Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken AOW van meerdere snelheden goed idee?
Langer doorwerken

AOW van meerdere snelheden goed idee?

Oudere werknemer

Het onderzoeksinstituut Nidi heeft eind juli een plan gelanceerd om met drie verschillende AOW-leeftijden te werken: een voor laagopgeleiden, een voor middelbaar opgeleiden en een voor hoogopgeleiden. Hierdoor kan iedereen ongeveer evenlang het staatspensioen ontvangen. Het plan lijkt rechtvaardig, maar werkgevers en vakbonden hebben liever nog meer maatwerk. Bovendien is het plan praktisch niet uitvoerbaar. 

In de meest extreme variant daalt de AOW-leeftijd van laagopgeleiden naar 62 jaar; universitair opgeleiden krijgen het staatspensioen pas als ze 70 jaar oud zijn. Gematigder scenario’s gaan uit van AOW tussen 66 en 70 jaar, maar dan duurt het langer voordat iedereen in ongeveer gelijke mate van zijn AOW kan genieten. De onderzoekers sluiten aan bij het veelgehoorde argument dat de hoge AOW-leeftijd oneerlijk is voor mensen met een lage opleiding. Zij worden minder oud dan hoogopgeleiden. Nidi-onderzoeker Boissonneault sluit daarbij aan, al maakt hij geen onderscheid naar opleidingsniveau maar naar gezondheid. Maar lager opgeleide mensen werken vaker in fysiek zware beroepen, die lastig zijn vol te houden op latere leeftijd.

Geen opleidingenregister

Een bezwaar tegen een AOW gekoppeld aan opleidingsniveau is dat er geen centrale registratie is wie welke opleiding heeft gehad. Diploma’s van universiteiten en hbo’s worden sinds 1996 bijgehouden en van het mbo pas sinds 2007. Volgens een ander onderzoeksinstituut, SEO kan hierdoor pas over vijftien jaar onderscheid worden gemaakt tussen academici en de rest van werkend Nederland. Omdat academici maar ongeveer een kwart van de beroepsbevolking zijn, zet dit niet veel zoden aan de dijk.

Maatwerk

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) ziet het Nidi-plan helemaal niet zitten. Volgens de VCP is een zwaar beroep niet per definitie te koppelen aan het opleidingsniveau. De VCP pleit voor meer maatwerk omdat ieder geval op zichzelf staat en zware beroepen ook voorkomen onder mensen die hoger zijn opgeleid. De VCP vindt duurzame inzetbaarheid en gerichte om- en bijscholing veel belangrijker om als instrumenten waarmee iedereen langer doorwerkend het pensioen kan halen.

RVU-boete

Ook zou minister Koolmees van SZW de RVU-boete versneld moeten afschaffen, vindt de VCP. De regeling vervroegd uittreden (RVU) voorziet in een eindheffing van 52 procent over een hoge ontslaguitkering voor individueel ontslag dat wordt gegeven om onduidelijke redenen. De regeling is ingesteld om schijnconstructies te ontmoedigen, maar wordt door vakbonden en politiek steeds vaker bekritiseerd.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid