Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond ‘Begeleiding zieke werknemers moet beter’
Achtergrond

‘Begeleiding zieke werknemers moet beter’

c0e935dbdbf7b1eaf09587a83e0e950bDe overheid moet werkgevers meer achter de broek zitten bij het regelen van begeleiding voor zieke werknemers. Dat stelt voorzitter Limmen van vakcentrale CNV naar aanleiding van een ontwerpadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Binnen het adviesorgaan van het kabinet zijn de meningen verdeeld over het verbeteren van de ‘arbeidsgerelateerde’ zorg. Het gaat dan vooral om de relatie tussen bedrijfsgezondheidszorg en reguliere zorg. Bedrijfsarts en huisarts begrijpen elkaar vaak nog slecht. Dat komt onder andere omdat ze de belangen van de patiënt uit verschillende invalshoeken benaderen. De factor arbeid blijkt in de reguliere gezondheidszorg nog vaak een blinde vlek en kennis over arbeidsgeneeskunde schiet tekort. In de toekomst moet dat veranderen, vindt de SER.

Zelf regelen en waarborgen
Vertegenwoordigers van de werkgevers vinden dat bedrijven vooral zelf moeten blijven bepalen met welke arbodienst, bedrijfsarts en andere gezondheidsdeskundigen ze een contract afsluiten voor arbodienstverlening. Maar de vakbonden willen meer waarborgen voor de bedrijfsgezondheidszorg. Waaronder een andere financiering van de bedrijfsarts en voor een wettelijk gewaarborgde toegang tot de bedrijfsarts.

‘Kwart krijgt geen zorg’
“Werkgevers besteden in de praktijk steeds minder geld aan preventie van arbeidsongeschiktheid. Ook de begeleiding van zieke werknemers laat vaak te wensen over”, zegt Limmen. “Nu krijgt 25 procent van de werkenden – vooral zzp’ers, werkzoekenden en werknemers van kleine bedrijven – geen zorg via hun werk. Maar zij lopen dezelfde risico’s als anderen.” De werknemersvoorman pleit voor krachtiger ingrijpen door de overheid. “Bij de Inspectie SZW is slechts één inspecteur die zich hiermee bezighoudt. Op die manier wordt het natuurlijk nooit wat.”

Toekomstvisie duurzamer inzet
Werkgevers en werkgevers zijn het eens in hun wens voor een toekomstvisie op de arbeidsgerelateerde zorg. Dat is niet alleen de ‘klassieke’ arbozorg, maar ook preventie en reguliere zorg gericht op langer doorwerken. De SER-commissie wijst daarbij in het bijzonder op veranderingen op de arbeidsmarkt en het toegenomen belang van duurzame inzetbaarheid van werkenden. Zij gaan ervan uit dat verschillende vormen van arbeidsgerelateerde zorg naast elkaar kunnen bestaan:

  •  binnen het bedrijf (interne arbodiensten);
  •  binnen branche, sector of regio;
  •  door de huisarts of de eerstelijnsgezondheidszorg.

Voor een kwalitatief betere arbeidsgerelateerde zorg is een (robuuste) ondersteuning nodig door een goed toegankelijke kennisinfrastructuur. Dit verbetert bovendien de signalering, diagnostiek en preventie van beroepsziekten. Grotere effectiviteit en efficiency van zorg kunnen minder verzuim, minder uitval en minder zorgkosten met zich brengen en daarmee ook minder kosten voor werkgevers, werknemers en de samenleving.

Bron: ANP, 8 september 2014 (bewerkt door redactie)

Wilt u tips over hoe u verzuim onder de duim krijgt binnen uw organisatie? Leer van de oplossingen en successen van St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg tijdens de Inspiratiedag Over Duurzame Inzetbaarheid.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezond ondernemen, Langer werken, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid