Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Nieuws 70/20/10 leermodel: leren in de praktijk
Nieuws

70/20/10 leermodel: leren in de praktijk

Werknemers doen kennis en vaardigheden vooral op tijdens de uitoefening van hun werk, aldus het 70/20/10-leermodel. En werknemers moeten zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze leren. Dat zijn de twee uitgangspunten van de Hema academie, een online leeromgeving voor werknemers en consumenten.

"Laatst vertelde een potentiële klant me vol trots dat zeshonderd van zijn medewerkers een Word-cursus met succes hadden afgerond" zegt manager Hans Schuurmans van de Hema academie. “Waarop ik zei: wat jammer.” Schuurmans gelooft heilig in de principes van ‘Het Nieuwe Leren:’ bied werknemers een online leeromgeving die overal toegankelijk is en 24/7 online beschikbaar. Geef ze vervolgens zelf de regie over hun eigen leerproces en dwing ze daarbij niet om cursussen in hun geheel te volgen. Schuurmans: “Het is niet efficiënt om iemand iets te leren wat diegene al weet, of in de praktijk niet nodig zal hebben. Organisaties hebben belang bij werknemers die beschikken over de juiste kennis, niet bij werknemers die een cursus gevolgd hebben.”

70/20/10 leermodel
Sinds 2008 biedt Hema online cursussen. Aanvankelijk bestond de doelgroep uit consumenten. Omdat bleek dat de IT-cursussen gretig aftrek vonden bij bedrijven en overheden, werd in 2009 de Hema academie opgericht. De academie is gestoeld op de principes van het 70/20/10 leermodel, dat in 2002 werd ontwikkeld door Charles Jennings. Dat model gaat ervan uit dat formele training van ondergeschikt belang is voor de ontwikkeling van medewerkers: slechts tien procent van de bagage van een werknemer is opgedaan door cursussen of opleidingen te volgen. Praktijkcoaching en begeleiding is dubbel zo belangrijk: twintig procent van de bagage van werknemers is daarop gebaseerd. Maar het allermeeste leren medewerkers tijdens de uitoefening van hun functie: zeventig procent van hun kennis en ervaring wordt opgedaan op de werkvloer.

‘Learning on demand’
Schuurmans gelooft daarom heilig in de kracht van ‘Learning on Demand’: “Op het moment dat een werknemer behoefte heeft aan nieuwe kennis of vaardigheden, moet de leeromgeving daarop onmiddellijk inspelen.” Hij geeft een voorbeeld: “Wanneer een medewerker in Excel een draaitabel wil maken met een datumveld, kan hij of zij binnen de academie meteen opzoeken hoe dat moet. Er verschijnt een filmpje waarin stap voor stap wordt getoond hoe je deze taak uitvoert. De medewerker kan die kennis onmiddellijk toepassen.” Dat is de beste garantie dat de kennis ook blijft hangen: “Na een keer of drie kan de werknemer zo’n taak meestal zelfstandig uitvoeren.”

Lees het volledige artikel in PW De Gids 7/8.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid