Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Anders doorwerken met Tripido
Achtergrond

Anders doorwerken met Tripido

oudere leert van jongere

Het lijkt een beetje op de generatiepacten waar de vakbonden steeds nadrukkelijker mee komen. Oudere werknemers werken korter en minder intensief, leveren wat salaris in, en maken zo ruimte voor jongere werknemers en nieuwe ideeën. Het concept van Tripido gaat een stap verder: gebruik die vrijgekomen tijd, kennis en ervaring om vrijwilligersorganisaties verder op weg te helpen, en wen zelf aan anders werken. Wat is Tripido? En hoe werkt het?

We benutten de positieve kant van de vergrijzing, stellen de initiatiefnemers Vincent Snijder en Leo Smitshoek. Twee voormalig ICT-managers bij een groot financieel concern, met bij elkaar 54 jaar ervaring. Hun basisconcept zal iedereen sympathiek in de oren klinken. Een ervaren werknemer gaat minder werken bij werkgever én in deeltijd aan de slag bij organisatie met maatschappelijk belang. Voor de werknemer levert dat meer vitaliteit op, betere balans, meer zingeving en nieuwe waardering. De werkgever vergroot de toegevoegde waarde in zijn bedrijf omdat de doorstroom op gang blijft, hij voert een verantwoord ouderenbeleid en levert een maatschappelijke bijdrage. De maatschappelijke organisatie krijgt iemand voor meestal langere tijd in huis met specifieke kennis en ervaring tegen lage kosten. Tripido bemiddelt tussen kandidaat, werkgever en vrijwilligersorganisatie.

Als HR Tripido belt met ‘ik heb wel wat oudere ervaren medewerkers die wat anders willen’, hebben jullie dan direct een mogelijk passende organisatie? Of heeft een andere volgorde jullie voorkeur?
Vincent: “Er zijn allerlei aanleidingen denkbaar om ons in te schakelen. We hebben contacten met bedrijven waar de formatie volledig vast zit omdat oudere werknemers minder dan tien jaar voor hun pensioen aan het eind van hun salarisschaal zijn gekomen. En er zijn ondernemingen met vrij veel mensen die in een andere levensfase zijn gekomen, waarin ze hun kennis en ervaring op een andere manier willen gebruiken, ook om zelf meer inspiratie op te doen.” Leo: “Maar wat ook de aanleiding is om ons te benaderen, we gaan altijd uit van de werknemer zelf. Wat hij of zij wil doen aan vrijwilligerswerk, welke kennis en vaardigheden hij wil gebruiken, en dat hoeft zeker niet altijd in het verlengde te liggen van de huidige functie.”

Interessant voor jong en oud

Voor welke bedrijfsorganisaties is dit concept het meest relevant denken jullie?
Beiden: “Het kan voor allerlei bedrijfsorganisaties relevant zijn, zeker als ze een relatief groot aantal oudere werknemers hebben. Maar ook voor organisaties met veel jongere werknemers, want we hebben gemerkt dat die generaties veel behoefte hebben aan zingeving in hun leven, dat ze betrokken willen zijn bij de samenleving. Dat gevoel van betrokkenheid en iets terug willen doen keert vaak weer terug bij werknemers als ze wat ouder zijn.”

Welke vaardigheden vanuit bedrijfsleven zijn momenteel gewild in vrijwilligersorganisaties?
Vincent: “Vooral staffuncties zijn veelgevraagd, ICT, HR, mensen met financiële kennis. Maar ook leidinggevende ervaring, teamleiders die als ‘meewerkend voorman’ een team van vrijwilligers kunnen motiveren, aansturen en coördineren. Aan uitvoerende mensen hebben vrijwilligersorganisaties meestal geen gebrek. Als de organisatie dan een zekere omvang krijgt, ontstaat er toch behoefte aan mensen met coördinerende ervaring, en met kennis van typische staftaken.” Leo: “Maar we hebben ook ervaren managers gesproken die graag een dag(deel) per week ‘gewoon’ weer eenvoudig, uitvoerend werk willen doen voor een goed doel, even weg van de hoogdravende concepten waar ze anders mee moeten werken.”

Voor welke vrijwilligersorganisaties is dit concept vooral interessant?
Vincent: “Ook dat is heel verschillend. We hebben contacten met kantoren van landelijke organisaties zoals De Zonnebloem en de Voedselbank Nederland. En met nieuwere initiatieven, zoals de Energiebank, een soort voedselbank voor energie, die helpt om te besparen op de energierekening en op termijn meer zonne-energie wil terugleveren aan mensen die moeite hebben de energierekening te betalen. Maar we hebben ook veel contacten met lokale organisaties, zoals zorginstellingen en jongerenwerk. Die contacten zijn voor ons heel waardevol, omdat we onze kandidaten zo veel mogelijk in hun eigen stad of regio willen plaatsen.”

Tripido in meerdere varianten

In de uitvoering zijn verschillende varianten mogelijk. Enkele voorbeelden: de werkgever betaalt 80 procent salaris, werknemer werkt 60 procent door, 20 procent vrije tijd en 20 procent vrijwilligerswerk; of: werkgever betaalt 90 procent, werknemer werkt 80 procent door, en doet 20 procent vrijwilligerswerk. Maar ook allerlei andere varianten zijn mogelijk, benadrukken Leo en Vincent. Wel zal de werknemer altijd wat salaris en werktijd moeten inleveren, en zal de werkgever wat salaris moeten investeren in het vrijwilligerswerk dat de m/v gaat doen.

De werknemer investeert ook door wat minder pensioenopbouw en wat lagere uitkeringen en ontslagvergoeding, mocht het zover komen. Werknemers hebben daar nog weleens moeite mee, blijkt als het gaat over demotie. Vooral de lagere pensioenopbouw blijkt een hindernis. Hoe werkt dat bij jullie concept?

Vincent: “Welke pensioenopbouw een werkgever hanteert, en welk percentage loon hij blijft uitbetalen blijft een zaak van werkgever en werknemer. Maar ook wij zien dat sommige werknemers heel moeilijk zomaar 20 procent van hun salaris en pensioenopbouw kunnen inleveren. Dat geldt met name voor functies waarin je vrijwel altijd tegen het minimumloon hebt gewerkt. Dan pleiten wij ervoor dat werkgevers, zeker bij dergelijke functies, de pensioenopbouw voor 100 procent handhaven.” Leo vult aan: “En wij denken graag mee met de werkgevers en vakbonden om hiervoor eventueel aparte financiering te vinden, zoals de O&O-fondsen in diverse sectoren en branches. Zo is het vaak mogelijk om fondsen van de overheid deels te gebruiken voor duurzame inzetbaarheid en een goed pensioen op het einde van je werkende leven.” Vincent voegt eraan toe dat het Tripido-concept niet alleen bedoeld is voor mensen in (zeer) goedbetalende functies bij grotere ondernemingen. “We willen ook dat mensen die hun hele leven op het minimumloon hebben gezeten hun kennis en ervaring kunnen doorgeven, en dat ze nieuwe inspiratie kunnen opdoen.”

Dit concept lijkt op de generatiepacten die door de vakbonden naar voren worden gebracht, als manier om toch werkend je pensioen te halen en meer jongeren te laten instromen.
Vincent: “We hebben al contacten met de FNV en het CNV. Wij denken dat Tripido een goede aanvulling is op de generatiepacten. Je gaat met onze regeling niet zozeer minder werken, maar anders werken. Bij organisaties waar oudere werknemers hun opgedane kennis en ervaring anders kunnen benutten. Dat kan je zelf een nieuwe impuls geven, maar ook de werkgever kan ervan profiteren omdat hij een oudere werknemer met nieuwe ideeën en inspiratie terugkrijgt. Die bovendien langzaam maar zeker went aan een ander leven.”

Tripido bestaat pas sinds deze zomer. Maar zo’n interessant idee heeft vast al de eerste aanmeldingen binnen?

“Ons eerste pilotproject is gestart bij Shell. Daar hadden we al heel snel drie aanmeldingen van mensen die graag verantwoord een stap opzij willen doen. Inmiddels hebben vijf mensen aangeven dit echt te willen, veertig hebben belangstelling getoond. En daar komen dagelijks mensen bij.”

Meer weten over Tripido? Kijk op de website: tripido.nlPrint Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Basics van DI, cases, Expertserie, Expertserie, Langer doorwerken, Langer werken
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid