Stelling
"180 is overdreven, maar we kunnen veel langer doorwerken dan we denken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Agile werken? Zo heeft u er meer aan
Anders werken

Agile werken? Zo heeft u er meer aan

teamwork en teambuilding

Net zo onvermijdbaar als het H-woord bij huizen: het A-woord in de (vooral) zakelijke diensten. Agile, inderdaad. Wie niet zo werkt, is gek. Toch zit er nog veel tussen Agile doen en Agile zijn. Twee organisatie-adviseurs schreven er een doorleefd artikel over op HBR. Vrij technisch, maar bol van de praktijkervaringen met agile werken.

Letterlijk vertaald betekent Agile wendbaar en staat het voor een flexibele aanpak voor het ontwikkelen van producten en of het halen van doelen. Agile werken kenmerkt zich in het snel kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden en behoefte door het wijzigen van de scope of de prioriteiten binnen de scope.

Agile werken

Personeelsmanagers zijn er constant naar op zoek: werknemers die agile zijn. Van organisaties weten we wel hoe ze dat kunnen zijn: snel wendbaar, zich aanpassend op nieuwe omstandigheden in de markt en veranderende behoeftes bij hun klanten. Intern kunnen ze snel door bureaucratische muren en functionele schotten. Werken in kleine (scrum)teams die regelmatig de koppen bij elkaar steken om een bouwsteen uit een groter geheel nog beter te laten aansluiten.

Agile in vele soorten en maten

Nu bestaat ‘de’ agile werkwijze niet. Agile werken bestaat in vele vormen, soorten en maten. Lees dit uitstekende artikel op OR/Net er maar op na. Het woord is bijna net zo veelzijdig als de werkwijze zelf. Lindsay McGregor en Neel Doshi hebben in drie jaar tijd bij 500 verschillende bedrijfsorganisaties gekeken hoe zij het principe toepasten. Een van hun eerste conclusies: zelfs de basisprincipes worden overal heel anders geïnterpreteerd.

Alles is agile werken?

‘De’ agile manier van werken bestaat dus niet. Dat maakt het eenvoudiger om bijna alles ‘agile’ te noemen, en mee te doen met de heersende trend. Organisaties die dat willen, moeten zeker niet verder lezen. Want McGregor en Doshi beschrijven 6 principes waarmee agile werken dichter bij zijn oorspronkelijke bedoeling komt. Wij maken er 5 van.

5 Principes voor beter agile werken

Meestal maken agile organisaties twee soorten denkfouten tijdens hun werkprocessen. Of ze richten zich teveel op de processen zelf en willen die perfectioneren met micromanagement. Of ze passen hun werkwijzen teveel, en te vaak aan, waardoor de doelen op de middellange termijn voor de organisatie en de medewerkers uit beeld verdwijnen. De juiste balans vinden tussen beheersing en aanpassing kan volgens McGregor en Doshi door te letten op deze principes.

1} Teams zijn autonoom.

Werken in teamverband is standaard bij agile, erg populair zijn nu de scrumteams. Maar dan moet elk team volledig zelfvoorzienend zijn, stellen de auteurs. Geen ketens van planners en uitvoerders die halffabrikaten doorgeven dus, elk team kan elk probleem geheel zelfstandig oplossen. Met de staande bezetting. Dus bestaat elk team uit een dwarsdoorsnede van het hele bedrijf; elke functie zit erin. Ook managers. Een vraagstuk aanpakken begint altijd met een probleemstelling in vragende vorm (een vraagstelling). Bijvoorbeeld: Hoe kunnen we het voor onze klanten leuker maken om hun pensioen te regelen?

2} Niet teveel experimenteren en droogzwemmen.

Als het werkt, dan werkt het. Denk dus niet te lang na over een mogelijke oplossing, probeer het uit met een of enkele korte experimenten. Soms betekent dat: concentreer je op het zwakste of onbetrouwbaarste aspect van de oplossing. Als dat werkt, dan lukt de rest ook wel. Stel vast wat de kritische onderdelen of aspecten zijn van de mogeljke oplossing. Probeer die uit. En om onnodig tijdverlies daarbij te voorkomen, stel je van tevoren vast wat het minimale resultaat moet zijn van die test. Blijf niet zoeken naar het optimale resultaat. Sterker nog: hoe belangrijker dit (onder)deel is, des te korter moet het experiment duren. Zeker wanneer de uitkomst toch in enige mate onzeker zal blijven. Kennelijk geldt dan: wat goed is, komt snel.

3} Het gaat altijd om het nut voor de (eind)klant.

Bijna elke agile scrummer weet dit wel. Maar in het heetst van de strijd wordt het toch vaak vergeten: het belang van de klant moet centraal staan bij elke oplossing. Daarom moeten de medewerkers in de frontlinie met dagelijks klantcontact in elk team zitten, samen met de ontwerpers, constructeurs en technici die de oplossing(en) bedenken. En moet elke sessie beginnen met nieuws vanuit de frontlinie: waar zijn deze mensen tegengekomen in hun klantcontacten? En bij elke oplossing, elke uitkomst is de centrale vraag telkens weer: wat heeft de klant hieraan?

4} De hele organisatie is opgedeeld in pods.

Veel organisaties delen medewerkers in bij agile teams. Maar ze laten daarnaast ook de bestaande, hierarchische structuren intact. McGregor en Doshi vertellen uitgebreid waarom dat niet (goed) werkt. Ze geven meerdere voorbeelden in hun artikel. Het komt erop neer dat de klassieke hierarchische lijn echte samenwerking in autonome teams verstoort. Zo krijg je (Engels-Frans woordgrapje) faux pods. Een goede ‘pod’ functioneert wel goed als team, zelfs wanneer alle (relevante) functies er in zitten.

5} Ook intern richt het team zich naar de klant.

De auteurs halen de wet van Conway aan. Niet erg bekend, maar het komt erop neer dat de cultuur en structuur van de organisatie ook binnen de teams terug is te vinden. Hierarchische organisaties werken dus in teams met een duidelijke bevelsstructuur. En in eilandorganisaties werken de teamleden in subgroepjes op eigen houtje. Een echt agile werkend team stelt zijn eigen, interne structuur en werkwijze regelmatig opnieuw ter discussie. Kunnen we zo de klant echt optimaal bedienen?

Echt agile is goed voor talentbehoud

Agile komt er in essentie op neer dat niets heilig is. Elke procedure, werkinstructie, gewoonte en formulier moet regelmatig tegen het licht worden gehouden. Wat hebben onze (eind)klanten hieraan? Kunnen we betere resultaten behalen voor deze mensen? En zo ja: hoe? Alleen de bedrijfsorganisaties die echt proberen om zo te werken, verdienen het zo gewilde predikaat Agile. En dat is niet makkelijk, zo laat dit artikel duidelijk zien. Maar het maakt u wel een erg aantrekkelijke werkgever voor de beste jonge talenten. Stellen McGregor en Doshi terecht, aan het eind van dit technische maar doorleefde verhaal.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid