Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
8
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Agility, persoonlijke ontwikkeling, moet dat? Ja, en wel hierom
Anders werken

Agility, persoonlijke ontwikkeling, moet dat? Ja, en wel hierom

Nieuwsgierigheid en leergierigheid zijn de aanmaakblokjes van een leven lang leren. Twee anecdotes over totaal verschillende carrièrepaden in Engelse en Amerikaanse vakbladen laten dat zien. In onzekere tijden is voortdurend blijven zoeken naar andere mogelijkheden, steeds je ‘plan B’ vorm blijven geven, essentieel voor duurzame inzetbaarheid.

Neem het bijna klassieke geval van een goed functionerende werknemer met een vaste aanstelling. Hij kreeg goede beoordelingen, en bijna elk jaar kreeg hij er wat verantwoordelijkheid en ook een periodiek(je) bij. Hij zat hier gebeiteld tot aan zijn pensioen, zo dacht hij over zijn baan. Dus de uitnodigingen van diverse headhunters en selectiebureaus die elk jaar met enige regelmaat bleven komen sloeg hij beleefd af. Hij was erg tevreden met zijn baan, hij hield van het werk dat hij nu deed. Geen enkele reden om iets anders te doen.

Namenkennis

En toen werd hij op een ochtend verzocht om even met de directie te komen praten. Na een kwartier stond hij op straat. Zijn carrière van 23 jaar bij hetzelfde bedrijf was over. Zijn wereld was ingestort. Hij had een groot netwerk van beslissers en directieleden bij vrijwel alle belangrijke organisaties in zijn branche. En zij kenden hem ook. Maar alleen van naam. De mensen die hij had ontmoet in die jaren, had hij alleen zakelijk gesproken. Nooit een informeel gesprek mee gevoerd, nimmer ander werk- of carrièremogelijkheden mee besproken. Niet formeel bij een klus die op stapel staat, maar ook niet informeel, sonderend, verkennend, fantaserend of gekscherend. Zijn c.v. had hij in 23 jaar niet meer bekeken. Aan sollicitatiegesprekken deed hij niet. En daar stond hij nu.

Hinderlaag

Volgens Ron Thomas, die dit trieste verhaal uitvoerig beschrijft in een artikel in TNLT, was deze werknemer in een klassieke hinderlaag gelopen. Hij had oogkleppen op gedaan, vanuit de comfortabele gedachte “ik doe werk dat ik prettig vind, bij een werkgever die me waardeert en me hiervoor een vast contract heeft gegeven.” Dus heeft hij steeds minder om zich heen gekeken. Natuurlijk, nadat hij was ontslagen kon hij wel wat ‘signalen’ benoemen de afgelopen maanden die erop wezen dat zijn baas ‘kennelijk’ minder gelukkig met hem was. Maar die kon hij negeren. Die wilde hij liever negeren.

ABL

Thomas wijst erop dat niemand, zeker niet de mensen met een vaste aanstelling van tientallen jaren oud, zich nog oogkleppen kan veroorloven. Hij noemt dat het ABL-principe: Always Be Looking. Letterlijk voortdurend om je heen blijven kijken naar andere mogelijkheden, voortdurend blijven werken aan je eigen ‘plan B’ is het beste carrièreadvies dat Thomas ons wil meegeven voor duurzame inzetbaarheid. Niet alleen aan ouderen, ook aan jonge werknemers die net zijn begonnen aan een veelbelovende klus. Soms staan ze er na zes maanden weer naast, weet de Amerikaan Thomas.

Vanuit jezelf

Maar er zijn ook mensen die uit zichzelf om zich heen blijven kijken. Tot voor kort dachten wij daar vrij negatief over. Dat zijn job hoppers, die geen zitvlees of staying power hebben. Ze zijn weg als ze ergens anders wat meer kunnen verdienen. Sinds kort is een ander soort professional in opkomst, die in de loop van een dertigjarige carrière vier of vijf wendingen heeft gemaakt. Niet uit noodzaak omdat ze overal worden weggestuurd of omdat het elders toch iets beter is, maar omdat ze van zichzelf uit nieuwsgierig zijn.

Niet het snelle geld

Helen Barrett beschrijft in de Financial Times zo’n carrièrepad. Het gaat om een veelbelovende academica die nu begin 50 is. Binnenkort studeert ze af in het intellectuele eigendomsrecht in de hoop daar nog vele jaren goed in te kunnen doorwerken. Ze begon haar carrière direct na haar afstuderen als medewerker in een museum. Toen ze net dertig was, werd ze benoemd als curator en verzorgde diverse internationale tentoonstellingen. Ze had ook kunnen doen wat veel van haar ‘soortgenoten’ proberen: snel rijk proberen te worden in de financiële wereld, en eruit stappen met 40 jaar.

Zwaan-kleef-aan

Deze vrouw begon, nadat ze een redelijk succesvolle curator van over de veertig was geworden, als nevenactiviteit lessen te geven in ondernemerschap aan bijna afgestudeerden in kunstzinnige richtingen. Waarom zou je dan nog zo’n switch maken? Omdat curator zijn een kwetsbaar vak is, vond ze. De combinatie kunst ten toon stellen en praktisch bezig zijn als ondernemer bij het organiseren van tentoonstellingen had haar nieuwsgierig gemaakt naar hoe het zit met eigendomsrechten. Vandaar dat ze op haar 46e een studie rechten had opgepakt. En nu stage loopt bij een trendy advocatenkantoor in Londen dat zich heeft gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten.

Nieuwsgierig

Was dit haar laatste carrière’move’? Ze heeft geen idee. Ze had niet steeds de accenten verlegd in haar werk omdat ze dan meer kon verdienen, ze deed het evenmin om de status of het aanzien. Ze was en is ‘gewoon’ een nieuwsgierig persoon, die steeds iets nieuws ontdekt aan hetgeen waar ze dagelijks mee bezig is, en daar meer van wil weten. Barrett vindt het de ideale drijfveer om een werkend leven mee vorm te geven.

Doe het nu zelf!

Ook ontdekken hoe je nieuwsgieriger, leergieriger en dus duurzamer inzetbaar kunt worden? Bezoek Inzet op Maat. Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid met de nieuwste trends, ontwikkelingen en innovaties. Lees het hele programma en schrijf nu in voor maar 35 euro!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid