Stelling
"Het antwoord op het thuiswerk-dilemma is mensen flexibeler laten werken."
8
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Bevlogen zijn, en toch de ruimte geven
Blog

Bevlogen zijn, en toch de ruimte geven

Vorig jaar sprak Marleen Kukler een directeur die zo bevlogen was, dat ze geen ruimte meer gaf voor eigenaarschap binnen haar organisatie. Vanzelfsprekend irriteerde ze zich eraan dat haar omgeving die niet zo snel reageerde als zij wil. “Dat deed ze ook toen we samen achter mijn laptop gingen zitten om een ontwerp voor een training te maken, ze na enkele minuten ook mijn laptop naar zich toe trok om het ontwerp verder te schetsen. Het was geen overleg meer, maar ze deed voor en dicteerde hoe het moest worden. Terwijl ze juist mij had gevraagd, zodat ze zelf meer afstand kon nemen.” Over bevlogenheid die averechts werkt gesproken. Hoe kwamen Marleen en haar klant eruit?

Toen ik haar daar mee confronteerde en aangaf wat het effect op mij is, namelijk achterover leunen en zien waar ze heen wil, kwam ze erachter dat ze het gedrag dat ze als lui stempelde bij de mensen in haar omgeving over zichzelf afroept. Ze snapte ook opeens dat ze het aan zichzelf te danken heeft dat ze continu moe is. Ze doet namelijk niet alleen haar eigen werk, maar ook dat van alle mensen met wie ze werkt. (Ik wilde eerst schrijven: samenwerkt, maar er was in haar handelen weinig samen te bekennen). Het bijzondere is dat haar medewerkers wel haar bevlogenheid en betrokkenheid zien en waarderen, maar tegelijkertijd stapelgek van haar worden. Ze kunnen namelijk niet hun eigen inbreng laten zien, hun kwaliteiten worden niet benut, laat staan dat ze zich verder kunnen ontwikkelen door zelf fouten te maken en te groeien.

Naar jezelf kunnen kijken

Deze directeur is een mooi mens, ze is namelijk in staat om naar zichzelf te kijken en probeert te leren van haar fouten. Dat ze nog een lange weg te gaan heeft, dat was gedurende de maand daarna wel duidelijk. Ze heeft haar MT namelijk gevraagd om haar elke keer erop te wijzen wanneer ze weer in de overdrive ging. Na een week zaten ze al op meer dan 50 keer. En ze hadden er samen om gelachen omdat ze zeker wisten dat ze een aantal keer hadden gemist.

Een spiegel

Na een maand was ik weer bij haar en ze vroeg aan mij hoe het kwam dat ik het zo snel had herkend wat er gebeurde, wat ze deed. Ik moest bekennen dat ik niet veel beter ben. Ook ik ben bevlogen en betrokken bij wat ik doe. Dan is het soms lastig om te beseffen dat er nog andere wegen zijn die tot hetzelfde goede eindproduct kunnen leiden. Het advies om anderen ruimte te laten, niet alles weg te halen, omdat het beter, sneller kan, heb ik dankzij een harde leerschool mogen leren. Delegeren is iets wat ik nog steeds bewust doe. Omdat ik niet wil dat ik mijn omgeving leerervaringen onthoud.

Wal en sloot

Werk dat ik niet leuk vind, delegeer ik het lastigste. Mijn eerste neiging is namelijk om te denken dat iedereen dezelfde mening heeft. Bij mij is administratief werk iets dat ik echt niet leuk vind en daardoor (?) ook niet goed in ben. Ik ben dan ook altijd super-blij met mensen die dit wel leuk vinden. Maar in plaats ze te laten doen waar zij blij van worden en goed in zijn, ga ik toch vaak op mijn onbeholpen manier zaken organiseren. De bekende wal en sloot tot gevolg…

Weinig respectvol

Totdat iemand mij eens keihard confronteerde met mijn weinig respectvolle manier van omgaan met haar kwaliteiten. Dat kwam binnen, want zo wilde ik niet over mezelf denken. Sindsdien spreek ik altijd van te voren af dat ik het bij de ander neerleg om werkzaamheden te weigeren. Daardoor kan ik rustig afschuiven wat ik niet leuk vind en niet kan en gebruik ik de talenten in mijn omgeving. Tot nu toe werkt het prima. Ook omdat ik namelijk wel regelmatig blijf toetsen of de samenwerking nog steeds voor alle partijen okay is.

Kleine stapjes maken ook een reis

De directeur gaf daarop aan dat ze zover nog niet was en dat ze het gevoel had de mensen in haar omgeving te moeten overtuigen van de manier waarop ze hun doel moeten halen. Ze was continu aan het duwen. Ik heb haar laten ervaren wat het verschil is om mensen te duwen en uit te nodigen. Vaak is je hand uitsteken veel effectiever om de weg af te lopen, dan het naar de overkant duwen van de ander. Het gaat met uitnodigen vaker om te laten zien wat de voordelen zijn dan van overtuigen en doorduwen dat de ander het wel moet doen, zonder er zelf in te geloven.

Iedereen gelukkiger

Een aantal maanden verder schiet de directeur bij stressvolle situaties nog steeds in de trek- en duwstand. Maar ze laat zich corrigeren. Het mooie is dat sinds de nieuwe aanpak de uitstroom veel lager is, de medewerker- en klanttevredenheid met punten omhoog is gegaan, de organisatie is innovatiever en iedereen is gelukkiger. De directeur houdt zich weer bezig met de zaken waar ze eigenlijk voor aangenomen is, namelijk voor strategische beleidsvorming en niet om de dagelijkse operatie te runnen.

Ruimte geven zorgt voor meer gedeelde betrokkenheid

En niet alleen is iedereen tevredener, er is ook meer rust. De directeur kan zich meer ontspannen, waardoor er minder crises zijn om te bestrijden. Er is meer overleg en vooral meer gezamenlijkheid in de manier waarop de doelen gehaald moeten worden. Niet alleen de medewerkers ervaren de verschillen, ook de leveranciers en afnemers van diensten ervaren de verandering. Een lerende directeur zorgt voor een lerende omgeving en daardoor halen ze succes naar succes. En zo zorgen ze samen voor een duurzame organisatie en duurzame mensen. Een geweldig voorbeeld waar ik graag aan terug denk.

(HR-Base, Marleen Kukler)

Meer informatie

Lees hier nog wat tips om bevlogenheid op de goede manier te gebruiken!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid