Stelling
"Ik discrimineer nooit ouderen! (Maar ik neem meestal toch een jonge kandidaat.)"
15
21
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Aan werkgeluk moet u blijven werken
Gezonder werken

Aan werkgeluk moet u blijven werken

gezond en gelukkig gevoel

Geld maakt niet (echt) gelukkig, fijne collega’s, zinvol werk met zelfstandigheid en ontwikkelmogelijkheden wel. Zo denken we nu over werkgeluk, blijkt uit de vele artikelen die erover zijn verschenen in de vakpers dit jaar. Maar wat is dan de relatie met werkplezier en hoe vergroot je dat werkgeluk? En werken we er echt langer door?

Veel werkgevers denken het nog altijd: geld maakt gelukkig. Geef werknemers een hoger salaris, en ze worden er blijer, ja zelfs gelukkiger door. Werknemers kiezen zelf voor heel andere zaken: leuke collega’s, met wie je kunt lachen, samen lunchen, successen kunt vieren maar ook samen kunt balen als iets niet lukt of tegenzit. Dat bleek deze zomer uit het Grote Werkplezier Onderzoek van Tempo-Team. Zo nu en dan de hond of de kat mee en een lekker muziekje aan is ook niet verkeerd, vonden veel deelnemers.

Zonder plezier geen geluk

Werken met meer plezier vergroot het werkgeluk. Of: wie gelukkig wil werken, moet eerst met plezier werken. “Zonder werkplezier is er geen werkgeluk en zonder werkgeluk kan je je talenten en kwaliteiten niet goed inzetten.”Zo ziet Arbeid- en Organisatiepsycholoog Lieke Bezemer deze relatie. Vooral jongeren vinden plezier op het werk belangrijker dan een hoger salaris.

Bevlogen, maar dan anders

Ook andere deskundigen zien het zo. “Vroeger werkten mensen voor het inkomen, maar de nieuwe generatie streeft vooral naar bevlogenheid. En in vergelijking met eerdere generaties bereiken ze die bevlogenheid op een andere manier. Met andere werkelementen.” Dat stelt filosoof Karim Benammar op PW. Op 12 december is hij een van de sprekers tijdens het HR Congres Bevlogenheid en Werkgeluk in Utrecht. Een van de zes ‘werkelementen’ die hij onderscheidt is een goede relatie met collega’s. Sommige mensen zouden zelfs opzien  tegen hun pensioen omdat ze vrezen dan die relaties kwijt te raken. Deze mensen zijn bijna bereid om voor niets meer dan hun pensioen langer door te werken…

Meerwaarde van geld is beperkt

Maar wat meer geld verdienen met dat werk is toch ook niet verkeerd? Vroeger was het salaris zelfs het belangrijkste om je bed voor uit te komen elke werkdag. Toch houdt de meerwaarde van hogere verdiensten ergens op. Zo blijkt uit grootschalig onderzoek van wetenschapper Lieven Annemans onder bijna 3.000 werkende Belgen. Van elke 10 deelnemers wilden zeven werkenden graag meer verdienen. “Maar vanaf een bepaald niveau begint ons financiële welbehagen merkwaardig genoeg te stagneren”, aldus een verbaasde Annemans. “Ons geluk bereikt een piek bij een inkomen van € 4000 à € 4500, vanaf dan daalt het zelfs weer lichtjes. Er is dus een duidelijke bovengrens aan de positieve effecten van materiële welstand.”

Verzadiging

De professor heeft een verklaring gevonden voor de afnemende meerwaarde van een hoger salaris. Volgens hem dient ons inkomen in de eerste plaats om in onze basisbehoeften te voorzien. “Dat kunnen fysieke, psychologische of sociale noden zijn. Als die voorwaarden eenmaal zijn vervuld, treedt een zekere verzadiging op. Meer geld maakt je niet noodzakelijk nog veel gelukkiger.” Leven zonder schulden, en met een adequaat pensioen voor later geeft 17 procent meer kans om gelukkig te zijn, stelt Annemans in Het Laatste Nieuws.

Wat dat is, werkgeluk?

Die kunt u dus in uw zak steken als iemand vraagt om een hoger loon. Maar wat is dan precies dat lastig vast te pinnen begrip: werkgeluk? Hierover zijn boekenkasten vol geschreven. Lees ook nog eens het artikel van Josh Bershin uit 2017. Volgens een onderzoek van Effectory begin 2019 horen tevredenheid, bevlogenheid en betrokkenheid erbij. En zes van elke tien werkenden ervaart dat in voldoende tot hoge mate. De andere 40 procent in geringe mate, of helemaal niet.

Werkgeluk vergroten is maatwerk

Werkgeluk vergroten is maatwerk, dat blijkt ook uit het onderzoek. En het is ook nooit af. Jongeren kunnen voortdurend hun mening geven op sociale media. En daardoor voelen ze zich minder thuis in organisaties met starre, hiërarchische structuren. Zegt marketeer Suzanne Mancini van Effectory op PW over dat maatwerk. Drie jaar geleden was diezelfde leeftijdscategorie tot 25 jaar nog veel enthousiaster over hun werk. Maar ook onder ouderen zijn de verschillen in werkgeluk aanzienlijk. Sommigen voldoen helemaal aan het klassieke beeld van de dagen aftellende rondjesdraaier. Toch is er ook een ruime helft die zo veel plezier en voldoening haalt uit het werk dat ze er elke dag fluitend naartoe gaan en zo lang mogelijk willen doorgaan. Vooral 55-plussers doen dat, blijkt uit het onderzoek van Tempo-Team.

Samenspel

Werkgeluk is een samenspel van verschillende factoren. We hebben behoefte aan plezier in ons werk en willen het gevoel hebben dat we kunnen groeien en ontwikkelen. Bovendien hebben we behoefte aan sociale verbondenheid; we worden gelukkig van contact met anderen en we werken graag met fijne collega’s. Daarnaast willen we dat ons werk betekenisvol is; we willen echt een bijdrage leveren. En dat willen we dan weer doen op een manier die bij ons past; we hebben namelijk een grote drang naar autonomie. Dat zeggen de geluksexperts Roos Dohmen en Lotte Spijkerman in het artikel ‘Geluk als motor’.

Aan werkgeluk moet je blijven werken

Zo komen de elementen van werkgeluk langzaam maar zeker boven tafel: plezier in je werk hebben, sociale verbinding met collega’s, en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en door te groeien. Bovendien moet het werk dat we doen zin hebben, het moet ergens aan bijdragen en we willen graag zo veel mogelijk zelfstandig of autonoom werken. Dohmen en Spijkerman raden periodiek onderzoek aan onder de medewerkers op deze elementen van werkgeluk. Waarna het management de aspecten die minder goed worden gewaardeerd met ‘gerichte’ interventies beter kan maken, volgens de meeste medewerkers. En dan het onderzoek met enige regelmaat blijven herhalen, om de sociaal wenselijke antwoorden eruit te filteren, zeggen wij erbij. Maar werkgeluk komt niet vanzelf, zeggen Dohmen en Spijkerman terecht. Bedrijven die het willen vergroten, zullen er aan moeten blijven werken.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid