Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
57
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Betrokken en gemotiveerd tijdens de crisis: zò kan het!
Anders werken

Betrokken en gemotiveerd tijdens de crisis: zò kan het!

Betrokken en verbonden medewerkers hebben een grotere motivatie. Ze blijven ook langer werken bij ‘hun’ bedrijf, dat hart voor ze heeft. Maar er is meer nodig voor blijvende motivatie bij gedongen thuiswerken dan teams-borrels, zoom koffies, wandel sessies en enkele terugkombijeenkomsten strikt op anderhalve meter.

De waardering van de werkgever zien betrokken en gemotiveerde werkenden in de bloemstukken en verrassingspakketjes die ze ongerelmatig thuisbezorgd krijgen. Ze zien het ook aan de steun die ze krijgen bij de aanschaf en inrichting van hun thuiskantoor. En in de vergoeding voor thuiswerken die ze, ondanks allerlei fiscale hobbels, toch blijven ontvangen. Maar er is meer nodig dan alleen waardering om betrokken en gemotiveerd te blijven thuiswerken voor ‘de zaak’.

Autonoom in de manier van werken

Hoe meer autonomie de werknemers hebben, hoe tevredener en gelukkiger ze zijn met hun werk en hun werkgever. Blijkt vaak uit recente onderzoek naar werkgeluk, motivatie en tevredenheid. Het gaat dan vooral om vrijheid in de manier waarop mensen hun werk doen. Meer zeggenschap over de dagindeling, dus waar en wanneer ze werken staat vaak hoog op het verlanglijstje bij vrouwen. Zelfstandiger kunnen bepalen wie wat doet, wanneer en hoe snel zijn wensen die vooral leven bij mannen.

Alles mag, werk moet wel af

Twee management consultants, McGregor en Doshi stellen op HBR voor dat je medewerkers 3 dagen per week alle ruimte geeft om hun werk zelf in te richten. Andere tijdsindeling, andere taken: alles mag, maar het werk moet wel af. Kies zelf de beste (meest passende) dagindeling, de optimale combinatie met de boodschappen, de kinderen, de bezorgers, je hobbies…

Ontdek het met elkaar

Elke manager heeft eerst minstens een virtuele ontmoeting met elk van zijn mensen, waarin hij of zij helpt om een die persoonlijke werkwijze verder te ontwikkelen. Liefst een beetje amitieus of uitdagend, dat motiveert sterker. Enkele teamleden kunnen ook virtuele vergaderingen beleggen waarin ze elkaar verder helpen, of samen werken aan de ontwikkeling van iets nieuws. Bijvoorbeeld in korte micro-bijeenkomsten van hoogstens 15 minuten, alleen bij acute noodzaak en verspreid over de werkdag (aanbeveling van Chris Westfall op Forbes).

Experimenteren, en evalueren

De manager vraagt aan elk teamlid: wanneer had je het moeilijk? En waar kreeg je echt een opkikker van? De maandagen staan in het teken van werkoverleg, waarin de projecten en de resultaatafspraken voor deze week worden besproken. Met speciale aandacht voor de onderwerpen waarop ruimte nodig is voor experimenten met een andere werkwijze, en wie elkaar daarbij kan helpen.

Let op de eenzaamheid

Vertrouwen geven dat je het kunt, op je eigen manier thuis samenwerken met anderen en resultaten halen. Dat is het doel van dergelijke experimenten in autonomer werken. Maar managers moeten ook aandacht hebben voor het gevoel van eenzaamheid bij veel langdurig gedwongen thuiswerkers. Daarop wijst Ardiënne Verhoeven in een artikel op PW. Medewerkers moeten het verdragen en zich willen overgeven aan het feit dat je autonoom werkt. Bij die manier van werken hoort dat je andere en minder verbinding hebt met de collega’s en toch vodoende gemotiveerd blijft voor je werk.

Manager als struikelblok

En dan is er nog de manager zelf als struikelblok als je de motivatie en betrokkenheid van je thuiswerkende mensen met tegenzin op peil wilt houden. Managers zijn vaak nog onvoldoende bereid om werknemers meer autonomie te geven. Zelfs als ze de voordelen kennen. Ze zijn vaak aangenomen met de opdracht om te beheersen hoe het werk wordt gedaan, door wie en wanneer.

Mensen helpen om zichzelf te helpen

Managers moeten uit die traditioneel-controlerende rol komen, en zich meer faciliterend opstellen naar de mensen die zijn aangenomen om bepaalde taken, functies en werkzaamheden uit te voeren. En daar ook de verantwoordelijkheid voor dragen. Help ze om dat werk beter, efficiënter en prettiger uit te voeren. En geef ook regelmatig opnieuw aan waar het allemaal toe dient, welke doelen de onderneming en zijzelf nastreven over 3 tot 5 jaar. Dat laatste weten moderne managers uit de regelmatige gesprekken die ze met al hun mensen houden over hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Verwachtingen ook managen

Mensen werken gemotiveerder door, ook op afstand wanneer duidelijk is wat zij kunnen verwachten van hun werkgever en wat die werkgever van hen verwacht. Een duidelijk beeld van het beleid van de organisatie en de rol van elke medewerker daarin dragen daaraan bij. Toch is het beter om daarbij niet te ver in de toekomst te willen kijken. Niet zolang deze crisis nog niet is bezworen, in elk geval. De onzekerheden zijn er te groot voor. Daarom is geduld nodig bij het helder krijgen van de verwachtingen die mensen van elkaar hebben en van hun werkgever. Blijf wel zoeken naar kleinere verbeteringen die je op vrij korte termijn kunt doorvoeren. Zoals meer autonomie in het dagelijks werk.

Dus:

  • als werkgever waardering tonen op onverwachte momenten en in de meest uiteenlopende vormen;
  • meer ruimte bieden voor autonomie en experimenten daarin;
  • met geduld voor twijfels, onzekerheden;
  • en aandacht voor gevoelens van eenzaamheid en behoefte aan verbondenheid;
  • daarbij verwachtingen duidelijk uitspreken over en weer;
  • concentreren op kleinere verbeteringen in de nabije toekomst;
  • genieten van de zaken die hier en nu goed gaan!


Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid