Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
9
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken AOW-leeftijd in 2023 niet verder omhoog
Langer doorwerken

AOW-leeftijd in 2023 niet verder omhoog

Wie in 2023 65 jaar wordt, leeft daarna nog 20,5 jaar. Dat is iets korter dan vorig jaar gedacht. Toen had u gemiddeld nog 20,7 jaar te leven op 65 jarige leeftijd. Deze voorspelling is onderdeel van de bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is aanleiding voor minister Koolmees om de AOW-leeftijd in 2023 niet te verhogen.

De nieuwe prognose is gebaseerd op recente sterftecijfers. In de laatste vier maanden van 2016 en de eerste acht maanden van 2017 zijn meer mensen overleden dan eerder was verwacht. Dat had te maken met een relatief lange griepgolf, waardoor veel ouderen overleden. Het kabinet gebruikt de voorspelling van de levensverwachting voor de vaststelling van de toekomstige AOW-leeftijd. Die leeftijd blijft in 2023, net als in 2022 staan op 67 jaar en drie maanden.

AOW-leeftijd

In 2012 is afgesproken dat de pensioenleeftijd automatisch omhoog gaat als de levensverwachting stijgt. Daarbij is de basisregel dat ouderen gemiddeld achttien jaar AOW ontvangen. De AOW-leeftijd is vanaf 2022 gekoppeld aan de levensverwachting die berekend wordt door het CBS. De AOW-leeftijd gaat in 2023 voor het eerst sinds 2013 niet verder omhoog. Een automatische verhoging van de AOW-leeftijd met drie maanden moet vijf jaar van tevoren worden aangekondigd. Door deze regel en het nieuwe besluit van minister Koolmees kan de AOW-leeftijd pas vanaf 2024 weer omhoog. Of de verhoging gevolgen heeft voor de bedrijfspensioenen, hangt af van de regels van elk pensioenfonds.

In 50 jaar 5 jaar erbij

Wie in 2016 65 jaar is geworden, had toen gemiddeld nog 19,8 jaar te leven. Deze levensverwachting is ruim vijf jaar hoger dan in 1956, het jaar waarin de Algemene Ouderdomswet werd aangenomen. Toen werd de helft van de 65-jarigen 80 jaar, nu wordt de helft 85 jaar. Vooruitgang in medische kennis en technologie en betere hygiëne, voeding en leefomstandigheden leidden ertoe dat het risico om voortijdig te overlijden sterk terugliep.

Stabiel-dalende sterftekansen

De jaarlijkse bevolkingsprognose van het CBS heeft tot doel de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking te beschrijven. Voor het maken van die prognose maakt het CBS gebruik van een in de internationaal wetenschappelijk model. Dat gaat er van uit dat voor de lange termijn de stabiele, dalende trend in de sterftekansen in West-Europa zal doorzetten. Daardoor hebben tijdelijke versnellingen en vertragingen in de sterfte een minder groot verstorend effect op de toekomstverwachtingen dan wanneer alleen van de Nederlandse trend zou zijn uitgegaan. De volledige prognose verschijnt op 19 december.

Tip!

Vertrouw niet teveel op het staatspensioen. Hou medewerkers liever zo duurzaam mogelijk inzetbaar. Hoe u dat doet? Inzet op Maat is hét vakevent over duurzame inzetbaarheid met de nieuwste trends, ontwikkelingen en innovaties. Lees het hele programma en schrijf nu in voor maar 35 euro! Abonnees van onze ezine over duurzame inzetbaarheid kunnen zelfs GRATIS naar het event. Vermeld de kortingscode DI bij uw aanmelding!

(Bronnen: o.a. ANP, CBS)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid