Stelling
"Zorgen dat mensen op kunnen gaan in hun werk is nu de beste remedie tegen de crisis."
6
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 9 Tips die thuiswerkers vitaal houden
Anders werken

9 Tips die thuiswerkers vitaal houden

Hoe kan je thuiswerkers vitaal houden? Hoe motiveer en prikkel je ze om, ook thuiswerkend, optimaal inzetbaar te blijven voor het werk en voor ‘de zaak’? Met die vragen worstelen vitaliteitsmanagers, vitalogen en coaches gespecialiseerd in gezond, geluk en welzijn van de thuiswerkende mens. 9 Tips.

Elke dag een topprestatie leveren terwijl je alleen achter je bureau zit? Weinig mensen kunnen dat helemaal op eigen kracht. Gelukkig is er hulp. In vele vormen, maten en varianten. Van thuiswerkpakketten, langs video kookwedstrijden, sportieve challenges, buddies die elkaar regelmatig even laten uitrazen, tot en met wereldwijde mindfulness-momenten bij Philips. Thuiswerkers vitaal houden? Het kan.

Thuiswerkers vitaal houden: 9 Tips

Wat wel werkt, en wat minder of niet om mensen vitaal te houden terwijl ze thuis werken? Hangt heel sterk af van het bedrijf, de cultuur en de mensen zelf. Maar dwang en drang helpt er zeker niet bij. Ruimte geven voor persoonlijke invulling, en het goede voorbeeld geven als een inspiratiemoment dat (on)regelmatig terugkeert zijn meestal wel stappen in de goede richting. Richting thuiswerkers die zichzelf – ondanks alles – toch ‘redelijk vitaal’ durven noemen.

1} Regelmatig contact.

Zonder regelmatig contact met collega’s over alles dat je bezighoudt functioneren mensen ook professioneel minder. Dus is het handig om een vast communicatieplatform te hebben en regelmatig af te spreken. Zoals Microsoft Teams of Zoom. Doe niet alles per mail of app. Pak minstens eenmaal per dag ook de telefoon en praat met een collega, of beleg een (korte) video-conferentie. Zo blijft iedereen onderdeel van het team. De ICT-support moet zodanig zijn dat ze je snel kunnen helpen bij storingen.

2} Hartje onder de riem.

Een simpel ‘goedemorgen’- of ‘fijn weekend’-mailtje of appje sturen aan alle thuiswerkers maakt vaak al dat mensen zich verbonden voelen. Of gebruik een organisatiebreed platform om successen te delen of vragen te stellen aan elkaar, denk aan Yammer. Zo voorkom je een gevoel van (professionele) isolatie. Daarom kunnen thuiswerkers ook een keer per dag een lichamelijke oefening doen met collega’s. Zoals opdrukken, kikkeren of planken. Uiteraard koppel je er een wedstrijd aan.

3} Vaker en korter communiceren.

Vaker, en korter communiceren met iedereen is essentieel voor de samenhang in een virtueel team. Maar vergaderen per videolink kan erg uitputtend zijn. Hou videovergaderingen daarom kort, en stel altijd van tevoren een agenda op. Maar ga er ook niet van uit dat iedereen ‘het’ wel weet. Een doorlopend blog of nieuwsfeed, zoals de meeste kranten doen over de crisis, is een goede manier om alle informatie beschikbaar te houden zonder hetzelfde tweemaal te vertellen. Geef een reactiemogelijkheid per item.

4} Vaker pauzeren (kort en lang).

Sta vaker, en korter op uit die bureaustoel en kom wat vaker achter dat beeldscherm vandaan. Neem (minstens) eenmaal per dag een langere pauze van drie kwartier tot een uur, liefst in een groene omgeving. Dat draagt bij aan een betere nachtrust en werkt stressverlagend. Een van de grotere gevaren van thuiswerk te lang en te intensief doorwerken. Dat geeft een uitgeput gevoel. Probeer dynamisch te werken. Hard doorwerken is niet hetzelfde als efficiënt werken. Slimmer werken wel. Check ook ons artikel over de optimale tijdsindeling van een werkdag. Een gezondere werk- en leefstijl zorgt voor 10 tot 15 procent meer, en betere productiviteit. Betere output is ook goed voor je eigen motivatie en voor het vitale gevoel.

5} Een vast werkritme.

Probeer om zo veel mogelijk een vast werkritme vast te houden, of om het normale werkritme van ‘de zaak’ na te bootsen. Met korte virtuele vergaderingen en virtuele ontmoetingen bij watercooler of koffie-apparaat. Mocht dat niet kunnen, laat anderen dan weten dat je niet altijd direct reageert omdat je thuiswerkt. Claim die ruimte voor jezelf. Thuiswerken is anders werken. Je werkt intensiever, daarom moet je meer korte pauzes (micro breaks) inlassen. En daarom moet er ook een (min of meer) vaste begin- en eindtijd zijn aan elke thuiswerkdag.

6} Vaste begin- en eindtijd.

Werken waar en wanneer je wilt geeft niet alleen stress, het kan ook een zekere rust geven. Je kunt altijd bij je werk. Maar dat versterkt ook je gevoel van mentale uitputting. Juist omdat je er altijd bij kunt, kan je altijd nog iets veranderen of verbeteren. Collega’s en leidinggevenden weten dat, en ze verwachten dat ook van thuiswerkers. Min of meer vaste begin- en eindtijden elke werkdag zijn dus echt essentieel om geestelijk af te schakelen van het werk, mentaal tot rust te komen om de batterij weer op te kunnen laden, zoals bedrijfsarts en hoogleraar Willem van Rhenen, het noemt.

7} Managers zijn coaches.

De betere leiders op afstand zijn geen micro-managers die sturen op tijd of aanwezigheid. Het zijn empathische en dienende leiders die ruimte en steun bieden en sturen op resultaten. Dat wil zeggen: check of het duidelijk is. Weet de medewerker wat de manager van hem of haar verwacht? Ook in welke mate, en wanneer het af moet zijn? Laat de medewerker het eventueel herhalen in eigen woorden. Goede managers op afstand lossen ook zo veel mogelijk praktische hindernissen op. Zoals een betere headset of een goede bureaustoel kan de resultaten van dit ‘thuiskantoor’ al verbeteren.

8} Let op de mentale gezondheid.

Goede managers-op-afstand informeren, sonderen en peilen ook regelmatig en passend hoe het mentaal gaat met thuiswerkers. Waarin of waarmee loop je vast? Hoe kan ik (of het bedrijf) je daarbij helpen? Zijn er nog genoeg leuke momenten? Laad je voldoende op tijdens de offline-perioden? Managers, maar ook goede collega’s verdiepen zich echt en oprecht in de ander. Wat beweegt hem of haar? Vraag ernaar, en luister met oprechte belangstelling. Het is de basis voor vertrouwen, en dat is nodig voor betere samenwerking.

9} Wees eerlijk, en duidelijk.

Bij werken op afstand achter een beeldscherm ontstaan snel misverstanden. Komt omdat fysieke (re)acties niet zichtbaar zijn. Pas dus op met grapjes en ironie, tenzij je elkaar echt goed kent. En ook fysiek hebt gesproken. Lijkt er echt iets aan de hand met een collega, pak dan liever de telefoon dan de webcam. In een persoonlijk gesprek praat je makkelijker over persoonlijke zaken. En, speciaal voor het management: Wees duidelijk en oprecht over eventuele aanstaande reorganisaties, loonoffers of andere financiële consequenties. Geen onderwerp maakt zo onzeker als onduidelijkheid over inkomen en bestaan. Meer tips over leidinggeven aan thuiswerkers vind je in dit artikel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws, Vitaliteit
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid