Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Betrokken mensen, wat koopt u daarvoor?
Langer werken

Betrokken mensen, wat koopt u daarvoor?

Oudere werknemer

Betrokken je werk doen. Het staat hoog op het wensenlijstje van HR en het management, maar de praktijk valt tegen. Uit recent onderzoek van ADP blijkt dat weinig mensen hun werk echt betrokken doen. Vooral Nederland komt er bekaaid van af in dat onderzoek. Er blijkt een opvallend hulpmiddel te zijn als u meer betrokken medewerkers wilt.

Wereldwijd is 16 procent van alle werknemers volledig betrokken bij het werk dat hij doet. De meeste Europese landen scoren rond dat gemiddelde (15%), maar Nederland zit er met 10 procent duidelijk onder. Nog niet de laagste score trouwens. Die haalt China, waar slechts 6 procent zelf aangeeft dat hij helemaal op de juiste werkplek zit. Een stevige daling vergeleken met de 20% van 2015. Matt Perry, redacteur bij HBR, het platform dat bericht over het onderzoek van ADP, plaatst er enkele belangrijke kanttekeningen bij. Het gaat om mensen die volledig betrokken zijn bij hun werk en hun werkgever. De rest is niet slecht, onverschillig of ongeïnteresseerd. Maar waarschijnlijk ook niet echt heel erg betrokken.

Teamwork

Nog een belangrijke constatering van deze onderzoekers: afkomst, leeftijd, en kwaliteit van de werkgever hebben geen noemenswaardige invloed op de uitkomsten. Maar er is een factor die werknemers wel duidelijk meer betrokken maakt: teamwork. In de Emiraten, met de meeste betrokken werknemers, scoren de teamleden 29 procent. Dat percentage zakt daar naar 7 procent bij solisten. In Nederland is 11 procent van de teamleden volledig betrokken bij het werk. Maar bij de mensen die niet in teamverband werken is dat percentage 2.

Samenwerken, wel op afstand

De helende werking van teamwork lijkt zich voor te doen in vele branches en beroepen. In het vervoer en transport en in de bouw is dat tot zekere hoogte ook logisch. Je moet daar samenwerken voor het beste resultaat. Maar ook in de informatie- en communicatiebranche bevordert teamwork de betrokkenheid enorm. Vinden mensen het dan prettig om fysiek vaak bij elkaar in de buurt te zijn als ze samenwerken in teamverband? In tegendeel, blijkt uit het onderzoek. Wie 4 van de 5 werkdagen niet op kantoor hoeft te werken voelt zich tweemaal zo betrokken bij zijn werk. De thuiswerker scoort 24 procent, de kantoorklerk komt niet verder dan 12 procent.

De gouden combinatie

Behalve (virtueel) teamwork is ook de combinatie van soorten werk van belang voor de betrokkenheid, blijkt uit het onderzoek. Wie ‘maar’ een baan tegelijk kan doen of kan krijgen voelt zich daar als flexwerker 1,4 maal meer betrokken bij dan een collega in vaste dienst. Toch zijn dat nog niet de meest betrokken werknemers. Dat zijn de mensen die twee banen combineren: een fulltime baan voor de stabiliteit en zekerheid, en een parttime baan waarin ze kunnen doen waar ze echt betrokken bij zijn.

De economie van betrokkenheid

Waarom al dat gecijfer over betrokken belangrijk zou zijn, vraagt Perry zich retorisch af. Bedrijven waar de betrokkenheid onder de medewerkers in vrij korte tijd scherp daalt moeten zich zorgen maken over het personeelsverloop, antwoordt hij zichzelf. De kans dat de mensen in zo’n organisatie binnen 6 maanden opzeggen neemt dan met 45 procent toe. Een overweging die in schrale personeelswervingstijden erg belangrijk is. Al was het maar om de kosten. Een medewerker in de frontlinie met uitvoerende taken vervangen kost de helft van zijn maandsalaris. Maar een kenniswerker vervangen is 5 keer zo duur: 2½ keer het maandsalaris.

Nog 4 tips voor meer betrokken mensen

Samenwerken in een (virtueel) team, met teamleden die ook nog ander werk doen zijn al twee goede tips voor meer betrokkenheid. Hoe kan het management de betrokkenheid nog verder opkrikken? Speel in op vier basale behoeften, stelde Brad Wolff vorig jaar op TNLT. Toon oprecht belangstelling voor elke medewerker koppel iets daaruit met de bedrijfscultuur, aan de normen en waarden die aangeven hoe mensen in deze organisatie met elkaar samenwerken.

1} Mensen willen gewaardeerd en begrepen worden.

Luister met oprechte belangstelling naar de opvattingen, mening en ideeën van elke werknemer en beoordeel elke inbreng op zijn waarde. Het management hoeft het niet met alles eens te zijn, maar de gebruikelijke reactie: gelijk in de verdediging schieten bij problemen, klachten en bezwaren bereikt alleen dat de medewerker zich niet serieus genomen voelt.

2} Mensen willen op hun talenten en sterke kanten worden ingezet.

Zet medewerkers zodanig in dat ze veel mogelijk van die talenten en sterkten kunnen gebruiken en ontwikkelen. Werkplezier en betrokkenheid bij het werk en het bedrijf zullen aanzienlijk stijgen. Optimale inzet wil zeggen: de zwakten van de een vallen weg tegen de sterkten van de ander.

3} Mensen willen werk doen met betekenis voor anderen.

Laat voortdurend zien welk effect het werk heeft op het doel van de organisatie. Wolff doelt waarschijnlijk op het bestaansrecht, de reden waarom het bedrijf ooit is opgericht, en niet zozeer het rendement voor de aandeelhouders.

4} Mensen willen zich blijven ontwikkelen.

De beste prestaties ontstaan als er een gezonde spanning bestaat tussen de organisatiedoelen en de resultaten die tot nu toe zijn behaald. Die doelen moet niet onmogelijk of onredelijk onhaalbaar lijken. Maar het is net zo demotiverend als de doelen met de resultaten van vorig jaar al (lang) zijn behaald. Mensen blijven gemotiveerd als ze zich vaak moeten afvragen: Wat heb ik vandaag bereikt? Wat heb ik geleerd? Welke ontwikkeling heb ik doorgemaakt?Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid