Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Betalen voor een gezonde leefstijl?
Gezonder werken

Betalen voor een gezonde leefstijl?

pensioen

Een op elke drie werknemers zou geld van zijn werkgever willen zien voor een gezonde leefstijl. Die heeft er tenslotte alle belang bij: minder verzuim, langer en beter inzetbaar. Zo bleek uit onderzoek van Willis Towers Watson. Toch raden dezelfde adviseurs aan om niet zomaar de portemonnaie te trekken voor een gezond(er) leven.

“Bemoei je wel / niet met mijn persoonlijke leefstijl.” Het is een discussie die al jaren voor hoog oplopende emoties zorgt in bedrijven. De werkgever betaalt door bij ziekte, dus mag hij ook iets zeggen over een gezonde leefstijl van zijn mensen. Onzin, vinden de tegenstanders, want wat is dan een gezonde leefstijl? Is een roker minder gezond bezig dan iemand die drie keer per jaar op buitensportvakantie gaat, met verhoogde kans op langdurige blessures en uitval?

Gezonde leefstijl is win-win

Maar als de werkgever betaalt voor een gezonde(re) leefstijl, met meer beweging en gezonder voedsel tijdens de lunch, dan snijdt het mes toch aan twee kanten? Het bedrijf profiteert van lagere verzuimkosten. En de werknemer merkt dat hij fitter en vitaler is voor zijn werk, meer kansen maakt op promotie en interessantere projecten. Een vitaliteitspremie lijkt dus zo gek nog niet. Ook Lex Moerings van Willis Towers Watson Nederland vindt betalen als eerste reactie van werkgevers wel begrijpelijk, maar: “het kan ook een reactie zijn op problemen die meer diepgaande antwoorden vereisen. Bovendien moet de zorg voor de gezondheid van medewerkers een gedeelde prioriteit zijn van werkgever en werknemer.”

Geen extra taak

Dus adviseert Willis Towers Watson om voorzichtig te zijn met zulke bonussen. “Het mag niet worden gezien als een extra taak waarvoor werknemers gecompenseerd moeten worden. Wat wel belangrijk is, dat bedrijven hun bestaande programma’s kritisch bekijken, om deze beter af te stemmen op de persoonlijke behoeften en gezondheidsdoelen van medewerkers”, stelt Lex Moerings.

Gerichte aanmoedigingen

Wat volgens Moerings beter kan werken, zijn subtiele aanmoedigingen om te letten op de gezondheid speciaal voor mensen die het vaak erg druk hebben. Bijvoorbeeld met fitnesstrackers, meditatie-apps, of wedstrijdjes joggen of zelfs: wie neemt de meeste ongebruikte vrije dagen op? Ook kunnen subsidies voor gezondheidsonderzoeken, fysiotherapie, lidmaatschappen van sportscholen of sportclubs, of een verblijf in een wellness-centrum nuttig zijn. Maar die subsidies zijn dan alleen voor deze activiteiten, zonder compensatiemogelijkheid.

Bekijk de huidige vitaliteitsprogramma’s

Ook is het volgens Moerings zinvol om wat kritischer te kijken naar bestaande gezondheids- en vitaliteitsprogramma’s. Vaak taant kort na de start de belangstelling omdat het nieuwe eraf is. En vaak sluit het programma ook niet goed genoeg aan op de persoonlijke belangstelling en voorkeuren van de werknemer. Lees daarom het stappenplan voor vitale medewerkers nog eens door. En doet u nog altijd de juiste dingen om wereldkampioen duurzaam te blijven voor uw mensen?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid