Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken ‘Belang hygiëne op toilet en werkplek vaak onderschat’
Gezonder werken

‘Belang hygiëne op toilet en werkplek vaak onderschat’

Toiletruimtes en werkplekken vormen een bron van bacteriën. Een verhoging van de hygiëne op deze plaatsen resulteert in een lager ziekteverzuim, stellen Malou Jansen en Gözde Sözüdoğru van het platform ‘NL gaat gezonder werken’.

Bij duurzame inzetbaarheid, een hot item op de werkvloer, gaat het vaak om gezond eten, stoppen met roken en meer bewegen. Het verhogen van de hygiëne in toiletruimtes en op de werkplek heeft vaak minder prioriteit. En dat is gek, zegt Jansen. “Veel mensen wassen hun handen niet na toiletbezoek. Vervolgens typen ze met diezelfde handen weer verder op hun toetsenbord. In een tijd van flexwerken – waarbij mensen een werkplek delen – kun je je voorstellen hoe onhygiënisch en dus hoe slecht dat is voor de gezondheid van medewerkers.”

Onhygiënisch

Zaak is dus om de handhygiëne op kantoor te bevorderen. Hierbij gaat het om details, zoals de keuze voor een bepaalde zeep of handdoekjes. “Foamzeep is makkelijker en sneller van de handen af te spoelen; hierdoor zijn mensen eerder geneigd het te gebruiken. Betere – en dus vaak duurdere – handdoekjes absorberen meer vocht. Dan zijn de handen sneller droog en heb je minder handdoekjes nodig.”

Jansen maakte gek genoeg ook eens mee dat bij een bedrijf juist méér papier werd gebruikt na de overstap op een duurdere variant. “Wat bleek: het goedkope papier werd niet gebruikt. Mensen vonden dit papier zo slecht dat ze hun handen nog liever aan hun broek of haar afdroogden. Onhygiënisch en dus ongezond. Het nieuwe papier zorgde weliswaar voor een stijging in gebruik, maar was zeer positief voor het hygiëneniveau. In het kader van duurzame inzetbaarheid een goede zaak.”

Medewerkers betrekken bij keuze

Volgens Jansen loont het de moeite om medewerkers te betrekken bij de keuze van toiletbenodigdheden. “Meestal is dit een zaak van facilitair of inkoop. Maar bedrijven kennen vaak de voorkeur van hun medewerkers niet. Dispensers moeten bijvoorbeeld uitnodigen tot gebruik ervan. Dat kan door te kiezen voor een chique design of een opvallende kleur. Onderzoek wijst ook uit dat mensen hun handen dan vaker wassen.”

Een minder bekende potentiële besmettingshaard vormen toetsenborden. “De reguliere schoonmaker mag er niet aan komen, dus die werkt er elke dag omheen. Zo hopen bacteriën en vuil zich op”, aldus Gözde Sözüdoğru. “Wij nemen bij klanten monsters van de toetsen. Wat we aan bacteriën aantreffen is vaak schrikbarend.”

Organisaties doen er dan ook goed aan om toetsenborden frequent professioneel te laten reinigen. “Zeker op flexplekken. Ook loont het om na elke reiniging een antibacteriële coating aan te laten brengen.”

Schrikken van kosten

Uiteraard zit er een kostenplaatje aan het verhogen van de hygiëne op toilet en werkplek. “Bedrijven schrikken hier vaak van”, zegt Jansen. ‘Maar bezuinigen op de gezondheid van je medewerkers is een slecht alternatief. Als een griepje zich via toilet of toetsenbord verspreid over een afdeling, kost dan nog veel méér geld. Bovendien is het mogelijk subsidie aan te vragen voor projecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Dat kan flink schelen.”

Nederland gaat gezonder werken is een initiatief van Berendsen, dienstverlener op het gebied van toilethygiëne, en TH&P, specialist op het gebied van werkplekreiniging. Weten hoe de situatie op uw kantoor is? Doe de nationale hygiëne check op NLgaatgezonderwerken.nl

DIT ARTIKEL IS TOT STAND GEKOMEN IN SAMENWERKING MET BERENDSEN.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Uncategorized
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid