Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
47
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsrelaties Aandacht voor diversiteit levert meer op dan kille bezuinigingen
Arbeidsrelaties

Aandacht voor diversiteit levert meer op dan kille bezuinigingen

De crisis houdt aan, de druk op organisaties om te bezuinigen is groot. De kaasschaaf-methode levert op korte termijn veel resultaat op, maar succes op de lange termijn vraagt om heel andere dingen.

Natuurlijk kunnen we routinematige taken steeds verder automatiseren en kunnen we met dezelfde mensen veel meer werk verzetten. Het echte concurrentievoordeel zit echter in oprechte aandacht voor de medewerkers en oog voor de diversiteit binnen deze groep. In 1997 zeiden Jeremy en Tony Hope al: “It’s rather ironic that as the information age finally closes in around us, organizations are becoming more dependent on people than ever before”.

Niet iedereen is zelfsturend
Ik gebruik bewust het woordje “oprecht” in de vorige alinea, omdat ik in de praktijk voorbeelden zie waarin weliswaar vanuit het management beleden wordt dat ze in gesprek zijn met hun personeel, transparant zijn en duidelijke afspraken maken. Maar als je daar op doorvraagt, blijven goedbedoelde pogingen vaak steken in de haast obligate functionerings- en beoordelingsgesprekken. Échte gesprekken naar wat een medewerker bindt of boeit blijven vaak achterwege.

Daarom stoor ik mij weleens aan het feit dat er nu volop geroepen wordt dat medewerkers zelfsturend, “ondernemer” binnen de organisatie en resultaatgericht moeten worden. Leuk, en voor een grote groep zal het zeker werken. We gaan met deze typering echter wel stilletjes voorbij aan het feit dat niet iedereen die nieuwe, zelfredzame medewerker wil of kan zijn. Mensen kunnen nu eenmaal niet alles leren. Ze dan toch onder druk van nieuwe kretologie over het randje helpen, is slecht personeelsbeleid.

Juiste m/v op de juiste plek levert meer op
Durf het lef te hebben werkzaamheden anders in te richten. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. De medewerkers uit de “zelfsturende, ondernemende” groep kunnen hierdoor meer werkzaamheden verrichten die aansluiten op hun competenties. De andere groep medewerkers bied je mogelijkheden een takenpakket te kiezen die beter past bij hun competenties. Wanneer we de juiste mensen op de juiste plek hebben en we doen een maximaal beroep op wat ze wél kunnen in plaats van wat niet, pas dan schieten de bijdragen van de medewerkers aan de organisatiedoelen omhoog en kun je je bedrijfsresultaten verbeteren.

In mijn ogen zijn het niet altijd de medewerkers die onvoldoende bijdragen aan die bedrijfsresultaten. Hoe de organisatie met haar medewerkers om gaat, dát maakt het verschil tussen succes en falen.

Met dank aan “De Geluksfabriek” van Maurits Bruel en Clemens Colsen voor de inspiratie

HR-base, 26 augustus 2013Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsrelaties, Arbeidsvoorwaarden, Blog, Competentiemanagement, Langer doorwerken, Langer werken, Medezeggenschap, Uncategorized

One reacties op Aandacht voor diversiteit levert meer op dan kille bezuinigingen

  1. Andre de la Port

    back to the future!

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid