Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
10
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Afwisseling doet ons langer werken
Blog

Afwisseling doet ons langer werken

ouderen

Volgens sommige wetenschappers wordt de helft van de kinderen die nu worden geboren minstens honderd jaar. Het gevolg is dat we ook langer moeten doorwerken. Hoe houden we dat vol? Joke Dekker, adviseur bij kennis- en dienstencentrum voor arbeidszaken in het publieke domein CAOP en Corina Hendriks, onderzoeker bij het CAOP, zetten voor OR-informatie uiteen hoe we in de toekomst werk, leren en vrije tijd beter kunnen afwisselen.

Vanaf 2022 werken we weer langer. Tot 67 jaar en drie maanden. Het is de eerste keer dat de AOW-leeftijd automatisch stijgt door de levensverwachting. En het zal niet de laatste keer zijn. Steeds ouder worden betekent nogal wat voor je loopbaan. Doorwerken tot je 75e of …? Dat kan alleen door je leven anders in te richten. Periodes van werk, zorg, leren, langer vrij zijn en re-creatie wisselen zich af. Een puzzel, maar ook aantrekkelijk.

Klassieke driedeling verdwijnt

School, werk, pensioen. Vaak gaat het zo. Maar met het ouder worden knelt deze zogeheten ‘three-stage-life-cycle’, zeggen hoogleraren Linda Gratton en Andrew Scott van de London Business School in hun spraakmakende boek The 100-year-life (Bloomsbury, 2016). De honderd halen betekent vooralsnog langer doorwerken om een latere pensioentijd te financieren.

Rek gaat eruit

Maar de rek gaat er op een bepaald moment uit. En competenties verouderen ook. Een deel van wat we jong leren, gaat misschien tien jaar mee. Ook de aandacht voor ons ‘immaterieel bezit’, onze gezondheid, familie en vriendschappen kan door een langdurig eenzijdig accent op werken onder druk komen.

Vaker wisselen

Hoe word je wel goed ouder? De hoogleraren zeggen: ‘wissel cycli van leren, werken en vrije tijd met elkaar af.’ Hard werken onderbreek je met rustiger aandoen en meer aandacht voor je gezin of familie. Je reflecteert vaker op wat je met je leven wilt. Nieuwe vaardigheden leren of helemaal switchen?

Re-creatie

Gratton en Scott spreken van ‘re-creëren’. Je gaat dan parttime of flexibel werken, of je combineert een baan met een eigen bedrijf. Een 100-jarig leven biedt ruimte voor verschillende loopbaanstappen, voor een echt leven lang leren en, vooral ook, voor een fijner over het leven verdeelde vrije tijd.

Hokjesdenken

Wij vinden de cyclische benadering aantrekkelijk. De mens staat meer centraal. Maak je een ‘verkeerde’ keuze of loop je vast in je werk? Je hebt een tweede kans. Het in hokjes denken neemt af; in een cyclisch leven zegt leeftijd minder over je levensfase of ervaring.

Geen opgaande maar wisselende lijn

Ouderen gaan weer onderwijs volgen of als ‘junior’ elders aan de slag. Een ‘jongere’ heeft de juiste ervaring voor dat moment. Niet-werken is een transitieperiode voor re-creatie en aandacht voor het immateriële bezit. Ook zin om honderd te worden?

(OR-informatie)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid