Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Anders denken over langer doorwerken
Langer doorwerken

Anders denken over langer doorwerken

Oudere werknemers

Waar kom je als werkgever het moeilijkst aan nieuwe mensen? De bouw en de gezondheidszorg, blijkt uit de meeste onderzoeken. Maar in welke bedrijfstakken doen ze het meest hun best om werknemers vast te houden? Dat wint de gezondheidszorg (nog). In de Verenigde Staten is het precies zo. Forbes beschreef opvallende manieren waarmee verpleeg- en verzorgingscentra oudere werknemers langer laten doorwerken.

Zo probeert het gezondheidscentrum Allina Health in Minneapolis van alles om oudere werknemers parttime en gefaseerd met pensioen te laten gaan. De mogelijkheden om in deeltijd te werken waren eigenlijk bedoeld voor jonge artsen met kinderen. Maar oudere doktoren maken er vaker gebruik van. Reden: ze willen graag blijven werken, maar dat hoeft niet fulltime. Behalve werken in deeltijd bieden veel zorgcentra allerlei mogelijkheden aan voor telewerken en zelfs duobanen. Het is kostbaar, geeft directeur Wheeler toe. En bewerkelijk voor de managers, die overzicht moeten houden op verschillende werktijden en –plekken.

Bedrijfspensioen aanpassen

Een andere zorgverlener, Bon Secour in Virginia heeft zelfs zijn pensioenregeling aangepast om oudere werknemers langer vast te houden. Vroeger kregen ze een strafkorting op hun pensioenopbouw als ze parttime wilden werken in de jaren voor het pensioen. Nu baseren ze het bedrijfspensioen op de 5 jaren waarin een werknemer het hoogste inkomen had. Een soort gewogen middelloon dus, en dan ook nog in het voordeel van de werknemers. Bovendien kunnen fulltimers daar in de laatste jaren voor het pensioen 2 tot 3 dagen per week werken, met behoud van de (dure) zorgverzekering. Vicepresident Goodwin noemt het een nieuwe manier van denken over langer doorwerken. Hij heeft flexwerken, coaching en mentoring door medewerkers onderling mogelijk gemaakt voor alle 14.000 werknemers van 18 tot 93 jaar bij zijn bedrijf.

Kennis overdragen

Parttime werken met behoud van arbeidsvoorwaarden kan ook bij Scripps Health in San Diego, voor mensen die minstens 10 jaar in dienst zijn. Behoud van ervaren krachten en overdracht van hun kennis is het doel van deze ‘benefit’, geeft een woordvoerder toe.

Te gezond om te stoppen

De langer willen werken-trend lijkt vrij algemeen in de VS. Tweederde tot driekwart van de Amerikanen van 65 jaar of ouder voelt zich erg gezond, en denkt niet dat de gezondheid een belemmering is om langer door te werken. Niet dat ze per se moeten doorwerken, overigens. De meeste mensen die willen doorwerken, hebben hun schaapjes al op het droge. Ze hebben genoeg geld achter de hand om met pensioen te gaan. Het meeste hebben ze zelf bij elkaar gespaard. Tijdens hun werkende leven hadden ze goed betaalde banen door hun meestal goede opleiding. Ze willen liever doorwerken omdat ze zich te gezond voelen om te stoppen.

Zorgen om de gezondheid

In Nederland zouden we gemiddeld graag stoppen met werken als we 63,4 jaar zijn. Maar we verwachten pas 2,3 jaar later, met 65,7 jaar, met pensioen te kunnen. In de bouw en industrie is dit gat tussen met pensioen kunnen en ermee willen stoppen het grootst: 2,8 jaar. Een op elke tien werknemers denkt zelfs dat ze moeten doorwerken terwijl ze al AOW krijgen. En driekwart van de mensen die langer moeten doorgaan denkt dat de leidinggevende dit niet leuk zal vinden. Vooral in de bouw en industrie verwachten werkgevers problemen door beperkte inzetbaarheid van mensen met gezondheidsproblemen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid