Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Balans werk-privé “Bemoeit u zich alstublieft wel/niet met mijn leefstijl!”
Balans werk-privé

“Bemoeit u zich alstublieft wel/niet met mijn leefstijl!”

Zet twee HR-mensen bij elkaar in een kamer, vraag ze of hun werkgever zich moet bemoeien met de persoonlijke leefstijl van de werknemers, en de kans is groot dat u twee behoorlijk verschillende meningen krijgt. Over geen onderwerp rond duurzame inzetbaarheid lopen de meningen zo uiteen. Een uiterst kleine meerderheid (51%) heeft geen behoefte aan adviezen op dit gebied; 49 procent zou dergelijke adviezen wel op prijs stellen. Het is de opvallendste uitkomst van het vierde Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid. Er deden een record aantal mensen mee: 6300. Meer dan de helft is concreet met het onderwerp bezig.

Over de opvatting dat werkgevers zich meer moeten bemoeien met de persoonlijke leefstijl van hun medewerkers zijn de meningen hevig verdeeld. Een flinke minderheid wil er absoluut niet aan. Leefstijl is privé en je eigen verantwoordelijkheid. Daar heeft de werkgever zich niet mee te bemoeien. Ook al moet hij betalen voor ziekteverzuim dat er soms het gevolg van kan zijn. Want waar zou die bemoeienis dan ophouden? Zo meldt een deelnemer: “mijn manager schafte de cafeïne af in de koffie zonder wat te zeggen. Is gelukkig door OR hersteld.” En kleven er immers niet aan bijna elke leefstijl risico’s voor de inzetbaarheid? Laat de werkgever die hierover begint, eerst eens naar zijn eigen leefstijl kijken. “Sommige mensen ontspannen zich in een resort, anderen doen dat nu eenmaal beter abseilend langs de afgrond.”

“Meer aandacht is welkom”

Natuurlijk zijn er ook mensen die het wat pragmatischer bekijken. “Bemoeien is nooit prettig, maar meer aandacht zou welkom zijn. Nu zijn bijvoorbeeld de kroketjes in het personeelsrestaurant véél goedkoper dan de salade en wie melk in de koffie wil, zit aan moddervette creamer vast.” Andere respondenten zijn het om principiële reden volledig eens met de bemoeienis van de werkgever. “Een werknemer verwacht dat zijn werkgever het bedrijf gezond houdt door goed economisch beleid. Dan mag een werkgever ook van een werknemer verwachten dat hij/zij gezond blijft en duurzaam inzetbaar is.”

De persoonlijke leefstijl respecteren, maar respectvol inspelen op de gevolgen voor het werk, dat kan voor de meesten wel. In het algemeen lijkt de grens te worden getrokken bij de gezondheid: “Daar waar het gezondheidsrisico in beeld komt mag een discussie gestart worden. Pas als een medewerker ziek wordt door zijn leefstijl, kun je als werkgever de werknemer confronteren met de mogelijke consequenties.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

De opvatting dat duurzame inzetbaarheid vooral je eigen verantwoordelijkheid is, onderschrijft een krappe meerderheid van 57% van de deelnemers. In het onderzoek van vorig jaar klonk die mening prominenter door. Van de mensen die het een eigen verantwoordelijkheid vindt, wil tweederde (66%) dat besef vergroten door elk jaar minstens een ontwikkelgesprek te voeren met elke werknemer. Duurzame inzetbaarheid wordt nu vooral gezien als gedeelde verantwoordelijkheid. Van werkgever, werknemer en overheid, want die hebben er alle drie belang bij. “Het gaat erom dat zowel de werkgever als de werknemer in gesprek zijn over hoe er een fit is en kan blijven tussen de eisen van de organisatie en het aanbod van de werknemer. Hoe zorgen wij samen voor een win/win situatie.”

Demotie

Demotie was een heikel punt, en dat blijft het voorlopig ook. In 2013 was driekwart van de deelnemers het eens met de stelling dat het salaris niet per se moet meestijgen met je leeftijd. Maar minder presterende collega’s vragen om een stapje terug te doen is dit jaar voor driekwart van u een stap te ver. Sommigen wijzen op de rol van de vakbonden, anderen wijzen op de pensioenregelingen, en weer een ander geluid is dat het niet altijd hoeft. Oudere werknemers kunnen veel kennis en ervaring inbrengen. De meest gehoorde mening over demotie is: het kan, het is prima zelfs, maar alleen als de werknemer er zelf om vraagt.

Waar het echt om gaat …

Over wat duurzame inzetbaarheid precies is en hoe u het moet invullen, daarover lopen de meningen nog flink uiteen. Zo zoeken sommigen het in goede begeleiding van verzuim, anderen denken meer aan gezondheid en opleiding bevorderen, persoonlijke ontwikkelgesprekken, thuiswerk faciliteren en talenten opkweken. Maar waar het echt om gaat bij duurzame inzet, daar zijn de meesten van u het wel over eens: plezier in je werk. “Zonder plezier in je werk kun je van alles bedenken om mensen duurzaam inzetbaar te maken, het zal uiteindelijk niet helpen.” Plezier is niet leve de lol, maar “doorlopend blijven bieden van uitdagingen die passen bij ervaring en leeftijd.” En dat speelt niet alleen in de latere levensfases, duurzaam inzetbaar is belangrijk voor alle leeftijden.

Over het onderzoek

Het onafhankelijk Platform Duurzame Inzetbaarheid heeft in 2014 voor de vierde maal het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid gehouden. Tussen 20 januari en 10 februari maart hebben ruim 6200 deelnemers, vooral HRM’ers uit grote organisaties in de zakelijke diensten, overheid en gezondheidszorg hun opvattingen over het onderwerp kenbaar gemaakt. Het zijn vooral de HR-functionarissen en kennisspecialisten die zich dagelijks met het onderwerp bezighouden (73%). Hierna volgt de directie (36%) en het lijnmanagement, waarvan een kwart zich met duurzame inzetbaarheid bezighoudt. De meerderheid van de respondenten is 45 jaar of ouder. Het onderzoeksrapport met alle uitkomsten is in de eerste week van maart verschenen op de website www.overduurzameinzetbaarheid.nl.

Over het Platform Duurzame Inzetbaarheid

Het platform Over Duurzame Inzetbaarheid van Vakmedianet verbindt de lezersgroepen van PW de Gids, Vakblad Arbo en OR informatie. Partners zijn onder andere Qidos, Noloc, RIVM, PW De Gids en HR-base.

Op 17 juni 2014 vindt dit jaar in Doorn het derde landelijk Congres Over Duurzame Inzetbaarheid plaats, georganiseerd door het platform. Meer informatie hierover op: www.overduurzameinzetbaarheid.nl of congres.overdi.nl.

Whitepaper “Plezier houden in je werk is de sleutel voor duurzame inzet”

Lees alle resultaten van het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid terug in het whitepaper “Plezier houden in je werk is de sleutel voor duurzame inzet”.

Download whitepaper “Plezier houden in je werk is de sleutel voor duurzame inzet”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Balans werk-privé, Gezonder werken, Langer doorwerken, Nieuws, Talentontwikkeling, Uncategorized
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid