Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Bedrijven verkijken zich op gevolgen vergrijzing
Langer doorwerken

Bedrijven verkijken zich op gevolgen vergrijzing

Werkgevers vrezen de massale uittocht van babyboomers. Bijna acht van elke tien werkgevers maakt zich hier zorgen over. Ook vragen steeds meer werkgevers zich af of hun mensen wel langer kunnen doorwerken.

Een kwart van de bedrijven noemt het aanstaande vertrek van oudere werknemers “een zeer grote bedreiging” voor hun voortbestaan. Dat komt niet alleen omdat het lastig zou zijn om de vacatures weer op te vullen. Met hun pensionering nemen werknemers ook veel kennis en ervaring mee. Dat kennishiaat moet evengoed gedicht en kost veel geld aan opleidingen voor jonge mensen. De angsten voor een tekort aan deskundig personeel doen zich voor in allerlei sectoren, waaronder de telecom, de horeca, bij juridisch geschoolde mensen en in de industrie. Dit blijkt uit onderzoek onder financieel en ‘hiring’ managers in opdracht van recruiter Robert Half en werkgeversvereniging AWVN.

Zorg kaapt veel weg

Volgens Frédérique Bruggeman, managing director van Robert Half, blijkt uit het onderzoek dat veel bedrijven zich hebben verkeken op de gevolgen van de vergrijzing. “En die managers zaten al in een ‘war for talent’, met onze krappe arbeidsmarkt”, zegt ze tegen Trouw. Die krant legt de link met de meest recente Middellangetermijnverkenning van het CPB. Hieruit bleek dat de groei van de werkgelegenheid in de marktsector steeds meer onder druk komt te staan door de afnemende groei van het arbeidsaanbod, en de sterke vraag naar personeel in de zorgsector. Daar zijn tussen 2022 en 2025 elk jaar 2,1 procent meer mensen nodig dan het jaar ervoor. Dat komt neer op werk voor 135.000 nieuwe werkenden. Het CPB noemt het een uitdaging om hiervoor genoeg gekwalificeerde werknemers en zelfstandigen aan te trekken.

Werk-privébalans

Bedrijven zullen jong talent moeten aantrekken, en bovenal moeten ze dat vasthouden. “Jonge werknemers zijn tegenwoordig minder loyaal aan hun baas, ‘hoppen’ sneller naar de volgende werkplek dan een paar decennia geleden”, zegt Bruggeman. Meer loon is volgens haar niet per se een goed lokmiddel voor de nieuwe generaties. “Jongeren hechten juist meer aan flexibele werktijden, of ze willen elke vrijdag vrij kunnen zijn. De balans tussen werk en vrije tijd verschuift richting dat laatste.” Maar minder uren werken leidt volgens veel economen tot lagere arbeidsproductiviteit, tenzij mensen meer werk verrichten in de uren dat ze werken. Maar dat leidt tot nog hogere werkdruk en stress.

Kan je zo wel langer door?

Volgens de AWVN blijkt uit het onderzoek ook dat veel werkgevers zich afvragen of hun oudere werknemers wel gezond hun pensioen kunnen halen. Driekwart van de 105 ondervraagde bedrijven (vooral grotere werkgevers) zijn daar niet zo zeker van. De helft denkt zelfs dat één op de tien van zijn werknemers vroegtijdig zal uitvallen. Werkgevers willen het liefst wat meer fiscale ruimte om werknemers vervroegd met pensioen te laten gaan. In het Pensioenakkoord van 2019 zitten hiervoor diverse maatregelen. Werkgevers hoeven geen (RVU)boete te betalen over een bruto-jaarinkomen tot 21.200 euro (geïndexeerd bedrag per 2020) dat ze hun stoppende of deels doorwerkende werknemer betalen. Dat geldt voor werknemers die 1 tot 3 jaar eerder willen (of moeten) stoppen met werken. De regeling moet gelden tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2026.

Jong geleerd…

Maar ook zouden 4 van elke 10 werknemers zelf meer moeite moeten doen om langer te kunnen doorwerken, vinden de werkgevers. Zoals tijdig omscholen naar ander, minder zwaar werk. Volgens een inschatting van de werkgevers bevinden honderdduizenden werkenden zich momenteel in de ‘gevarenzone’. Daarbij gaat het niet alleen om oudere werknemers. De werkgevers vinden dat beleid voor duurzame inzetbaarheid net zo goed bij jonge krachten onder de aandacht gebracht moet worden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid