Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Over anders werken en de kwetsbare fase
Blog

Over anders werken en de kwetsbare fase

“Ga maar doen.” Drie woorden met een enorme betekenis. Najaar 2012, daar zit ik dan. Mijn droombaan uitgeschreven op een A4’tje (zoals mij verzocht is), jobcrafting in de hoogste en breedste zin van het woord. Gesleuteld heb ik, en niet zo’n beetje. Ik kijk Jaap, de directeur, met een verontwaardigde blik aan. Grapje zeker? Hoe dan? Maar wat als ik het niet kan? Wat als het niet lukt? “Dan heb je het in ieder geval geprobeerd.” Dat is zijn reactie en daarmee kan ik het doen.

Drie tellen later sta ik beduusd buiten. Ik voel met alsof ik in de stille oceaan ben gegooid. In mijn eerste loopbaanstappen ben ik gewend geraakt aan bankstructuren, hiërarchie, kaders en regels. Een omgeving waar ik mijn creativiteit op sommige momenten onvoldoende kon ontplooien. Nu sta ik buiten, met mijn droombaan onder mijn arm, door toedoen van een directeur met een bijzondere mensvisie. Een combinatie van werkzaamheden die tot nu toe niet bekend is binnen SBI, de organisatie waar ik werk, en evenmin bij mijzelf. Leuk dat ik ambities heb, maar is dit wel realistisch? Wat als ik faal? Wat gebeurt er dan met mijn tijdelijke aanstelling?

De keuze

Ik kan twee dingen doen. De handdoek in de ring gooien, zeggen dat ik als control freak niet voor onzekerheid gemaakt ben. Of ik kan er voor gaan. Deze kans met beide handen aangrijpen en zien waar het schip strandt. Ik kies voor het laatste. Als intern HR-adviseur ga ik mijn adviezen naar buiten brengen. Klanten van SBI in de profit- en non-profitsector adviseren in het succesvol ontwikkelen en implementeren van HR-beleid.

In dialoog gaan
Ik spreek uren met mensen die mijn talenten en valkuilen kennen: familie, vrienden en (oud-)collega’s. Maar bovenal spreek ik een hartig woordje met mijzelf. Ik stel een plan op, leer mijn eigen visie en strategie vormen en stap in de auto. Op naar onze klanten. In dialoog over duurzaam participeren, leren & ontwikkelen. Ik laat mij onder andere inspireren door de mensen die daadwerkelijk het product maken of de dienst verlenen. Ik bouw duurzame relaties op, want verbondenheid vind ik een belangrijke waarde in mijn werk.

Voelen dat je groeit
Ik spreek over knelpunten, risico’s en kansen om HR-beleid succesvol te implementeren. De wereld is toch niet zo maakbaar als ik tijdens mijn studie en in mijn eerste loopbaanstappen heb geleerd. Ik voel letterlijk de ontwikkeling die ik doormaak, ik voel dat ik figuurlijk groei. Klanten zijn vaak mijn spiegel. Je zit zelf continu in een leerproces. Dat maakt mij kwetsbaar en tegelijkertijd sterker in het werk dat ik doe.

Voortdurend investeren
Het lijkt misschien alsof het vanzelf gaat, maar het is een proces waarin continu geïnvesteerd moet worden door leiders en medewerkers. Het vraagt om gedeeld leiderschap, vertrouwen en een innovatieve cultuur. Vertrouwen geven en hebben gaat gepaard met kwetsbaarheid. Waarom ik uit mijn comfort zone durf te stappen en anders durf te werken, continu wil leren en ondernemerschap toon, is niet omdat ik een “Y-tje” ben en toevallig in een bepaalde periode geboren ben. Het is omdat mijn vak en ik een volledige match zijn en omdat mijn directeur dat ook schijnt te geloven.

Mijn ideaal
Mijn ideaal is een bloeiende, succesvolle organisatie, waarin ieder zijn eigen baan boetseert. Waarin leiders niet aan de ene kant roepen dat medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en dat ze aan de andere kant de teugels nog strakker aantrekken. Dat medewerkers zich moeten ontwikkelen, maar dat het ontwikkelbudget onder regie van de leider valt en medewerkers vier jaar geleden voor het laatst een ontwikkelgesprek hebben gehad. Dat leiders “in dialoog” gaan op een congres, maar niet in staat zijn om goede en open gesprekken met hun medewerkers in de eigen organisatie te voeren.

Het gesprek gaat over onzekerheden
Mijn streven is dat een ieder tussen de oren krijgt dat mensen het productiefst zijn wanneer je ze de ruimte geeft om te doen waar zij het best in zijn. Er bestaat geen recept voor een transformatie die voor iedereen werkt. Het gaat om praten over onzekerheden. Praten met elkaar over wat energie geeft en wat energie kost. Laat mensen hun eigen profiel samenstellen binnen een organisatie en geef hen eigenaarschap over hun te behalen doelen. Blijf allen met beide benen op de grond staan, te allen tijde.

“Zie je nou wel”
Nu is het zomer 2014. We zijn ruim een jaar verder. Een jaar waarin ik met mensen heb gewerkt die geloven in mooi werk. Een jaar waarin ik mensen heb kunnen inspireren om HR-beleid vooral samen met mensen van de werkvloer op te stellen. Een jaar waarin ik veel van en met collega’s heb geleerd. Een jaar waarin ik me ook het vakgebied sales eigen heb gemaakt. Een jaar waarin ik anderen heb kunnen helpen te groeien en bloeien. Ik loop langs het kantoor van Jaap. “Zie je nou wel”, zegt hij met een glimlach. Daar kan ik het mee doen en daar ben ik volledig content mee.

Suzanne Kastermans is HR-consultant en accountmanager bij SBI training & advies. Zij adviseert en traint klanten op het gebied van strategisch HR-beleid, SPP en duurzame inzetbaarheid. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor acquisitie en relatiebeheer. 

Deze blog werd eerder gepubliceerd in ‘PAMFLET 2.NL Anders Werken’ een uitgave van Sinds 1883 – uitgevers, Leiden.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Competentiemanagement, Het Nieuwe Werken, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid