Stelling
"Wij zijn te snel tevreden met een zesje."
8
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Anders werken? Vergeet de bedrijfscultuur
Anders werken

Anders werken? Vergeet de bedrijfscultuur

Jeroen Busscher

De ultieme wens van veel bedrijven is een werknemersbestand vol zelfsturende professionals. Maar wat blijft er als bindmiddel voor een organisatie dan over met al die mini-ondernemers? “Vergeet de bedrijfscultuur.” Dat zegt Jeroen Bussscher, die als leiderschapstrainer en adviseur bij organisatieveranderingen bij veel bedrijven over de vloer komt, in een interview met PW De Gids.

“Leren is de nieuwe bindende factor”, is zijn stellige overtuiging van Busscher. De HR-manager, die hij ook wel een verandermanager noemt, moet wat hem betreft de kar trekken. Zes vragen over Anders Werken in een veranderende wereld en over de sturende rol van HR.

1 Wat vragen de veranderingen in de maatschappij van ‘de nieuwe medewerker’?

“Bedrijven willen steeds meer van hun diensten iets unieks en eenmaligs maken. Want dan komt er niet zo snel een ander bedrijf dat zegt: dat kan ik ook maken en dan goedkoper. Mensen in organisaties moeten ook steeds meer unieke en eenmalige bijdragen gaan leveren. Organisaties die gebouwd zijn op herhaling gaan steeds meer hun winst halen uit unieke en eenmalige processen. En de aansturing van het personeel moet daarom ook anders, want je vraagt andere kwaliteiten van ze.”

2 Hoe krijg je je mensen zover dat ze eenmalige en unieke bijdragen leveren?

“De kern is: je bent als medewerker niet wat we als werkgever altijd van je gevraagd hebben. Ga niet in het hokje zitten dat wij zelf voor je getimmerd hebben. We rekenen je niet af op waar we je altijd op hebben afgerekend en we gaan we niet wantrouwen zoals we je altijd gewantrouwd hebben. Want dat is de houding die grote organisaties altijd blijken te hebben: je moet een urenregistratie invullen, je krijgt beoordelingsgesprekken, je krijgt targets… Zonder dat we het weten, communiceren grote organisaties heel veel wantrouwen. Dat werkt dempend op mensen. Die gaan voldoen aan wat de context van hen verwacht.”

3 Hoe verander je dan die context?

“Als het systeem medewerkers vertelt hoe ze moeten werken, is dat voor de geest van de medewerker niet goed. En als je je dat als organisatie realiseert, dan snap je dat ieder mens flexibel en creatief is en de potentie heeft om verantwoordelijkheid te nemen. Want al die mensen hebben thuis kinderen waar ze verantwoordelijk voor zijn, ze hebben ooit een dierbare verloren, zijn ooit verhuisd en hebben zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Als we 18 zijn gaan we studeren, komen we in een andere stad en krijgen we een heel nieuw leven. Het lukt iedereen om dat voor elkaar te krijgen. En dan beweren we van mensen dat ze niet flexibel zijn!”

4 Het management moet dus meer vertrouwen in de medewerkers krijgen?

“Niet alleen in de medewerkers, maar ook in het gegeven dat het ook weer wordt opgelost als dingen foutgaan. Niet meteen overal regels voor verzinnen. Met het stellen van regels en procedures negeer je compleet het zelfdenkend vermogen van mensen. Vanuit het wantrouwen dat het nog een keer zal gebeuren als het één keer gebeurt.”

5 Iedereen doet unieke en eenmalige dingen: wat bindt mensen dan nog binnen een bedrijf?

“Een eigen organisatiecultuur waarin bepaald gedrag of bepaalde waarden centraal staan, dat gaat steeds meer verdwijnen. Door nieuwe arbeidsverbanden die ontstaan, wordt een bedrijf steeds meer een groep mensen die oplossingen bieden. En is dan een organisatiecultuur of een gezamenlijk gevoel wel goed? We moeten tegenwoordig zo snel reageren en veranderen dat een vastgestelde cultuur professionals op hun plek houdt. Zo’n organisatiecultuur is eerder een last dan een lust. Dat moeten we dus loslaten.”

6 Maar komt daar nog wel iets voor in de plaats?

“Organisatieculturen en hiërarchische structuren zijn allemaal passé. In een wereld waarin iedereen flexibel en professioneel met elkaar samenwerkt, wordt leren de belangrijkste bindende factor. En dan niet het ouderwetse leren waarbij je op een cursus wordt gestuurd, nee, we gaan gemeenschappelijk op ontdekkingstocht en leren wat waardevol is voor de klant. Want we zoeken voortdurend naar nieuwe oplossingen, samen met de klant. Creativiteit en leren gaan steeds meer versmelten tot iets wat we samen meemaken, waardoor we dezelfde taal gaan spreken en een gezamenlijke identiteit krijgen.”

Meer weten? Jeroen Busscher is dagvoorzitter van het congres Anders Werken op 10 november en vertelt die dag hoe HR medewerkers meekrijgt in de nieuwe organisatie. Inschrijven kan via: congresanderswerken.nl.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Anders werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid