Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Het gevoel dat je geleefd wordt
Arbeidsomstandigheden

Het gevoel dat je geleefd wordt

In 2016 had ruim 18 procent van de vrouwelijke werknemers van 25 tot 35 jaar last van psychische vermoeidheid door het werk. Het komt vooral door minder autonoom kunnen werken. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en TNO.

Van alle werknemers van 15 tot 75 jaar had bijna 15 procent last van werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-outklachten), vrouwen iets vaker dan mannen. In vrijwel alle leeftijdsgroepen kampen vrouwen vaker met psychische vermoeidheid door het werk dan mannen. Maar vrouwen tussen 25 en 35 jaar hebben er de meeste last van. Van vrouwen in deze leeftijdscategorie had ruim 18 procent vermoeidheidsklachten, tegen 16 procent van de mannen.

Leefsituatie

Vrouwen voelen zich minstens een paar keer per maand emotioneel uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of leeg aan het eind van een werkdag. Vrouwen in andere leeftijdsgroepen voelen zich psychisch minder vaak vermoeid. Vermoeidheidsklachten komen vaker voor bij vrouwen (en ook mannen) die meer uren per week werken. Daarnaast hebben alleenstaanden vaker dergelijke klachten dan mensen die samenleven met een partner, kinderen of beide. Psychische vermoeidheidsklachten door werk komen het meeste voor bij werknemers tussen 25 en 35 jaar. Dat hangt onder meer samen met de arbeidsduur en de gezinssituatie. Mensen in deze leeftijd hebben gemiddeld een langere werkweek en zijn ook vaker alleenstaand.

Minder autonomie

Dat vrouwen vaker dan mannen last hebben van psychische vermoeidheid heeft volgens de onderzoekers te maken met vaker extra hard of erg snel moeten werken, of heel veel werk moeten verrichten. Ook zien zij minder vaak dan mannen mogelijkheden om zelfstandig te beslissen hoe het werk wordt uitgevoerd, of om zelf de volgorde of het tempo van de werkzaamheden te bepalen. Vrouwen werken bovendien vaker dan mannen in de gezondheidszorg en in het onderwijs, waar relatief veel werknemers onder druk moeten werken en een geringe autonomie ervaren.

6 Tips om het niet zover te laten komen

Over omgaan met burn-outklachten is al veel geschreven. Maar je kunt ook proberen om te zorgen dat het niet zover komt. Strakker je tijd indelen en blijven prioriteren zijn de beste werkmethoden om het werk je niet boven het hoofd te laten groeien. De volgende zes tips kunnen daarbij helpen.

1} Let eerst op jezelf.

Mogelijk dat iedereen om u heen steeds opgefokter doet. Maar heeft u al eens naar uzelf gekeken? Probeer om wat afstand te nemen van uw eigen onrustige gevoelens. Wat voelt u nu precies? Waar komt dat door? En dan: waar wil ik aan vasthouden in mijn werk, ondanks deze minder plezierige gevoelens? Wat wil ik uitstralen naar mijn collega’s, hoe wil ik overkomen?

2} Erken onzekerheid.

Gewoon doorgaan met het werk heeft weinig zin als er aanleiding is voor onzekerheid. Bijvoorbeeld door een (gerucht over) een mogelijke overname, reorganisatie, of door een crisis buiten het bedrijf. Erken en herken dat het er is, geef ruimte voor emoties als directe reactie. Zelfs bij minder schokkende zaken als een botsing op het parkeerterrein moet iedereen zijn zegje kunnen doen. Dat geeft ruimte voor de volgende stap: hoe willen en kunnen we hier het beste op reageren? Het gaat nog niet om een oplossing voor het probleem, maar een reactie op het fenomeen.

3} Geef emoties de ruimte.

Sommige mensen liggen nachten wakker van ingrijpende gebeurtenissen op het werk. Anderen halen hun schouders op. Erken dat het normaal is om gestresst of gespannen te zijn bij onzekerheid. Erken dat het onzekere gevoel vervelend is, zonder direct met oplossingen te komen. Vertel erbij hoe je reageerde op stressvolle situaties in het verleden om aan te geven dat iedereen zich weleens zo voelt.

4} Benader iedereen persoonlijk.

Een tweegesprek (onder vier ogen) is meestal de beste manier om te doorgronden hoe een collega deze gebeurtenis ondergaat, en verwerkt. Door begrip te tonen voor de emoties van de ander, ontstaat een vertrouwensband. Dat geeft ruimte om te zoeken naar de hulp en ondersteuning waar deze man/vrouw het meeste aan heeft. Soms is dat meer tijd en rust, soms is gerichte hulp nodig.

5} Blijf positief, kijk vooruit.

Een belangrijke factor bij stressreductie is concentreren op de leuke, prettige en aangename aspecten van het werk die je wel kunt beïnvloeden. Ook stap-voor-stap toewerken naar duidelijk omschreven doelen in de nabije toekomst geeft een onmisbaar gevoel van controle terug over je werk en je leven. Belangrijk is dat de werkgever hierbij zo veel mogelijk ruimte en flexibiliteit biedt, bijvoorbeeld in werktijden en werkplekken. Ook als er weinig stippen meer zijn op de horizon, kan je er altijd nog voor kiezen om zo prettig en professioneel mogelijk te blijven werken.

6} Blijf gezond bezig.

Gezond zijn is de basis van langer, en beter doorwerken, ongeacht de omstandigheden. Let in onzekere of moeilijke tijden dus extra op de leefgewoonten van elk teamlid. Veel mensen praten, overleggen en roddelen dan (nog) intensiever tegen de onzekerheid. Of ze gebruiken social media nog intensiever, op zoek naar extra informatie. Zorg voor afleiding. Maak liever wat vaker een lunchwandeling, of neem een middag vrij om te sporten of om aan yoga te doen. Doe liever iets ontspannends. En let ook goed op de slaap, en de voeding. Het helpt allemaal tegen de stressreacties die ontstaan door de natuurlijke vechtstand waar het lichaam in komt, als reactie op onzekerheid.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid