Stelling
"Zorgen dat mensen op kunnen gaan in hun werk is nu de beste remedie tegen de crisis."
6
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Ben je een integreerder of een segmenteerder?
Gezonder werken

Ben je een integreerder of een segmenteerder?

Er is één gevolg van het massale thuiswerken waar niemand aan kan ontsnappen: werk en privé komen dichter bij elkaar dan ooit. Doe jij alles door elkaar of probeer je de zaken strikt gescheiden te houden van privé? Ben je, kortom een segmenteerder of een integreerder?

Welke werkstijl je van nature ook hebt, aanpassingen zijn nodig nu thuiswerken normaler wordt dan ooit. Die boodschap brengen steeds meer onderzoekers in de VS. Waaronder Nancy P. Rothbard, professor aan de Wharton School of Management, op managementplatform HBR. Ze onderzoekt al meer dan 20 jaar hoe werkende mensen hun werk en privézaken gescheiden proberen te houden. Erg relevant, in deze thuiswerk-tijden.

Er zijn 2 soorten werkende mensen…

Volgens Rothbard is de werkende mens onder te verdelen in 2 typen: integreerders en segmenteerders. Die subsoorten zijn niet ontstaan tijdens deze thuiswerkperiode. Ook toen we allemaal nog werkten in bedrijfspanden waren die menstypen er al. Sommige mensen vonden het leuk en gezellig wanneer familieleden en de hond eens op bezoek kwamen tijdens het werk. Anderen gruwden daarvan. Zij houden werk en privé liever zo strikt mogelijk gescheiden; dat zijn de segmenteerders. De integreerders pakken de draad makkelijk weer op na het bezoek. Sterker nog, het kan ze inspireren en motiveren om daarna harder weer door te werken.

Hoe jij van nature werkt

Waarom is dat onderscheid van belang? Iedereen heeft weleens te maken met een interruptie of onvoorziene omstandigheid. Het gaat hier om je grondhouding; de manier waarop jij van nature het beste werkt. Rothbard ziet het belang vooral in de aansturing van de thuiswerkers. Door hun leidinggevenden, en ook hoe zij hun eigen tijd zelf het beste kunnen indelen. Dat was al verschillend bij segmenteerders en integreerders op het werk; thuis, waar privé soms gezellig naast je zit, is dat (zelf)management nog belangrijker.

Hoe verschillen segmenteerders van integreerders?

Integreerders en segmenteerders verschillen vooral van elkaar in de manier waarop ze omgaan met tijd en ruimte. Werk doen op privétijden, tijdens maaltijden of terwijl iedereen aan het Netflixen is? Integreerders hebben er niet zoveel moeite mee. Segmenteerders zijn, over het algemeen, wat betere concentreerders. Ze houden zich strakker aan hun werktijden en gaan dan makkelijker de diepte in. Of ze werken wat langer door om al het werk af te krijgen. Dan is dat maar ‘gedaan’. Integreerders kunnen op meerdere plekken tegelijk werken, als dat nodig is. Ze merken ook dat ze vaker worden afgeleid en onderbroken, maar ze pakken de draad makkelijk weer op. Segmenteerders hebben daar vaak wat meer moeite mee, typeert Rothbard beide voorkeuren.

Gevolgen voor thuiswerken

Welke gevolgen hebben deze werkvoorkeuren voor thuiswerken? Beide typen werkende mens moeten hun manier van werken aanpassen, betoogt Rothbard. Maar wel op verschillende manieren. De segmenteerder zal strakker vast moeten houden aan de grenzen tussen werktijd en privétijd. Hoewel hij en zij ruimte zal moeten maken voor plotselinge gebeurtenissen, zoals een ziek kind tijdens werktijd en een ontevreden klant in de avonduren. Ook is het juist voor segmenteerders erg belangrijk dat ze de kleding aandoen die ze anders ook dragen als ze naar het werk gaan. Integreerders kunnen ook in hun pyama uitstekende prestaties neerzetten, aldus Rothbard. Maar ze kunnen niet teveel tegelijk, en door elkaar doen. Integreerders moeten expliciet tijd vrijmaken of blokken in hun agenda voor belangrijke vergaderingen, afspraken, deadlines en concentratietaken. Anders sneeuwen die onder in de normale workflow van de integreerder.

Waar werk je thuis?

Wat de werkplek thuis betreft kunnen integreerders beter werken in een open ruimte, centraal in het huis. Zelfs de keuken- of eettafel is een goede plek volgens Rothbard. Dan kunnen ze beter zicht houden op de privézaken en –taken. Segmenteerders hebben meer baat bij een aparte werkruimte, liefst af te sluiten met een deur. In dat werkvertrek zijn bij voorkeur geen privézaken aanwezig, ook niet van andere gezinsleden. Met duidelijke taken, opdrachten en doelen helpen managers vooral de segmenteerders om efficiënter zelf hun tijd in te delen. Bij integreerders is het belangrijk om begrip te tonen voor plotselinge gebeurtenissen, zoals een ziek kind of familielid. Dat verhoogt hun motivatie aanzienlijk, aldus Rothbard.

Thuiswerken volwaardige werkvorm

Omdat bijna iedereen nu gedwongen thuiswerkt, vallen de oude (voor)oordelen tegen deze werkvorm snel weg, constateert de auteur. Ook leren we om meer begrip te hebben voor elkaars natuurlijke manier van werken, stelt ze hoopvol. Waarbij iedereen zijn en haar eigen grenzen moet opzoeken. Hoe ver kan je werk en privé scheiden en door elkaar laten lopen? Voor managers blijft goede communicatie tussen de thuiswerkers en de mensen op kantoor een heel belangrijke opgave. Zorg dat er geen kennisachterstand ontstaat bij de thuiswerkers.

Vele grijstinten

Er valt nog veel te ontdekken over de gevolgen van massaal thuiswerken op de natuurlijke werkstijlen, concludeert Rothbard, die zelf meer een integreerder lijkt. Haar impliciete boodschap lijkt te zijn: groei wat meer naar elkaar toe. Heb wat meer begrip voor de nadelen en voordelen van integreren en segmenteren in je werkstijl. Tot veel concrete aanbevelingen leidt haar artikel daarbij niet. Een ander artikel van de universiteit van Florida is hier explicieter in. Maar het onderscheid tussen van nature segmenteerders en integreerders is wel interessant. Zeker als massaal thuiswerken leidt tot nieuwe werkvormen. Belangrijke aantekening daarbij, volgens ons: er bestaan al vele grijstinten tussen segmenteren en integreren.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid