Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden 7 Gouden regels tegen werkstress
Arbeidsomstandigheden

7 Gouden regels tegen werkstress

kantoormedewerker heeft werkstress

Werkstress? Vraag liever wie er geen last van heeft. Ongeveer 15 procent van de werkenden, bleek eind vorig jaar uit onderzoek van ADP. Bijna één op de vijf praat er met helemaal niemand over. Terwijl dat juist belangrijk is om oplossingen te vinden voor werkstress. Wie werkstress ervaart, heeft meer tijd en ruimte nodig. Voor zichzelf, om te herstellen. Deze 7 gouden leefregels kunnen daarbij helpen.

Meer dan 80 procent van de werkenden heeft minstens eenmaal per jaar last van werkstress. Verzuim kost werkgevers jaarlijks zo’n 2,8 miljard euro. Werkstress is daarbij al jaren beroepsziekte nummer één en de aantallen nemen jaarlijks toe. Werkgevers die er echt wat aan doen, kan de aanpak van werkstress dus veel geld opleveren. Maar er is geen sluitende aanpak, die altijd en voor iedereen werkt. Wel komt erover praten, met de leidinggevende, collega’s en goede vrienden steeds vaker terug in de oplossingen die overal worden geboden. Helaas durft amper een kwart van de werkenden op het werk te praten over werkstress. Alleen informeel met collega’s, dat ziet 4 van elke 10 mensen nog wel zitten.

Werkstress als veelkoppig monster

Werkstress kan zich op allerlei manieren uiten. Fysiek, psychologisch en alles daar tussenin. Het is een containerbegrip voor het hele scala aan emoties die het werkende leven lastiger maken dan nodig is. De Amerikaanse website healthline geeft een aardige onderverdeling van veel voorkomende symptomen die kunnen duiden op werkstress:

  • Fysieke verschijnselen: vermoeid, hoofdpijn, je langdurig gespannen of opgejaagd voelen, een misselijk gevoel houden.
  • Psychische verschijnselen: een verward gevoel in je hoofd, moeilijk problemen kunnen oplossen, veel fouten maken zonder het erg te vinden, kort aangebonden zijn en ongeïnteresseerd in werkgerelateerde problemen.
  • Emotioneel: je voortdurend angstig of bangig voelen, overal tegenop zien, niet aan werk moeten denken, je hulpeloos voelen.
  • Relationeel: contact met mensen vermijden, ook als je er geen problemen mee had, meer conflicten op je werk of thuis, boos worden om kleine zaken.
  • Gedrag: je vaker ziek melden, meer fouten maken, slechter slapen, meer alcohol of andere drugs gebruiken.

Belangrijkste oorzaken

De belangrijkste oorzaken zijn: hoge verwachtingen die mensen zichzelf opleggen (41%), gebrek aan begrip en ondersteuning bij collega’s en management (36%) en onvoldoende balans tussen werk en privé (34%). Dit alles zorgt ervoor dat steeds meer professionals meer dan een gezonde spanning ervaren bij hun werk.

Aanpak is maatwerk

Een sluitende aanpak tegen werkstress is zeker mogelijk. Maar het is maatwerk. Per individu, soms. De volgende 7 leefregels zijn meestal erg bruikbaar.

7 Gouden regels tegen werkstress

1} Direct duidelijk zijn.

Omgaan met de onzekerheid die komt door onduidelijkheid over verwachtingen en ontwikkelingen is een belangrijke oorzaak van werkstress, en werkdruk. Leidinggevenden kunnen er wat aan doen door vanaf de eerste dag duidelijk te zijn over de verwachtingen van het bedrijf, wat de manager zelf verwacht en wat de medewerker zelf mag verwachten. Medewerkers kunnen er zelf ook veel aan doen, door zo vaak en direct mogelijk aan te geven waar voor jou de grens ligt. En door “nee” te zeggen tegen alles dat daar overheen gaat.

2} Leef gezonder.

Ook tijdens je werk kan je gezonder proberen te leven. Neem de tijd voor een fatsoenlijke lunch, sla de wandeling erna niet meer over, las korte pauzes in voor een wandelingetje door het gebouw of voor een korte meditatie achter het bureau. Probeer dus om dynamisch te werken. Dat betekent onder andere vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, mini-pauzes en lunchwandelen. Lees ook deze 10 tips voor meer beweging tijdens je werk nog eens.

3} Niets doen is ook werken.

Altijd hard doorwerken is niet effectief is. Juist de balans tussen spanning en ontspanning levert vaak het beste resultaat op. Durf dus minstens drie keer per werkdag even niets te doen. Kijk uit het raam en maak ondertussen je gedachten leeg. Sta op, en maak een (lunch)wandeling, of een praatje met collega’s op een andere afdeling. Onderbreek de constante gedachtenstroom. Wie daarna weer aan zijn werk denkt, is als iemand die ontwaakt uit een (diepe) slaap. Met verse ideeën, nieuwe inspiratie vanuit nieuwe energie voor het werk.

4} De leer-kick krijgen.

Er is een andere manier om met hogere werkdruk om te gaan. Leer er iets bij! Persoonlijke ontwikkeling kan werken als buffer tegen stress. Wie in de ontwikkelmodus blijft staan in drukke tijden kijkt positiever aan tegen die hoeveelheid werk dan de mensen die alleen maar opzien tegen die workload. Waarbij leren en ontwikkelen niet betekent: een complete leergang hoger management in recordtijd afronden. Het gaat veel meer om kleine stapjes vooruit in het dagelijkse werk, eigenlijk een andere manier van het werk benaderen.

5} Toon oprechte belangstelling en waardering.

Geschonden verwachtingen zijn een belangrijke oorzaak van werkstress door frustratie en onvrede. Wie zelf het idee heeft dat hij zijn best doet, verwacht daar waardering voor terug van leidinggevende, de werkgever en de collega’s. Blijft die waardering achter of zelfs uit, dan is de ondergewaardeerde werknemer teleurgesteld en hij of zij wordt daar boos over. Zeker de talentvolle medewerkers moeten weten dat zij een verschil maken, gewaardeerd worden, en dat het bedrijf door hun inzet beter presteert. Maar elke medewerker verdient altijd respect voor wat hij of zij doet. Zeker de mensen in uitvoerende beroepen en lager betaalde functies.

6} Herken op tijd wanneer het fout lijkt te gaan.

Werkstress is meestal ruim van tevoren te herkennen. Een goede indicator is veranderend gedrag. Kijk naar de indicatoren aan het begin van dit artikel. Vaak speelt een gebrek aan tijd, en concentratie een rol. De medewerker heeft teveel hooi op zijn vork, wat de kwaliteit van het werk niet ten goede komt. Collega’s, en zeker de leidinggevende doen er goed aan om dit tijdig te signaleren.. Alleen dat laat al zien dat hij of zij er niet alleen voor staat.

7} Meer hersteltijd nemen.

Mensen met teveel stress zijn emotioneler: sneller geïrriteerd, zijn vaker ontevreden. Wie steeds sneller geïrriteerd raakt, zich kort achter elkaar opgewekt en neerslachtig voelt en bij grotere werkdruk direct boos of moedeloos wordt, weet dat zijn of haar mentale vitaliteit (bijna) is verdwenen. De beste oplossing is meestal: ruimte scheppen. Meer hersteltijd nemen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Het liefste iets dat je leuk vindt. Dat kan sporten zijn, een hobby, meer tijd besteden aan het gezin, de relatie of de kinderen, vrijwilligerswerk, de auto wassen of … een ingewikkelde puzzel oplossen. Alles is goed, als het maar iets is dat je leuk vindt, of altijd leuk heeft gevonden voordat je bijna gek werd van het werk. Lees op PW nog eens na hoe Willem de Lange die scheiding strikt aanbrengt, en handhaaft…Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Basics van DI, Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid