

Beoordelen achter een beeldscherm, heeft dat zin?

Hoe kan je op afstand beoordelen of iemand zijn werk goed doet? Veel leidinggevenden worstelen momenteel met die vraag. Soms moeten ze wel; het ‘gesprek’ staat in het personeelsreglement. Of de ondernemingsraad dringt erop aan. Of de medewerker zelf. Dan is het meer een roep om aandacht en erkenning, die al bijna te laat komt. Welk nut kan zo’n gesprek door een scherm hebben?
Het traditionele beoordelingsgesprek was al voor de coronacrisis op zijn retour. De beoordeling werd door veel werknemers als verre van objectief ervaren en leidde meestal niet tot de gewenste uitkomst: prestatieverbetering. Het zou zelfs eerder tot frustratie en demotivatie leiden. En de relatie tussen leidinggevende en medewerker verbetert er vaak ook niet door. Het draagt te weinig bij aan de doelen, het succes van de organisatie en nog minder aan de ontwikkeling, prestaties, positieve energie en betrokkenheid van medewerkers.
Pandemie zet alles op zijn kop
De coronapandemie heeft alles op zijn kop gezet. Sommige sectoren zagen het werk volkomen wegvallen, andere bedrijfstakken moesten juist alle zeilen bijzetten. Normale bedrijfsprocessen raakten verstoord door de lockdown-beperkingen en het thuiswerken werd opeens standaard. In januari vastgelegde doelstellingen konden na twee maanden de shredder in.
Iedereen deed zijn stinkende best
Beoordelingsgesprekken hebben geen zin in deze context, zeggen sommige deskundigen. Geef iedereen dezelfde beoordeling, want we hebben allemaal ons stinkende best gedaan in dit crisisjaar. En dus ook allemaal dezelfde beloning. Is er geen ruimte voor meer loon, denk dan aan extra budget voor scholing, persoonlijke ontwikkeling, betere faciliteiten om thuis te werken, tijdelijk extra verlof.
Afspraak is afspraak?
Ondertussen bestaan er ook in veel bedrijven vaste afspraken over die beoordeling. Sommige ondernemingsraden vinden dat mensen er recht op hebben. Inclusief de hogere beloning die bij een goede beoordeling hoort. Want zo staat het vaak ook in de cao, of het personeelsreglement. Dus hanteren de meeste bedrijven en instellingen nog altijd dit klassieke patroon: halverwege het jaar een functioneringsgesprek en rond de jaarwisseling de beoordeling, gevolgd door het vaststellen van doelstellingen voor het jaar erop. En de beloning? Bij veel bedrijven zit zo’n 70% van de medewerkers al aan de top van zijn salaris. Dus een periodiek meer of minder maakt weinig uit.
Een onmogelijke opdracht
Het zadelt veel leidinggevenden, vaak toch al niet zo’n fan van beoordelingsgesprekken, op met een onmogelijke opdracht. Op basis van welke afspraken wil je beoordelen? Welke invloed heeft corona op die doelen en targets? Wat is de impact van gedwongen thuiswerken hierop? Zijn er wel financiële middelen voor salarisgroei? Hoe ga je online fatsoenlijk een (moeilijk) gesprek voeren?
Beoordeling als schreeuw om aandacht
En toch willen veel medewerkers die beoordeling. Het kan een manier zijn om weer in gesprek te komen met de chef-op-afstand. Zeker als sommige thuiswerkers langdurig (soms tot 6 maanden!) weinig of niets horen van hun leidinggevende. En bijna helemaal geen belangstellende vragen krijgen naar hun wel en wee in deze opgedrongen situatie. Zo’n thuiswerker gaat zich onzeker voelen. Is hij nog wel nodig bij deze organisatie? De gesprekscyclus is dan niet zozeer een formele beoordeling met prijskaartje. Het is een ritueel, een vorm van erkenning door de werkgever. Een andere manier om met elkaar in gesprek te komen.
Een dialoog vanuit vertrouwen
Het formele beoordelingsgesprek is ongeschikt en onvoldoende om de stemming bij thuiswerkers te peilen. Regelmatig, informeel vragen naar hoe het gaat met dat thuiswerken bij de mensen die ‘het’ noodgedwongen moeten blijven doen is beter. Ook al omdat je dan sneller mogelijke verbeteringen kunt opsporen. Waar loopt de thuiswerker tegen aan, wat mist hij en zij en op welke wijze kan de werkgever bijspringen? Word je voldoende gesteund door je manager? Waar kunnen we je helpen met je ontwikkeling en performance? Een dialoog waarin wederzijds vertrouwen en betrokkenheid centraal staan. In plaats van een monoloog vanuit het gezag en de macht van de leidinggevende met als conclusie een rapportcijfer.
Het Nieuwe Beoordelen
Zulke gesprekken gaan in de richting van Het Nieuwe Beoordelen. Een voortgangsoverleg dat veel HR-experts langer houdbaar vinden dan de traditionele gesprekscyclus. Het komt neer op kortere gesprekscycli, met meerdere korte gesprekken tijdens het hele jaar. De leidinggevende stelt zich meer op als coach dan als scherprechter of inquisiteur. Centraal staat de vraag hoe de medewerker zich verder kan ontwikkelen. Die zou meer zelf de regie over zijn eigen toekomst moeten nemen. Lees de basics van HNB nog eens door in een gesprek met een van de grondleggers, Jacco van den Berg.
De sterke-punten-aanpak
De leidinggevende concentreert zich op de sterke punten van deze man/vrouw, op de prestaties die zijn behaald tijdens het jaar. Deze ‘sterke puntenaanpak’ is gebaseerd op de positieve psychologie. Ontwikkeling is daarbij vooral gericht op het (h)erkennen van sterke kanten en verder ontwikkelen van wat kracht en energie geeft. Waar liggen je talenten en ontwikkelpunten, wat zijn belemmeringen, wat zijn je doelen, wat wil je bereiken en hoe, wat heb je daarvoor nodig, hoe kunnen de kwaliteiten van verschillende teamleden elkaar aanvullen en versterken?
Focus de positieve energie..
Medewerkers hebben er ook veel behoefte aan om over ontwikkeling en kansen te praten, ze willen weten hoe ze hun talenten in kunnen en moeten zetten. Maar veel mensen moeten er wel nog aan wennen. Ze zijn zelf niet zo gewend om de focus te leggen op waar ze goed in zijn. Dus helpt het als de leidinggevende die (h)erkent, liefst ondersteund door de meningen van collega’s en klanten. Wat daarbij niet helpt, is de feedback sandwich: voor de ‘volledigheid’ zwakkere prestaties tussen de betere verstoppen. Iedereen heeft sterke en zwakke kanten.
.. en mensen stijgen boven zichzelf uit
Managers die zich volledig richten op de sterke punten merken dat deze medewerker het beste uit zichzelf haalt, en uit anderen. Dat komt door concentratie van motivatie en positieve energie op wat je goed kunt. Dat leidt tot meer inzet, betrokkenheid en de bereidheid ‘to go the extra mile’ voor de organisatie. Zo stijgen mensen boven zichzelf uit, en gaan ze van een ‘voldoende’ naar ‘uitmuntend’.
Dus:
- liever een open dialoog over sterke punten dan eenzijdige beoordeling op basis van het verleden;
- vaker het hele jaar door de voortgang peilen, zoek naar gerichte steunmogelijkheden;
- moet het formele gesprek met beloning er toch komen? Dan dit jaar liefst iedereen dezelfde beoordeling en beloning, eventueel in (tijdelijk) extra arbeidsvoorwaarden als er niet genoeg budget is voor meer loon.
Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy
Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma
Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie
Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie
23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?
Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.
Reageer op dit artikel