Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
14
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 9 Tekens dat u het wel heeft gehad hier
Anders werken

9 Tekens dat u het wel heeft gehad hier

foute ergonomie

Vermoeid zijn aan het eind van bijna elke werkdag. Slecht slapen. Vaak op de klok kijken. Het zijn tekens dat iemand niet optimaal functioneert. Is het een burn-out of bore-out? Er moet iets veranderen, maar wat?

Niet elke nacht slecht slapen of elke week met weinig opwindend werk duidt erop dat iemand toe is aan een overstap. Maar als het onrustige gevoel meerdere weken aanhoudt, en de vermoeidheid uitputtend wordt, dan is het tijd voor nader onderzoek. Is de werkdruk te hoog? Of is het werk te eentonig, met weinig afwisseling en ‘uitdaging’? Ongeveer evenveel mensen hebben last van burn-out en van bore-out: tussen 15 en 17 procent. Ook de klachten lijken sterk op elkaar: continue vermoeidheid, cynisch zijn en jezelf zinloos of incapabel voelen.

Geen overhaaste conclusies

Voelt u iets knagen aan het eind van elke werkdag en werkweek? Denkt u steeds vaker dat er andere, en betere mogelijkheden moeten zijn om uw vak uit te oefenen, dan bent u mogelijk rijp voor een overstap. We zeggen: mogelijk, want van baan veranderen is niet altijd een oplossing. Probeer er eerst achter te komen wat de achterliggende oorzaak, of oorzaken kunnen zijn. Is de functie zelf te weinig uitdagend, of te hoog gegrepen? Bent u zelf misschien te perfectionistisch ingesteld? Behoort de medewerker tot het edele type dat moeilijk ‘neen’ zegt tegen een collega? Speelt ongeduld een rol? Vooral jongere medewerkers verwachten vaak te snel resultaten en verbeteringen in hun werk. Vaak moet je werk langer doen om er echt beter in te worden.

Toe aan een overstap? Stel uzelf deze 9 vragen

Misschien is het, aan het begin van de vakantietijd, goed om wat zelfonderzoek te doen. Wie (in een eerlijke bui) meer dan 5 keer moet bekennen dat hij of zij “ja” zegt tegen onderstaande 9 indicatoren, moet zich bij terugkomst serieus gaan bezinnen op ander werk. Geen schande, want voor duurzame inzetbaarheid zal iedereen meermaals in een werkend leven van positie moeten wisselen. En met elke overstap stijgt uw waarde op de arbeidsmarkt. Marc Burrage, managing director van recruiter Hays in Japan, beschreef de meeste van onderstaande gemoedstoestanden die daarop wijzen.

1} de liefde voor de baan en de baas is bekoeld.

Ooit was u trots op wat u deed en hoe u dat deed; dat gevoel is verdwenen. U stopt steeds minder tijd en moeite in uw werk. In plaats daarvan zijn uw werkzaamheden routine, meer van hetzelfde en ook het bedrijf waar u werkt vindt u saai.

2} u kunt dit werk ook slapend doen.

Vroeger kostte dit werk u echt moeite. U moest even gaan zitten voor de meeste taken, verzoeken en opdrachten die u kreeg. Nu vereist het amper nog denkwerk; laat staan creativiteit.

3} u past hier niet echt goed meer; uw collega’s komen u de keel uit.

Toen u hier net begon, vond u de collega’s inspirerend en interessant. Nu neemt u amper nog de moeite om mee te doen aan het voorstelrondje als er een nieuwe collega wordt geïntroduceerd. De gesprekken met collega’s duren steeds korter.

4} u kijkt steeds vaker op de klok en de maandagen vallen u steeds zwaarder.

U let er goed op dat u geen minuut teveel werkt. En u merkt aan uzelf dat u aan het aftellen bent, niet alleen naar de volgende grote vakantie, maar ook naar alle vrije dagen en verplichte feestdagen. Of naar leuke privé-gebeurtenissen, het gezinsleven, vrijwilligerswerk. Kortom: u bent geestelijk aan het vluchten.

5} u doet er steeds langer over.

Werk dat u vroeger heel efficiënt in korte tijd afkreeg, duurt nu veel langer. En het lijkt wel alsof u er steeds langer over gaat doen. De eerste gedachte is: ik heb teveel werk op mijn bord. De werkdruk is te hoog. Maar vroeger had u daar nooit zo’n moeite mee.

6} u wordt overgeslagen.

Bij interessante nieuwe klussen en projecten vragen collega’s en managers anderen die volgens u minder geschikt zijn voor het werk. Ook vergaderverzoeken gaan steeds vaker aan u voorbij.

7} al jaren geen opslag of promotie gehad.

Het lijkt soms wel alsof niemand echt merkt dat u hier ook werkt! Waardering voor het werk dat u doet ontbreekt, en bij promoties wordt u altijd overgeslagen. De laatste keer dat u een bonus kreeg, kunt u zich niet meer herinneren.

8} u vertrouwt dit bedrijf niet meer.

Toen u net begon in deze baan, stond u helemaal achter de missie en het doel van deze organisatie. Nu laat het u onverschillig. Erger nog, het management gelooft er ook niet echt meer in volgens u. Ze nemen besluiten waar u niets van snapt, en die volgens u niets te maken hebben met de visie, missie en doelen van vroeger. Het bedrijf presteert dan ook erg matig, volgens u.

9} u benijdt de ex-collega’s die zijn opgestapt.

Zelfs degenen die niet zo goed terecht zijn gekomen benijdt u. Zij hadden tenminste de moed om iets nieuws te proberen. U wilde dat u ook die moed had. Zij hebben tenminste nog een kans op een ander leven.

Wat te doen?

Zegt u minstens 5 keer “ja” op deze stellingen? Dan is het in elk geval tijd voor nader onderzoek. Is het vooral uitputting dat u voelt, geestelijk, lichamelijk of allebei? Kijk dan verder naar deze stress-symptomen. Kijkt u daarbij ook vaak op de klok, en let u scherp op uw (werk)tijd terwijl u steeds minder resultaten behaalt? Denk dan ook aan bore-out. Wie niet zo goed kan kiezen, leest in dit artikel meer over de gewetensvraag: moet ik nu echt ander werk gaan zoeken?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid