Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 9 stappen voor betere vitaliteit medewerkers
Anders werken

9 stappen voor betere vitaliteit medewerkers

enthousiast door werkgeluk en vitaliteit

Vitale medewerkers zijn mensen met de juiste, passende mentaliteit die nodig is voor de dagelijkse topprestatie die werken heet. Alles in de organisatie moet erbij aansluiten: van de bedrijfscultuur tot en met het eten in de kantine. Negen actiepunten waarmee je zelf kunt blijven werken aan betere vitaliteit bij je medewerkers.

Vitaliteit van medewerkers gaat verder dan een gezonde manier van leven en werken. Ook mentale en emotionele stabiliteit draagt eraan bij. Vitale medewerkers zijn bevlogen voor hun werk, en betrokken bij de organisatie. Ze kunnen tegen een stootje. Ze hebben er zin in, en de organisatie (en zijzelf) profiteren van die motivatie. Leefstijl draagt daar zeker aan bij. Voldoende rust nemen, gezonder eten en drinken, regelmatig bewegen en op tijd ontspannen. En goed in je vel zitten, omdat je je gesteund voelt door je werkgever en je collega’s.

Echt vitaal gaat verder

Vitaliteit bij medewerkers gaat verder dan een gezondheidsprogramma. Een echt vitale medewerker past bij de organisatie, zoals een cel past bij een lichaam. Ze geloven niet alleen in de missie, visie en doelstellingen. Ze dragen die zelf ook uit. Zo houden echt vitale medewerkers genoeg energie om langer, en beter door te kunnen werken. Ze werken in een organisatie die dat op allerlei manieren ondersteunt. Fysiek en mentaal. Van het eten in de kantine via de hapjes bij de borrel tot en met de bedrijfsuitjes en de hele manier van werken. Werken aan vitaliteit bij je medewerkers betekent steeds vaker: herstel de balans.

Vitaliteit medewerkers versterk je met deze 9 actiepunten:

1} Gezonder en socialer eten.

De eerste stappen richting structureel beleid op vitaliteit zijn vrij basaal. Letten op de suiker die overal in zit, en op de tussendoortjes die vaak aanwezig zijn op allerlei plekken in het pand. Gezonder eten in de kantine. Nog altijd aandachtspunt, want ruim 20 procent zegt zich minder goed te kunnen concentreren na een slechte lunch. Het heeft ook een sociale functie. Elkaar wat vaker zien op informele (lunch)tijden zorgt al snel voor tweemaal zoveel output, declarabele uren en meer creativiteit. Het geeft nieuwe inspiratie, en ondersteuning.

2} Vitaal benader je integraal.

Vitaliteitsbeleid gaat veel verder dan de fitness(trainer) en de gezonde maaltijd. Er zitten ook sociale, financiële, professionele en zeker ook emotionele kanten aan. Zonder regelmatig contact met collega’s over alles dat je bezighoudt functioneren mensen ook professioneel minder. Acht van de tien werkgevers erkent zijn rol bij deze emotionele gezondheid van zijn werknemers. En doet er ook echt wat aan. Zolang het gaat om werkgerelateerde onderwerpen als werkstress. Maar bij schulden en relatieproblemen ziet minder dan de helft een rol voor het bedrijf.

3} Geen tegenstrijdigheden.

Vitaal werken en leven moet je als organisatie niet alleen met de mond belijden. Zo heeft een workshop mindfulness weinig zin als veel mensen nog wekelijks moeten overwerken. Of zich gestrest voelen omdat ze ook buiten normale werktijden vaak bereikbaar moeten zijn. Let op deze tegenstrijdigheden, en werk ze weg. Sta ruime werktijden toe, inclusief thuiswerken en compensatie voor plotselinge privétaken. Stop met micromanagen als  resultaatafspraken zijn gemaakt. Moedig mensen aan om zich te ontwikkelen als je dat echt belangrijk vindt.

4} Zitten is echt het nieuwe roken.

Gaat u zitten! Anders werken kan bijna niet meer. E-mail en online chat zorgen dat mensen zelfs niet meer op hoeven te staan om collega’s te spreken. Gevolg is dat mensen steeds intensiever doorwerken, met veel te korte pauzes, en met veel te weinig menselijk contact. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte werknemers die ongezonder en minder productief worden. Wat te doen? Probeer dynamisch te werken. Dat betekent (veel) vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, neem vaker mini-pauzes en ga lunchwandelen. Elke pauze die je neemt, leidt tot meer productiviteit en meer werkplezier.

5} Leef gezond(er), dat verdient zichzelf terug.

Lichamelijk en mentaal goed in balans blijven speelt een belangrijke rol om minder gevoelig te zijn voor werkstress. Leefstijl draagt daar zeker aan bij. Volgens arbodiensten onderschatten we nog altijd de positieve effecten op gezondheid en productiviteit van voldoende bewegen, gevarieerd eten, en voldoende slapen. Alleen gezonder leven zorgt al voor 10 tot 15 procent meer productiviteit. En dan gaat het om nuttige output, dus niet om het soort werk dat een ander moet herstellen. Betere output is ook goed voor je eigen motivatie, dat geldt voor elke medewerker.

6} Niets doen is ook werken.rust, relax, yoga, adem

Wij zijn zó verslaafd geworden aan werken dat we moeten leren om bewust niets te doen. Terwijl bekend is dat altijd hard doorwerken niet effectief is. Een goede balans tussen spanning en ontspanning levert vaak het beste resultaat op. Zoek die balans bij jezelf op. Durf minstens drie keer per werkdag (minstens) 30 minuten niets te doen. Kijk uit het raam en maak je gedachten leeg. Sta op, en maak een (lunch)wandeling, of een praatje met collega’s op een andere afdeling. Onderbreek de gedachtenstroom. Wie daarna weer aan zijn werk gaat, is als iemand die ontwaakt uit een (diepe) slaap. Met verse ideeën, nieuwe inspiratie vanuit nieuwe energie voor het werk.

7} Geef elkaar zo veel mogelijk de ruimte.

Verruim zo veel mogeljk de mogelijkheden om op flexibel te werken. Hanteer ruime openingstijden, maar zeg erbij dat aanwezigheid de hele tijd absoluut niet gewenst is. Richt goede thuiswerkplekken in, zorg voor snelle en veilige internetverbindingen. Bied ruime compensatie aan voor privéafspraken tijdens werkuren en werk tijdens privétijden. Wanneer je als leidinggevende resultaatafspraken maakt, vergeet dan niet dat taken en bevoegdheden bij elkaar horen. Dat betekent vaker, sneller en meer loslaten en ook vaker ‘horen’ hoe het erbij staat. Werk toe naar een coachende stijl van leidinggeven.

8} Toon oprechte belangstelling.

Verdiep je echt en oprecht in de persoonlijkheid van collega’s. Wat beweegt hem of haar? Is het een sport, een hobby, reizen, het gezinsleven, de maatschappij? Ook als je daar zelf niets mee hebt. De ander wil graag vertellen wat daar nu zo fascinerend aan is. Het is de basis voor vertrouwen, en dat is nodig voor betere samenwerking, ook professioneel. Die kennis hebben leidinggevenden echt nodig om voor elke medewerker te kunnen inschatten wat de beste belasting en belastbaarheid is. Maar ook voor een echt passend ontwikkelings- of opleidingsplan. Vertrouwen kweekt medewerkers die meer betrokken zijn bij ‘hun’ organisatie. En mensen die meer bevlogen voor hun eigen werk. Oprechte belangstelling voor elkaar verhoogt zo de vitaliteit van de hele organisatie.

9} Herstel de energiebalans op tijd.

Werkstress is meestal ruim van tevoren te herkennen. Een goede indicator is veranderend gedrag. Bij mensen die verstrooid reageren, vaker afspraken vergeten. Mensen met (te)veel stress worden ook emotioneler: ze reageren sneller geïrriteerd, zijn ontevreden. Er is geen opbrengst meer, alles kost alleen maar. Hoe herstel je die energiebalans? De beste oplossing is meestal: ruimte scheppen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Dat kan met lunchwandelen, ruimte geven voor stoom afblazen na een zware vergadering, een spraakmakende snack op de vrij-mi-bo, maar ook door te mediteren of bezig te gaan met de kinderen, de auto te wassen of …

En als dat alles niet (echt) helpt?

Medewerkers moeten zelf met de bouwstenen voor hun vitaliteit komen waarmee ze zelf graag verder willen. Omdat ze daardoor steviger in hun werkschoenen en -vel komen. En ja, misschien liggen die bouwstenen wel ergens anders. Denk dan eens na over een andere invulling van hun functie, bijvoorbeeld met job crafting. Of moedig ze aan om te solliciteren naar een andere functie in het eigen bedrijf.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Basics van DI, Vitaliteit

One reacties op 9 stappen voor betere vitaliteit medewerkers

  1. Vitaliteit in hart en nieren, daar wordt een werknemer blij van. Vergeet voor de werknemer naast de juiste aanpak, sfeer en stappen hierin op de werkvloer niet om ook de prive-situatie erbij te betrekken.

    Stress hoeft niet op de werkvloer af te spelen, maar kan ook in de gezinssituatie of een te veel aan activiteiten naast het werk bijdragen aan iemand die niet naar behoren kan functioneren op de werkvloer.

    Openheid, reflecterend vermogen, aanpassingsvermogen, het inbouwen van rust en contact met collega’s zijn belangrijk.

    En succes met het toepassen van bovenstaande punten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid