Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Bevlogen aan de lopende band? Ja dat kan!
Anders werken

Bevlogen aan de lopende band? Ja dat kan!

Productieomgeving

Werkgeluk, doen wat je leuk vind, bevlogen en optimaal gemotiveerd zijn voor wat je doet. Dat is in een kekke consultancy toch wel wat makkelijker dan in een saaie, grote productiehal? Toch kan het. Door te werken aan de sleutelwoorden: waardering en ruimte geven. 5 Tips.

Werknemers zijn productiemiddelen. Half mens, half machine. ’s Morgens gaan ze aan, 8 uur later schakelen ze af. Ondertussen doen ze gestandaardiseerd werk, volgens procedures en protocollen. Ze krijgen ervoor betaald, en ze financieren er de leukere dingen in hun leven mee. Das war einmal. Ook in de productie, logistiek, ICT verdwijnt steeds meer uitvoerend werk. Medewerkers moeten op tijd aan de juiste knoppen draaien. Steeds vaker moeten ze die knoppen eerst nog uitvinden, samen met de robot die ze gaan bedienen. Tijd dus om afscheid te nemen van de klassiek-Tayloriaanse lopende band-benadering. Het werk wordt veeleisender en afwisselender, de medewerkers moeten gemotiveerd blijven. Beter nog: bevlogen voor steeds nieuwe veranderingen en uitdagingen.

5 Tips voor bevlogen productiemensen

1} Stel de klant centraler.

In productieomgevingen is vaak wel duidelijk wat er wordt gemaakt, en ook nog wel wie dat doen. Maar voor wie doen we dat eigenlijk / precies / ook alweer? De (eind)klant is meestal wat verder uit beeld bij de mensen die werken in een fabriek of  een groot ICT-bedrijf. En toch is het de klant die het product of de dienst gebruikt die het salaris betaalt, het vakantiegeld, de 13e maand enzovoort. Het helpt soms al wanneer u wat portretten van klanten ophangt op de muur, of bij de kantine, met daarbij typische, liefst wel lovende reacties van klanten. Wat waarderen ze aan het bedrijf? Dat laat de medewerkers die draaien op routine zien waarom ze dit (ook alweer) doen.

2} Wat is het doel van de organisatie?

Vreemde vraag, in een productiebedrijf. Je ziet het toch elke dag? Maar het gaat niet alleen om die output. Dat dient ergens voor. En dat is het echte doel van de onderneming. Terug naar de bron, dus. Waarom doen we het? Waarom is deze organisatie opgericht? Niet alleen om winst te maken. Het gaat om de fundamentele problemen die we helpen oplossen, de essentële menselijke behoeften die we proberen te vervullen. Wat is er voor nodig om dat goed te doen? Met welke stakeholders hebben we te maken? Wat is jouw bijdrage erin? Zo nu en dan die vraag opnieuw weer aan de orde stellen maakt het werk leuker en interessanter, en het geeft iedereen meer zin om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn en haar eigen werk. Op een voorwaarde: u moet de reacties, voorstellen en ideeën van de mensen zelf wel zeer serieus nemen.

3} Waardeer ieders inbreng.

Aansluitend bij de vorige tip moet het management oprecht geïnteresseerd zijn in wat elke werknemer vindt en denkt. Van het werk, maar soms ook van het voetbal, de vakantie, het weer, de kinderen. Oprechte persoonlijke belangstelling voor elke medewerker kweekt een wereld aan goodwill. Het geeft mensen het idee dat hun dagelijkse inspanningen ertoe doen, en dat ze als mens worden gezien. Niet dat managers en leidinggevenden de hele dag alles geweldig moeten vinden, en voortdurend complimenten en bonussen moeten uitdelen. In tegendeel. Waardeer alleen echte kwaliteit, maar probeer om dat in iedereen en elke prestatie te ontdekken. Vier ook de kleine successen in ieders werk. Dat is het mooiste cadeau voor elke medewerker: erkenning van zijn of haar persoonlijke kwaliteiten. Dus is dat ook de beste motivator, en de beste manier om meer bevlogen mensen te krijgen.

4} Iedereen zijn eigen winkeltje.

Ja, dat kan natuurlijk niet in een grootschalig productiebedrijf, denkt u nu. Hier werken we met processen en procedures. Het zou een zootje worden als iedereen elke dag zelf opnieuw zou bedenken hoe hij het eigen werk zelf leuker, efficiënter en beter kan maken. Het gaat bij deze tip om de kaders. Waarbinnen mensen zelf hun werk kunnen inrichten. Het management verdeelt taken, doelen en verantwoordelijkheden (met bijpassende bevoegdheden en technologie) en geeft verder de ruimte. Wat leidinggevenden dan vooral niet moeten doen is micromanagen. Hun mensen te veel op de vingers kijken. Het ‘hoe’ is van jou. Okay, binnen bepaalde buitengrenzen natuurlijk. Dat is voor veel leidinggevenden nog een grote uitdaging, omdat ze dan het gevoel hebben de controle te verliezen. Maar juist als de kaders duidelijk zijn, volgt het gewenste resultaat meestal vanzelf. De traditionele leidinggevende wordt een coach van zijn mensen die zelf op weg gaan naar dat gewenste resultaat.

5} Zorg voor een positieve bedrijfscultuur.

Nu komen we op het glibberige terrein van werkgeluk. Maar dat heeft u eigenlijk al bereikt wanneer u de vorige 4 punten kunt afvinken. Weten waarom je het doet, voor wie, weten waarom jouw bijdrage daarin erg waardevol of zelfs onmisbaar is, die erkenning ook terugkrijgen van het management, en voldoende ruimte hebben om steeds betere resultaten te behalen. Voor jezelf, voor het bedrijf en uiteindelijk voor de klanten. Mensen die zo’n groei kunnen doormaken op hun werk, persoonlijk en professioneel: dat zijn de echte gelukkigen op hun werk. Ook in een grootschalige productieomgeving.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid