Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Begin op tijd aan je derde leven!
Langer doorwerken

Begin op tijd aan je derde leven!

Sommigen noemen het ‘de derde leeftijd’, of ‘de herfst van je leven’. We bedoelen het leven na 60. Voor steeds meer mensen is dat niet de laatste, maar de volgende fase. Ze hebben nog een derde leven voor de boeg! En de meeste mensen hebben geen flauw idee hoe ze dat gaan vullen. Avivah Wittenberg-Cox, eigenaar van een gespecialiseerde consultancy in balansvraagstukken, doet een mooie aanzet op Forbes.

Reizen, feesten, golfen, cruisen, spelen, niksen… op het eerste gezicht heeft niemand problemen met de tijdsbesteding als ze straks minder of helemaal niet meer hoeven te werken. Zeker niet als je midden in een stressbaan zit, met deadlines, vereisten en verlangens die je moet zien te middelen zonder er zelf aan onderdoor te gaan. Stoppen met werken, eindelijk rust, hèhè.

Arbeidsethos van de vorige eeuw

Dat is precies het arbeidsethos van honderd jaar geleden waar we nu, met onze toegenomen levensverwachting van af moeten, betoogt Wittenberg-Cox. Het past bij fysiek zware fabrieksarbeid die je hoogstens 30 jaar kon volhouden. Maar wacht even … sommige banen zijn nog altijd fysiek zwaar. En anders zijn ze dat geestelijk wel. En dan nog iets: een vakantievierende leefstijl tijdens je pensioen kunnen veel gepensioneerden simpelweg niet betalen.

We leven een derde leven langer!

Vroeger, toen we nog niet zo oud werden, was dat allemaal geen probleem. Na je AOW had je gemiddeld nog 10 jaar om er nog even lekker op los te leven. Nu mag (of moet) je rekenen op 25 jaar, misschien nog wel 35 jaar extra. Een derde van je leven, dus. En dat is niet iets waar je pas over moet nadenken als je met pensioen gaat. Ons leven bestaat, ruwweg uit 3 blokken van 30 jaar. In het eerste deel leg je de basis voor die piek tussen 30 en 60 jaar. Maar in dat tweede deel moet je nu de basis leggen voor het derde deel.

Ze hebben er zin in

Avivah Wittenberg-Cox, zelf bijna 60 jaar, heeft zich er ook min of meer door laten verrassen. Ze is er zich op gaan voorbereiden door veel gesprekken met 60-plussers. Ze zijn jong voor hun leeftijd, fit en energiek. Ze zijn blij-verrast met hun eigen extra tijd, en leven er een tijdje op los. Daarna doen de meest uiteenlopende dingen om hun ‘derde leven’ zinvol te besteden. Van doorgaan omdat werk hun passie is, of er zelfs opnieuw in pieken, tot en met uitbreiding van het portfolio en de overstap. Een rode draad ziet de auteur er wel in: ze hebben er zin in.

De pijn van overbodig zijn

En dat is maar goed ook. Want het gevoel van eenzaamheid dat ontstaat als je jezelf nutteloos of overbodig voelt, doet meer pijn dan vastzitten in een onbevredigend baantje. Concludeert Wittenberg-Cox terecht. Ze beschrijft 6 mogelijke rollen die je kunt gebruiken om dat derde leven zinvol door te brengen. Ze zijn zeker de moeite waard om een paar keer goed door te lezen. En te bedenken welke rol(len) het beste bij jouw eigen leefstijl zullen passen, beste jongere oudere.

6 Rolmodellen voor ‘ouderen’

Zo is het duet een mooie, wat romantische optie voor mensen met een symbiotische relatie. Neem een of enkele gedeelde passies, en kijk hoe je elkaar daarin (opnieuw) kunt aanvullen en aanvoelen. Laat het uitmonden in een nieuw product, waar anderen ook iets aan kunnen hebben. Iets soortgelijks doen de mensen die een transitie maken van hun oude, gejaagde leefstijl naar een berustender, meditatieve lessons learned leefstijl die zo goed bij ze past dat ze er anderen mee kunnen helpen. Of neem de gewaagdere portfolio-optie, waarbij je sprongen in het onbekende maakt door je met nieuwe zaken bezig te houden waar je geen ervaring in hebt. Wel ben je erg gemotiveerd, door je persoonlijke drijfveren en opvattingen. Gevraagd worden voor een magnum opus op basis van je opgedane ervaringen is vanzelfsprekender, en ook zeker een eer.

Langer leven is niet toevallig

Wat je ook doet, doe het bewust is het belangrijkste advies dat Aviva Wittenberg-Cox de aanstaande ouderen wil meegeven. En om bewust te kiezen moet je alle zelfkennis gebruiken die je in het tweede derde van je leven hebt opgebouwd. Dat is natuurlijk ook het mooie van dit model: een langer leven mag niet alleen bestaan uit losse onderdelen en toevalligheden. Voortbouwen op eerder opgedane ervaringen, en die uitbouwen binnen je eigen constant veranderende persoonlijkheid is het motto van onze verlengde levens. De auteur beschrijft het op een heldere, klinkende en ook erudiete manier in ‘Late Work: From Recreation To Re-Creation’ op Forbes.

Astronomisch verschil in levensverwachting

Maar wacht even. De rolmodellen die ze beschrijft, zijn die ook haalbaar voor … laten we zeggen een verwarmingsmonteur? Of een vrachtwagenchauffeur die de pallets ook moet helpen lossen? En de verpleegkundige in het algemene ziekenhuis die maar loopt te sloven? Hoe zit het met de derde levens van mensen die wel langdurig fysiek en geestelijk zwaar werk moeten doen? Wittenberg-Cox is deze mensen niet helemaal vergeten. Ze weet dat het verschil in levensverwachting tussen de mensen met academische en uitvoerende beroepen in de VS ‘een astronomische’ 15 jaar bedraagt.

Goed ouder worden belangrijkste vaardigheid

Maar we staan nog maar aan het begin van wat de auteur ‘de meest dramatische demografische verschuiving’ in onze geschiedenis noemt. Goed ouder worden is de belangrijkste vaardigheid van deze eeuw, voorspelt ze. Een leven lang blijven leren is daarin een belangrijk onderdeel. Maar daarover later meer. OK, dat is inderdaad een groot, nieuw hoofdstuk in ons lange levensverhaal. Toch klinkt dat wat onbevredigend. En ook weer niet. Want hoe je dat derde deel invult, hangt sterk af van je levenservaringen in het tweede deel. Begin op tijd met de voorbereidingen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen

One reacties op Begin op tijd aan je derde leven!

  1. groart

    Vroeger werden mensen ook oud alleen de kindersterfte is in de afgelopen 100 jaar enorm afgenomen waardoor de gemiddelde leeftijd is toegenomen!

    Als jong gepensioneerde van 65 jaar ben ik meer met mijn derde jeugd bezig. Eigenlijk een voortzetting met andere ervaringen en inzichten. Zelf zie ik (betaald en onbetaald) werk, (zelf) studie, ontspanning en niets doen als vloeibare begrippen die in elkaar overlopen. Ze staan niet vast, veranderen met je leeftijd, je ontwikkeling en bewustwording hierin.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid