Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden 7 originele tips voor lichaam en geest tegen de coronastress!
Arbeidsomstandigheden

7 originele tips voor lichaam en geest tegen de coronastress!

We lopen op onze tenen. De aanhoudende lockdown met zijn grillige maatregelen, de constante bedreigingen van het virus, de recessie, de eenzaamheid en vooral: het gebrek aan perspectief, maken veel mensen nu angstig, depressief en gestresst. Coronastress, kortom. Natuurlijk werkt dat ook door in het werk, wat veel mensen noodgedwongen thuis moeten verrichten. Is er nog wat aan te doen?

Slecht slapen, weinig eetlust, problemen met de spijsvertering, nergens zin in hebben… Die stress door de coronacrisis heeft bij iedereen wel ergens een uitwerking op. De oorzaken en aanleidingen zijn wel duidelijk. Nu nog een goed antwoord op de vraag: wat doen we eraan? Michelle Bihary, een neurowetenschapper, zoekt in ‘7 Ways to De-stress When You Can’t Go Outside’ op managementplatform HBR naar oplossingen die lichaam en geest verbinden om de stress de baas te blijven.

7 Originele tips tegen coronastress

En dat levert soms interessante invalshoeken op. Zoals ‘bellen blazen’. Lachen. De juiste muziek spelen. En in je ‘flow’ gaan zitten. Misschien klinkt het wat ridicuul. Maar niet geschoten is altijd mis, in deze situatie. Ben je ook toe aan een nieuwe manier om met een inmiddels jaar oud probleem om te gaan? Lees dan meer over haar oplossingen.

1} Bewegen, bewegen, bewegen.

De titel van Bihary’s artikel zegt het in feite al: de beste oplossing tegen stress is beweging, en dan vooral buiten. Elke sportieve activiteit is goed, zoals wandelen, hardlopen, joggen, het zorgt allemaal voor een flinke dosis endorfine, de neurotransmitter die je een goed gevoel geeft.
Maar wat als je binnen moet blijven, bijvoorbeeld omdat jij of iemand in het huishouden positief heeft getest op covid? Ook dan helpt elke beweging, zegt Bihary stellig. Vergeet om te beginnen je balkon of achtertuin niet, waar je gymnastiekoefeningen kunt doen. Zet je werkapparaten verder uit elkaar, dan moet je vaker opstaan. Zoals de printer, als je die nog gebruikt. Voer alle telefoongesprekken draadloos. Doe dat ook met zo veel mogelijk videoconferenties. Meer tips vind je in Bihary’s artikel. Net zoals haar bewegingsnormen.

2} Breintraining.

Zie je verstand als een spier, dan besef je eerder dat je ook je hersens moet trainen, net als elke andere spier in je lichaam. Met meditatietechnieken, inderdaad. De eenvoudigste manier om dat te doen is met ademhalingsoefeningen: diep inademen, zo diep mogelijk, adem zo lang mogelijk vasthouden en langzaam weer uitademen. En dat 5 keer achter elkaar. Waarom helpt dat tegen de stress? Je hartslag gaat omlaag, en je bloeddruk stabiliseert. Dat werkt ook positief op je hersens, die bij stress van de hak-op-de-tak vliegen (een normale stressreactie, komt door het vluchten-of-vechten instinct uit de prehistorie). Meer uitleg, tips en apps in het originele artikel.

3} Bellen blazen.

Nu komen we bij de originelere tips in Bihary’s artikel. Wie niet zo houdt van meditatie, kan net doen alsof hij of zij bellen blaast, van zeepsop of een ballon moet opblazen. Ook dan moet je diep inademen, en langzaam uitademen om de bel zo groot mogelijk te laten worden. Lukt het niet? Vraag hulp aan je jongste kind.

4} Het positieve benadrukken.

Eigenlijk zegt Bihary hier: hou een dagboek(je) bij. Schrijf daarin, op het eind van elke (werk)dag, 3 positieve dingen op die je hebt meegemaakt. Wie er doorheen zit, pakt dat dagboek erbij en leest alle positieve gebeurtenissen van de afgelopen week of maand nog eens door. Het doel van die simpele oefening is dat je hersens meer dopamine en serotine aanmaken. Met die gelukshormonen ga je je meer dankbaar voelen voor de recente gebeurtenissen in je leven. Niet alleen de ellende, ook de positieve zaken benadruk je zo. Hoe je het ook doet, vaker stilstaan bij de positieve gebeurtenissen geeft je een (beetje) beter gevoel.

5} Lachen.

(Nu niet gelijk terugdenken aan die Nederlandse goeroe met E en R in zijn naam.) Zo nu en dan even hardgrondig lachen om iets werkt niet alleen ontspannend. Op de langere termijn versterkt het ook je immuunsysteem, verbetert het je stemming, en het versterkt je geestelijke weerstand bij tegenslagen. Lachen relativeert, kortom. Iets waar een legertje komieken en clowns in het circus van bestaan. Blijf ze dus regelmatig opzoeken, die momenten waar je om kunt lachen. Ook online.

6} Werk vaker in een flow.

Kinderen zijn hier veel beter in dan wij, volwassenen. Ze gaan veel makkelijker op in waar ze mee bezig zijn. Vandaar dat moeders hun kinderen vaak moeten weghalen van het schoolplein, speeltuin of de zandbak, waar hun peuter intens bezig is met iets triviaals. Denken wij. Wij moeten die flow bewust opzoeken, de activiteiten waar we helemaal in kunnen opgaan, zodanig dat het lijkt alsof de rest van de wereld even stilstaat of langzamer draait. Het kan van alles zijn, zegt Bihary stellig. Zelfs een Ikea-kast in elkaar zetten, vindt ze (…). Als het maar je concentratie, creativiteit en andere positieve breinkrachten stimuleert, als tegenwicht voor de negatieve gedachten.

7} Muziek luisteren.

De positieve uitwerking van muziek op het brein zijn al veel langer bekend, en uitgebreid onderzocht. Bihary biedt enkele interessante links naar onderzoeksresultaten aan in haar artikel. Muziek kan de hoeveelheid stresshormonen verlagen en het immuunsysteem versterken. 60 Beats per minuut synchroniseert het brein het beste. Zelfs tijdens operaties, en herstel na zware ziektes! Bihary verwijst naar diverse playlists die neurowetenschappers aanbevelen tegen de stress en opkomende coronadepressies.

Coronastress positief benaderen?

Wat wil Bihary maar zeggen met dit artikel? Je kunt wat doen tegen opkomende stressgevoelens, ook als je binnen moet blijven. Niet al deze tips werken even goed bij iedereen, maar het is de moeite van het proberen waard. Van harte mee eens.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid