Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Bevlogen duurt het langst: en dit levert het op
Langer werken

Bevlogen duurt het langst: en dit levert het op

Bevlogen medewerkers zijn uit zichzelf goed gemotiveerd voor hun werk. Dus zijn ze ongemerkt productiever, stelt consultant Peter Dona. Dona werkt momenteel aan zijn proefschrift over de meetbaarheid van duurzame inzetbaarheid.

Dat bevlogen medewerkers productiever zijn, minder verzuimen en meer klanttevredenheid realiseren is volgens hem al jaren geleden onderzocht en beschreven. “Maar het is opvallend dat zo weinig organisaties iets met die kennis doen”, zegt hij. Hij denkt dat er met bevlogenheid zo weinig wordt gedaan vanwege het verkeerde beeld dat men ervan heeft: het wordt vaak gezien als wat zweverig, niet grijpbaar. “Maar het is allesbehalve zweverig, het is juist heel concreet. Er zijn tools die precies in kaart brengen wat een medewerker motiveert, waar zijn passie en gedrevenheid zit en wat voor effect dat heeft op zijn presteren.”

Kijken naar de feiten

Wanneer HR werkvermogen en bevlogenheid meet, leidt dat tot harde gegevens rondom presteren en productiviteit van medewerkers. “Als bedrijven zeggen dat ze duurzame inzetbaarheid, gezondheid en vitaliteit niet hard kunnen maken, dan is dat niet juist. En voor HR-adviseurs ligt daar ook de toekomst: bij het kunnen beoordelen of de toegevoegde waarde van de medewerker rendement oplevert.”

Uit HR-analytics kan de organisatie deze harde rendementscijfers halen. Dona: “Begin met het fundament, de basis en los het verzuimprobleem op. Je kan als HR business cases opstellen en de kosten en opbrengsten in kaart brengen. Je moet dus ook kijken naar wat jouw interventies opleveren. Interventies die gaan over bevlogenheid en werkvermogen zijn bewezen effectief. En dat geldt ook voor bijna alle positief gerichte gedragsinterventies, dus interventies die komen vanuit de positieve psychologie. Do Something Different, een van oorsprong Brits programma, is daar een voorbeeld van. Dit is gericht op gedragsverandering bij leefstijl en daarvan is aangetoond dat het werkt.” Heeft een organisatie niet genoeg data of kan het zelf de berekeningen niet maken, dan zijn de gegevens vaak wel te vinden bij een derde partij, zoals een arbodienst of verzekeraar.

Ken uw getallen

Zodra de organisatie het verzuimprobleem in kaart heeft gebracht is het zaak mensen weerbaarder te maken. Hierbij kan HR-analytics het nodige inzicht geven door te werken met parameters en kengetallen. De vitale werknemer is bijvoorbeeld een parameter, maar ook de bekwame werknemer, de veerkrachtige werknemer en de wendbare werknemer. Onder elk van deze parameters kun je kengetallen hangen. Onder de vitale werknemer zijn dat bijvoorbeeld werkvermogen en ziekteverzuim. Volgens Dona kan een organisatie al veel bereiken door bij elk van de 4 parameters te werken met 2 kengetallen, dus 8 kengetallen in totaal. “Het is niet te ingewikkeld en als je deze 8 kengetallen gebruikt om in samenhang te kijken, dus ze aan elkaar koppelt, dan zie je vanzelf zaken die je kunt verbeteren. Elke HR-manager zou dit moeten kunnen. HR-analytics hoeft niet meteen heel complex te zijn.”

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door VGZ en verscheen ook op PW De Gids.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws

0 reacties op Bevlogen duurt het langst: en dit levert het op

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid