Want de meeste professionals – zo’n 80 procent – zijn intrinsiek gemotiveerd. Ze houden van hun vak houden en doen liever iets goed dan iets fout. Hun motivatie komt van binnenuit. De meeste professionals zijn, kortom, te vertrouwen. Geef deze mensen de ruimte om zelf hun werk op de beste manier in te richten en state of the art uit te voeren. De enige taak van een manager bij die 80 procent is haalbare, maar uitdagende outputafspraken maken. De resterende 20 procent kan het niet (meer) of wil het niet (meer). Voor die groep is traditionele planning & control en kort-cyclische aansturing wél geboden.

Zorg en aandacht

Dat betekent dat de moderne manager het grootste deel van zijn tijd over de werkvloer kan wandelen om te zien dat het goed gaat. Om zorg en aandacht te geven waar dat nodig is en om af en toe een vraag te stellen: ‘Loopt het allemaal?’, ‘Kan ik je nog ergens mee helpen?’, ‘Hoe is het thuis?’. De moderne manager doet aan dienend leiderschap: hij werkt aan talentontwikkeling en vakdeskundigheid bij alle verschillende soorten professionals aan wie hij leiding geeft.

7 do’s voor managers

  • Leidinggeven aan professionals is een vak apart. De 7 belangrijkste do’s voor managers die leidinggeven aan professionals zijn in het kort:
  • Ontwikkel samen met uw mensen een collectieve ambitie en spreek af welk vormen van gedrag gewenst zijn
  • Zorg voor inspiratie van uw mensen.
  • Zorg dat u er bent, neem waar en zorg voor echte communicatie.
  • Stuur op output, tenzij … en durf te differentiëren in de aansturing van professionals.
  • Functioneer als hitteschild voor ruis ‘van boven’.
  • Neem een gezaghebbende maar ook dienende houding aan.
  • Treed assertief op naar mensen die niet (meer) goed zijn in hun vak.

(Bron: Arbo-online: ‘Essenties van leidinggeven aan professionals’, Prof. Mathieu Weggeman, Scriptum 2015)Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Achtergrond, Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op 7 do’s voor leidinggeven aan professionals

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid