Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
37
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Beter werken met intuïtieve techniek?
Anders werken

Beter werken met intuïtieve techniek?

Het gaat niet zo goed met ons werkgeluk. Productiviteit, innovatie, groeikansen: het blijft allemaal achter bij de doelstellingen. Ook bij die van onszelf. Niet zo vreemd dus, dat 85 procent van de werkenden zich niet erg betrokken voelt bij de organisatie waar ze voor of bij werken. Dat moet anders. En dat kan anders, stelt Donna Kimmel op het HR-platform TLNT.

Werkenden die zich niet erg betrokken voelen bij ‘de zaak’ maken de problemen waardoor ze slecht gemotiveerd zijn voor hun werk alleen maar erger. Want het leidt tot nog minder productiviteit, stagnerende innovatie en uitblijvende groei. En daar raak je alleen maar minder gemotiveerd van. Vervolgens schuift Kimmel de oplossing van dit probleem direct maar naar HR toe.

Richt je meer op de mensen

Hoe kan HR ervoor zorgen dat (veel) meer werkenden hun werk niet alleen leuker gaan vinden, maar er ook echt meer van gaan houden? Laat het hele management van de organisatie zich meer richten op de mensen die het werk moeten doen, zegt ze. Van de directiekamer tot het lagere management: stel je mensen in staat om het werk zelfstandiger te doen, beter passend bij hun eigen leef- en werksituatie. Met alle tools die ze daarbij nodig hebben.

Techniek als de basis

Want daar focust de rest van Kimmels artikel zich nadrukkelijk op: de gedachte ‘Give Us The Tools And We’ll Finish The Job.’ Niet zo vreemd misschien, als je bedenkt dat ze de vice-president is van het automatiseringsbedrijf Citrix, dat zich specialiseert in remote desktop-oplossingen. (Wat ook niet altijd vlekkeloos verloopt, zoals een recente storing op een ministerie liet zien.) Overigens haalt ze wel een wereldwijd onderzoek van Quartz Insights aan dat haar bevindingen onderschrijft, voor de volledigheid.

Leuker werken als alles het lekker doet

Hoe dan ook, de juiste apparatuur en programmatuur (ook wel: apps) helpt natuurlijk wel bij de lol die je nodig hebt om beter en efficiënter te kunnen werken. Het helpt bij de employee experience als de techniek ervoor zorgt dat jij je werk vanaf allerlei locaties en werkplekken even storingsvrij kunt doen. Wat daar vooral bij helpt, is eenvoud, stelt Kimmel. Bijna iedereen heeft graag dat de ICT-infrastructuur intuïtief doet wat jij wilt. Wat dat precies is? Denk aan de zoekfunctie bij Google. Je tikt een willekeurige zoekterm in het vakje, en je ziet precies die resultaten bovenaan staan die je zoekt.

Intuïtieve ondersteuning

Daar zijn overigens vele jaren van uitgebreide research aan vooraf gegaan, maar dat is een ander verhaal. Aan HR de schone taak om dit principe zo veel mogelijk uit te rollen naar de techniek die je mensen in staat moet stellen om hun werk vlotter te doen. Zodat ze er meer plezier aan beleven, gemotiveerder raken voor de baan en de organisatie die dat toch maar voor ze regelt.

Stoorzenders eruit

Behalve een intuïtieve bediening moet de automatisering er volgens de meeste ‘gebruikers’ voor zorgen dat de routineuze taken en stoorzenders uit de werkprocessen worden gehaald. Zoals inlogcodes die niet werken, servers die onbereikbaar zijn, en het eindeloos opnieuw ingeven en instellen van wachtwoorden en invullen van langdradige opdrachtformulieren. Plus de vele andere ICT-ergernissen die iedereen wel kan dromen. Haal die eruit, dan kunnen de mensen meer tijd besteden aan waar ze echt voor zijn ingehuurd: hun werk doen, en meerwaarde bewijzen.

Flexibele werktijden

Niet alleen de techniek moet soepel met ons meewerken voor een efficiënte en gelukkige werkdag. Het helpt ook aanzienlijk wanneer we die werkdag meer zelf kunnen indelen. Flexibele werkuren vinden de deelnemers aan het onderzoek van Quartz Insights net nog iets belangrijker dan soepel werkende ICT. De werknemers zelf denken dat ze er innovatiever en creatiever van worden. En inderdaad, blijven zitten wachten op een goed idee is meestal … geen goed idee.

Hoe zit het met mens en organisatie?

Zelfstandiger kunnen werken, met meer autonomie en techniek die je echt ondersteunt: het zijn steeds belangrijker voorwaarden om de talenten aan je organisatie te verbinden. En om ze verbonden, gemotiveerd en betrokken te houden. Soepel werkende techniek is een belangrijke ondersteunende voorwaarde daarbij. Daarbij gaat het vooral om de meerwaarde die ontstaat als de techniek je werk soepel en ongemerkt mogelijk maakt. Maar voor echt autonoom werkende, resultaatverantwoordelijke werkenden is toch echt wel wat meer nodig dan de techniek alleen. De mens moet er zelf ‘klaar’ voor zijn, en de organisatie moet er optimaal voor zijn ingericht. Daarvoor zijn allerlei zaken nodig die niets met automatisering te maken hebben.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Rendement op arbeid
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid