Stelling
"Wij zijn te snel tevreden met een zesje."
12
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Bent u klaar voor generatie Z?
Langer werken

Bent u klaar voor generatie Z?

U ziet ze in trams, op pleinen en in hippe koffietenten. Hun mobieltjes en andere aaibare schermen altijd in de hand. Swipend, selfies makend en whatsappend. En ze trekken zich niets van de hiërarchische machtsverhoudingen aan. Over wie hebben we het? Over Generatie Z.

Na de Millennial komt nu de generatie Z eraan. De oudsten van deze generatie (geboren tussen 1992 en 2012) betreden nu de arbeidsmarkt al. Vindt u de jeugd verwend, zet u dan maar schrap want nu de beroepsbevolking krimpt, de overheid zich terugtrekt en de technologie zich sneller ontwikkelt dan ooit, zullen we deze nieuwe tech-generatie hard nodig hebben.

Geboren netwerkers, en…

Generatie Z bestaat uit geboren netwerkers die ingrijpende veranderingen in de manier waarop we nu nog werken zullen afdwingen. Deze generatie groeit op in een 24/7 informatiemaatschappij en kent weinig beperkingen, kan razendsnel informatie vinden en filteren en gaat zappen door het leven. Ondertussen veranderen de politieke en economische verhoudingen, komen de natuurlijke bronnen verder onder druk te staan, een ook het vertrouwen in grote multinationals neemt af.

… geboren onderhandelaars

Instituties die van oudsher op respect konden rekenen, zullen te maken krijgen met het aangeboren wantrouwen van generatie Z. Deze generatie houdt hen verantwoordelijk voor de onverantwoorde wijze waarop er met economische en natuurlijke bronnen is omgesprongen. Bovendien is ze van huis uit gewend om mee te onderhandelen en mee te beslissen.

Andere pikorde

Hiërarchische verhoudingen, waarbij eigen inbreng ongewenst is, kent de generatie niet of nauwelijks. Ze kent een heel andere pikorde. Deze generatie maakt deel uit van sociale netwerken, waarin iedereen, ongeacht de positie, rechtstreeks benaderbaar is. Wie de meeste waarde aan het netwerk toevoegt, verdient het meeste respect ongeacht leeftijd of positie.

Eerlijk duurt het langst

Ook (bedrijfs)organisaties worden door hen gezien als netwerken. Elk lid van een goed functionerend en aantrekkelijk netwerk vormt een cruciale schakel binnen het geheel. Is de (online) reputatie van dit netwerk niet goed, dan zullen jongeren er geen deel vanuit willen maken. En een ding is zeker: window-dressing werkt averechts want ze kijken er dwars doorheen.

Zij zíjn HNW

Een organisatie die de talenten van jong en oud optimaal wil benutten, zal het ouderwetse arbeidsethos – aanwezig zijn, doen wat de baas zegt, je mond houden en loyaal aan u bedrijf blijven – moeten vervangen door een “netwerkethos” waarbij “de leidinggevende” jong en oud ondersteunt en inspireert. De eis om aanwezig te zijn als dat niet strikt noodzakelijk is, zal, evenmin als gebrek aan eigen inbreng, door deze generatie nog worden geaccepteerd. Forenzen doen zij liefst zo min mogelijk, en ook op andere terreinen is deze generatie minder bereid de balans tussen werk en privé op te offeren aan de carrière. Jongeren bepalen zelf wat ze waar en wanneer doen, en ze zijn niet van plan hier verandering in aan te brengen omdat ze een arbeidsovereenkomst zijn aangegaan.

Welke organisaties lijden hieronder?

Zijn de verhoudingen binnen uw organisatie nog zeer hiërarchisch en is de aanwezigheidscultuur nog leidend, dan zal het wel even slikken zijn. Maar is uw organisatie al aan het experimenteren met nieuwe manieren van werken dan zal de komst van deze generatie vooral een stimulerende factor zijn om het echt eens anders te doen. Groener en gericht op het toevoegen van waarde met transparante communicatie- en beloningsstructuren. Wellicht wordt jou organisaties dan nog sneller een organisatie die bijdraagt aan het geheel en daarmee het meeste respect (en marktaandeel) verdient.

(nb. de redacteur heeft de aanspreekvorm in dit artikel veranderd van je in u om het leesbaar te houden voor de oudere generaties. Maar ook daar zul je aan moeten wennen…)

(Lees de oorspronkelijke versie op Het Nieuwe Werken Blog)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid