

‘Aanmodderen als Homer Simpson’

‘Onze huizen zijn al een jaar getransformeerd tot geïmproviseerd kantoor waar sociaal contact ontbreekt, motivatie slabakt en de scheiding tussen werk en privé vervaagt.’ Die omschrijving van thuiswerken komt van het Belgische Knack. En het legt de vinger voor velen precies op de zere plekken bij thuiswerken.
De bloemrijke omschrijving haalt de Knack trouwens uit het boek ‘Eerste hulp bij thuiswerken’ van arbeidspsycholoog Elke van Hoof. Hierin biedt ze oplossingen voor 5 veel voorkomende problemen met thuiswerken. Die knelpunten zijn de trouwe thuiswerkers en lezers van deze site welbekend. De oplossingsrichtingen die Van Hoof voorstelt zijn zeker origineel te noemen.
Verkleed je huis
Zo weet elke thuiswerker nu wel hoe belangrijk het is om een afgebakende werkzone te hebben waarin je ongestoord je gang kunt gaan. En dat verlaten van die zone stoppen met werken betekent. Maar wist je dat je bij een bekend woonwarenhuis een werktafel kunt kopen die je kunt opklappen? De Belgen noemen dat ‘sluiten’. Werk je op de eettafel? Leg dan een rood kleedje erop als je werkt. En een blauw tafelkleed als je erop gaat eten. Simpele aanpassingen, maar met een belangrijke signaalfunctie.
Ontwikkel routines, in plaats van planningen
Tweede tip: reken niet op je zelfdiscipline. En daar moeten thuiswerkers het nu juist wel van hebben! Vergeet het maar, je bent maar 5 procent van de tijd dat je wakker bent gedisciplineerd. De rest van die gemiddeld 16 uur modderen we maar wat aan. Zoals Homer Simpson. Zo, die zit. Wat moeten we dan? Vertrouwen op onze routines, stelt Van Hoof voor. Doe zo veel mogelijk werk op vaste tijden. Inclusief sport en ontspanning. Dan heb je veel meer kans dat je het ook echt doet.
Werk dynamisch
Ergonomisch verantwoorde meubels van de werkgever zijn een minimale vereiste om dit eindeloze thuiswerken gezond door te komen. Dat besef is wel doorgesijpeld. Maar wist je dat je ook tijdens dat ergonomisch verantwoorde werken kunt blijven bewegen? Sta vaker op tijdens het werken. Bijvoorbeeld om te bellen. Of print een document uit, lees niet alles van het beeldscherm. Wissel de formele videovergaderingen af met informele teambuilding-bijeenkomsten. Hoe je daar meer afwisseling in brengt? Volg de blogs van Japke op NRC voor vele, vele tips.
Eyes on the prize
Werkgevers moeten hun medewerkers blijven inspireren. Een werknemer mag nooit het gevoel krijgen dat hij/ zij niet weet wat zij / hij eigenlijk aan het doen is. Wat, Hoe, Waarom en Wat heb ik eraan moeten volkomen helder zijn. Dat verhoogt het werkplezier enorm, stelt de arbeidspsycholoog zonder aarzelen. Eyes on the prize, beste leidinggevenden. Bevorder alle vormen van contact tussen collega’s, laten ze elkaar als bron van hulp en inspiratie gebruiken. Een duidelijker instructie zult u niet krijgen, beste managers.
Weekje vakantie
En wat als dit alles niet voldoende helpt tegen de thuiswerk-blues? Doe als LinkedIn. Stuur iedereen een week met vakantie, tegen de burn-out. Misschien handiger om daar een weekje in mei voor uit te kiezen….
Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.
Bekijk het complete programma en schrijf je in!
Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy
Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?
Meld u aan voor de nieuwsbrief
Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma
Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie
Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie
Reageer op dit artikel